GÖRÜNTÜLÜ

‘Yaşama dönmemizi sağlayan Kürtler oldu’

Türk devletinin ve çetelerin saldırıları sonucunda Türkmenlerin topraklarını terk etmek zorunda bırakıldığına dikkat çeken Halepli Türkmen Selva, demokratik Suriye’nin inşası için Türkmenlere çağrıda bulundu.

Şêx Meqsud Göçmen Kurumu üyesi Türkmen Selva, Türk devletinin Kuzey Suriye’de Cerablus, El Rai’yi işgal ederek demokratik federal sistemi hedef aldığını belirtti. Selva, Türkmenlerin Suriye’deki durumunu ve demokratik federal sisteme bakışlarını ANF’ye anlattı.

‘TÜRK DEVLETİ VE SUK ÇETELERİ TÜRKMENLERE ZARAR VERİYOR’

Türk devletinin izlediği politikalar ile Türkmen halkına çok zarar verildiğini dile getiren Türkmen Selva, “Bölge halkları olarak bir arada eşit ve özgürce demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz” dedi.

Türk devleti ve SUK çetelerinin bölgedeki işgal saldırıları ile Türkmen halkına karşı kin ve nefretin oluşmasına neden olduğunu ifade eden Selva, köylerinin yakıldığını, yıkıldığını aktardı.

Selva, Suriye halkları içerisinde halen dış güçlere bağlı olanların var olduğunu kaydederek İdlip, Ezaz, Cerablus, El Rai ve Bab çevresine dikkat çekti. Bu bölgelerde kendini Suriye muhalafeti olarak tanımlayan, özellikle de Türkmen kisvesi altında faaliyet yürüten güçlerin, tamamen Türk devleti ve diğer dış güçlere bağlı olarak hareket ettiklerini kaydetti.

‘KÜRTLER, TÜRKMEN HALKI VE DİĞER HALKLARA SAHİP ÇIKTI’

Türk devleti ve destekli SUK çeteleri ile DAİŞ çetelerinin Türkmen halkına yönelik olarak; Cerablus, El Rai, Bab, Ezaz‘da katliamlar gerçekleştirdiğini hatırlatan Selva, Türkmen halkının bu alanlardan göç ederek Efrin ve Şêx Meqsud’a sığınmak zorunda kaldığını aktardı.

Selva, Türkmen halkının Türk devleti ve SUK çeteleri tarafından son süreçte Bab çevresinden de göç ettirildiğini ifade ederek şunları kaydetti: ‘’Türkmenler, özellikle Türk devletinin Kuzey Suriye’de Cerablus ve El Rai’yi işgal etmesi ve El Bab’ı işgal girişimi sonrasında cehennemi yaşadı. Türk devletinin kurduğu ve Türkmen olduklarını iddia ederek desteklediği Sultan Murat Tugayı, Suriye Türkmen Cephesi gibi gruplar Ezaz, Cerablus ve El Rai’de Türkmen köylerini yakıp, yıktılar. Evleri talan ettiler.

El Bab’a yönelik işgal girişimi nedeniyle Türkmen evleri yer yerle bir edildi.  Türkmenler El Bab’dan göç etmek durumunda kaldılar. Minbic, Efrin ve Şêx Meqsud’a yönelik göçler oldu. Türkmenler, Kürtlere, YPG/YPJ güçlerine sığındı. Yaşama dönmemizi sağlayan Kürtler oldu. Kürt halkı ve YPG/YPJ güçleri gerek Efrîn, gerek Şêx Meqsud’da savaşın başından bu yana Türkmen halkına ve diğer halklara maddi ve manevi her anlamda sahip çıkıyor.”

‘TÜRK DEVLETİ TOPRAKLARIMIZDAN VE TÜRKMENLERDEN ELİNİ ÇEKMELİ’

Daha önce Türkmenlerin yaşadığı bölgelerin sırasıyla önce SUK çeteleri, sonra DAİŞ çeteleri işgali altına girdiğini belirten Selva, şimdi ise Türk devletinin işgali ve saldırıları altında olduğunu ifade etti.

Selva, Türkmenler olarak işgal ve saldırı altında olan bölgelerin, özellikle de Şehba’nın, hem SUK çetelerinden hem de onları aktif şekilde destekleyen Türk devletinden kurtarılmasını istediklerini belirtti. Selva, “DAİŞ ve diğer çeteleri başımıza bela eden de 6 yıldır Türk devletiydi. Ağustos ayından itibaren kendisi de bizzat Şehba’ya girdi. AKP-Erdoğan Türkmenleri kendi çıkarları için kullanmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Türkmenler olarak, bunu kabul etmediklerini ifade eden Selva, ‘’Biz Suriye halklarının bir parçasıyız. Erdoğan’ı ve gerici kanlı sistemini değil demokratik federal bir Suriye istiyoruz” dedi.

‘TÜRK DEVLETİ SADECE ÖLÜM VE YIKIM GETİRİR’

Türk devleti ve SUK çetelerinin Suriye halklarına ölüm ve yıkımdan başka birşey getirmeyeceğini ifade eden Selva, Suriyeli Türkmenler adına tüm dünyaya ve halklara şu şekilde seslendi:

“Türk devleti katildir. Hem Türkiye’de katliamlar gerçekleştirdi hem Suriye’de. Halep artık harabe bir kent haline geldi. Cerablus, El Rai ve Bab çevresinde Türkmen evleri Sultan Murat Tugayı, Suriye Türkmen Cephesi çeteleri tarafından yakıldı ve yıkıldı. Herşeyimiz talan edildi. Bunda Türk devletinin rolü çok büyük.

AKP/Erdoğan sayesinde Türkiye’nin de Halep’ten bir farkı kalmadı. Tanklarla, toplarla ilçeleri, şehirleri yıktılar. İnsanları diri diri yaktılar. Kendi ülkesi içinde böyle bir yıkımı gerçekleştiren bir devletin, Suriye halklarına getireceği tek şey ancak yıkım ve ölümdür.”

Türkmenler olarak tercihlerini kan ve yıkımdan değil, halkları; eşitlik, özgürlük ve demokrasi temelinde buluşturan demokratik federalizmden yana kullandıklarını hatırlatan Selva, Erdoğan’ın paralı çetelerine ve ordusuna karşı da sonuna kadar direneceklerini söyledi.  

TÜRKMEN HALKINA ÇAĞRI

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi toplantısına, Türkmen halkının da katıldığını belirten Türkmen Selva, demokratik Suriye'nin inşası için tüm Türkmenlere şu çağrı da bulundu:

“Suriye'nin geleceği için tüm çalışmalara bütün Türkmenlerin katılması gerekir. Bu tarihi sürece ve devrime katılmazsak önümüzdeki süreçte büyük zorluklar yaşayacağız. Bu yeni yapılanma ve yeni sistem, tüm halkların birliğini, beraberliğini istemektedir. Demokratik federal sistem, halk ve inanç ayırmaksızın herkesin özgürlüğünü sağlamaktadır. Tüm halk ve inanç toplulukları kendi kendini, demokratik federal sistem içinde yönetebilecektir.

Umut ediyorum, Türkmenler başta olmak üzere kimse dış güçlere inanmasın. Onların amacı Suriye’ye demokrasi ve özgürlük getirmek değil, bozmaktır. Ben de Türkmenlerin bu güçlerin oyunlarına alet olmalarını istemiyorum.”