Van’da STK’lara 'Evet' baskısı

Van’da STK temsilcileriyle bir araya gelen AKP’li bakanlar, 'Evet' için yemekli toplantılar düzenlenmesi yönünde baskıda bulundu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) 55. vefa yılı nedeniyle düzenlenen programa bakanlar Bülent Tüfenkci ile Nihat Zeybekci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AKP milletvekilleri, kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantıya katılan sivil toplum örgütü temsilcilerine referandumda 'Evet' demeleri gerektiğine dair uzun uzun propaganda yapıldıktan sonra 'Hayır' cephesinde yer almanın vatana ihanetle eş anlama geldiğine dair ithamlarda bulunuldu.

Bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ve referandum sonrası belirsizlikle ilgili kaygılarını dile getirilmesinin ardından ortam gerildi.

Yükselen itirazlar ve büyüyen tartışmalar üzerine AKP İl Başkanı Zahir Soğanda ve Van Valisi İbrahim Taşyapan söz alarak çeşitli uyarılarda bulundu. 

BOTAN: HAYAL SATIYORLAR

STK temsilcileri ile konuya ilişkin görüştüğünü ve toplantıda yaşananların bizzat kendisine aktarıldığını söyleyen HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, “Güya Van’ın cazibe merkezi haline getirilmesine yönelik onların kendi gündemleri var. Elbette Van’a mevcut hükümetin birtakım gerçekçi yatırımları yapmasını isteriz ve bu iktidarın sorumluluğudur. Sadece Van değil 81 il için geçerli bir durum. Ancak her seçim arifesinde Van Vegas gibi saçma sapan lümpen projeler, ‘Van’a ilişkin hayallerimiz var’, şimdi de cazibe merkezi. Bunlar sadece propaganda ve algı yönetimi, bunun ötesine geçmiyorlar. Van’ın birçok sorunu var. 18 madde sorunu var, strateji geliştirme merkezi, KOSGEB gibi sadece kendi yandaşlarına peşkeş çektikleri kurumlar var" diye konuştu.

‘YA BİZDENSİNİZ, YA DA YOKSUNUZ’

Van’da yapılan toplantıyı da değerlendiren Botan, şunları söyledi:

"Dün 2 bakan Van’daydı, 2 haftada bir esnafı, STK’leri toplayıp hayal satıyorlar. Esnaf gezisine çıktım, STK temsilcileriyle görüştüm. İsimlerinin verilmemesi kaydıyla bu STÖ’leri ve meslek odaları her gün  bir 'Evet' yemeği düzenlemeleri konusunda kendilerine baskı yapıldığını söylediler. ‘Ya bizdensiniz, ya yoksunuz’ mesajı verilmiş. Van Valisinin uzun süredir bu yönde bu STK’lere 'Evet' faaliyeti yürütmeleri şeklinde baskıları var. Güç Birliği Platformu adı altında kayyum atamalarını örgütlediler, Beşir Atalay her toplantıda ‘Onlardan belediyeleri alacağız’ şeklinde sözler söylüyordu. Güç Birliği AKP’nin Van’da tahakküm kurma çalışmasıdır. Van’da bu baskıyı yoğunlaştıracaklar. Güç Birliği bir suç odağına dönüştü, siyasi baskı ile yıldırma, ikna etme, tehdit etme şeklinde. Karşılamalara zorla götürülüyorlar."