Urfalı Araplar ‘HAYIR’ diyor

Urfalı Araplar, Türkiye’de Kürtlerin katledildiğini, başkanlık sisteminin gelmesi durumunda ise Arapların da soykırıma uğrayacağını düşünüyorlar.

Urfa halkının yüzde 60’ının referandumda ‘Hayır’ oyu kullanacağı düşünülüyor. 16 Nisan’daki referandum hakkında ANF’ye görüşlerini aktaran Urfalı Araplar, halk için bir maddenin bile olmadığı anayasaya ‘HAYIR’ diyeceklerini dile getirdiler.

‘BUGÜN KÜRTLER KATLEDİLİYOR, YARIN SIRA ARAPLARA GELİR’

Hediye Öcek, 16 Nisan’daki referandumda kişisel rejime ‘Hayır’ diyeceğini belirtti. Öcek, AKP’nin 15 senedir iktidarda olduğunu hatırlatıp konuşmasına şöyle devam etti: “15 sene içinde ülke bir iç savaşa doğru gitti ve ülke yoksullaştı. Bu yoksulluk durumuna ‘Hayır’ diyoruz. Ülkede yoksulluk arttığı için, çocuklarımız kötü alışkanlıklar kazandı. Bu gidişata dur demek için ‘Hayır’ diyeceğiz. Ülkede savaş var ve Kürtler katlediliyor. Bugün Kürtler katlediliyorsa yarın sıra Araplara gelir. Biz Arap kadınları olarak bütün adaletsizliğe ‘Hayır’ diyoruz.”

‘ANAYASADA HALK ADINA HİÇBİR ŞEY YOK’

Mustafa Boğday isimli Arap genci, anayasada halk adına iyi hiçbir şeyin olmadığını belirterek, “Emeğin talanı, düşük ücret, işsizlik, tutuklanma, işten çıkarılma, işkence, hak ihlali dışında anayasanın bize bir şey sunduğu yok. AKP ve Erdoğan Sarayı, mevcut durumu, referandumda yasalaştırmaya çalışıyor. Bu türlü hak ihlallerine ‘Hayır’ diyoruz. Bölgede en fazla ezilen halk, Arap halkıdır ve haklarımız için ‘Hayır’ diyoruz. Referandumda ne kadar ‘Hayır’ sesi yükselirse, Arap halkı da o kadar özgürleşecek” ifadelerini kullandı.

‘BİRLİKTE VE DEMOKRATİK BİR YAŞAM İÇİN HAYIR’

Medine Böçek ise güzel ve özgür bir yaşam için ‘Hayır’ diyeceğini söyledi. Böçek, “15 senedir AKP’den hiç iyi bir şey görmemişiz. Bu saatten sonra iyi bir şeyin olacağına da inanmıyoruz. Demokratik bir sistemin ve insan haklarının geleceğine, Türkiye halklarının; Kürtler, Araplar, Aleviler, Ermeni ve Süryanilerin beraber yaşayacağına inanmıyoruz. Bu sistem bize sadece ölüm, gözyaşı ve kan getirecek, o yüzden ‘Hayır’ diyoruz. İnsanları diri diri yakan sisteme de ‘Hayır’ diyoruz. ‘Hayır’ Arap ve bölge halkının özgürlüğünün sesi olacak” şeklinde konuştu.

‘ÖZGÜR BİR KİMLİK İÇİN ‘HAYIR’ DİYECEĞİZ’

Mahmut Boğday ise, “Urfa etnik ve kültürel kimlikleriyle, ilerici ve özgür bir yaşamı seçmiş. Referandum için 17 gün var. Özgür bir kimlik ve kültür için, Urfalı Arap halkı olarak ‘Hayır’ diyeceğiz. Bölgedeki ekonomik kriz, almış başını gidiyor. Eve ekmek götüremiyoruz. Ekonomik krizden dolayı da ‘Hayır’ diyoruz. Eğer referandumda ‘Evet’ çıkarsa, Türkiye’deki durum karmaşıklaşacak ve iç savaşa doğru gidecek. Türkiye’nin özgür ve demokratik bir ülke olması için, herkes ‘Hayır’ demelidir. Urfalı bütün Arapları referandumda ‘Hayır’ demeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.