Van’da ‘HAYIR’ cephesi büyüyor

Eski AKP’li şimdi BDP Tuşba İlçe Eş Başkanı Hakkı Cemal, kendisi gibi binlerce insanın AKP’ye sırtını dönerek ‘Hayır’ cephesinde yer alacağını söyledi.

Anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan’da yapılacak olan referandum tarihi yaklaştıkça ‘hayır’ cephesi de büyüyor. Daha önce AKP’li bir belediye meclis üyesi olan DBP Tuşba İlçe Eşbaşkanı Hakkı Cemal, Van’da daha önce AKP’ye oy veren binlerce insanın kendisi gibi referandumda ‘’hayır’’ diyeceğini söyledi.

Roboskî, Şengal ve Rojava’da yaşanan katliamlardan dolayı AKP’den istifa ettiğini belirten Cemal, bugün yaşananların da dünden bir farkı olmadığını ve şimdi halkla birlikte ‘’hayır’’ cephesini güçlendirmeye çalıştıklarını aktardı. Hakkı Cemal, Kürt halkının verdiği onurlu demokrasi ve özgürlük mücadelesinin yanında yer almaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. 

‘TÜRKİYE KRALLIK SİSTEMLERİNE ÖZENİYOR’

Anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin gerilediğine dikkat çeken Hakkı Cemal, “Türkiye’deki devlet aklının Ortadoğu’daki krallık sistemlerine özendiğini görüyoruz. Amaç tek adam sistemi yani krallık kurmaktır. Ancak Türkiye’nin tek adam sistemine tahammülü yoktur. Cumhurbaşkanının 80 milyon insanın seçtiği parlamentoyu fes etme yetkisi olacak. Aynı zamanda cumhurbaşkanının dışarıdan kendisine yardımcı atama yetkisi olacak. Böyle bir durumda şayet cumhurbaşkanı ölürse yerine yardımcısı geçecek. Yani halkın seçmediği kişi cumhurbaşkanı koltuğuna oturacak” şeklinde konuştu. 

‘HERKESİN HAYRI İÇİN ‘HAYIR’’

Hakkı Cemal, referandumda Kürt halkının tamamının yeni anayasaya ‘’hayır’’ diyeceğini, Kürt halkı ‘’evet’’ derse bunun; üzerindeki baskıyı, zulmü anti demokratik uygulamaları onaylamak anlamına geleceğini söyledi. Cemal, referandumun aslında halkın mevcut politikaları onaylayıp onaylamadığına ilişkin bir oylama olduğuna dikkat çekti. Son olarak Cemal, “Türkiye’de yaşayan tüm halkların inançlarının, geleceğinin oylanacağı referandumda herkesin hayrı için ‘hayır’ oyu kullanılmalıdır” dedi.