YBŞ Komutanı Agit Afrin toprağa verildi

Şengal’de dün gece çıkan çatışmada yaşamını yitiren YBŞ Komutanı Agit Afrin Şengal Şehitliği’nde , Êzidî geleneklerine göre yapılan törenle toprağa verildi.

Şengal’de dün gece çıkan çatışmada yaşamını yitiren YBŞ Komutanı Agit Afrin Şengal Şehitliği’nde düzenlenen tören ile toprağa verildi. Êzidî geleneklerine göre yapılan törenden önce Afrin’in cenazesi vasiyeti üzerine üç kez yoldaşlarının omuzunda Şêbil Kasim türbesinin etrafında dolaştırıldı. 

Dün gece saat 01:00'da Şengal'in batısındaki Şilo vadisinde DAİŞ çetelerinin elinde bulunan bir tepeye Yekineyên Berxwedana Şengalê (YBŞ) ve YPJ Şengal savaşçıları tarafından eylem düzenlendi. Eylemde 13 çete öldürüldü ve 1 adet 12,5 mm'lik Doçka ve Nikon marka bir dürbün ele geçirildi. Bu eylem esnasında yaralanan ve tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan YBŞ Komutanı Agit Afrin'in cenazesi bugün Şengal şehitliğinde Êzidî geleneklerine göre düzenlenen törenle toprağa verildi. 

Dün gece çetelere ağır darbeler vuran YBŞ ve YPJ Şengal savaşçıları tepenin hakimiyetini ele geçirdi. Bu eylemde yaşamını yitiren Agit Afrin kod isimli YBŞ savaşçısı bugün saat 13:00’da Şengal Şehitliği'nde toprağa verildi. Saat 11:00’da yola çıkan cenaze konvoyuna yüzlerce Şengalli eşlik etti. Afrin Êzidîlerinden olan Agit Afrin'in cenazesi, vasiyeti üzerine üç kez Şêbil Kasım Türbesi etrafında dolaştırılıp daha sonra YBŞ savaşçıları ve Şengallilerin omuzlarında 'Şehit namirin' sloganları eşliğinde Şengal şehitliğine getirildi. YBŞ-YPJ Şengal ve HPG-YJA Star güçlerinin düzenlediği törene YBŞ Komutanı Mazlum Şengal, YPJ Şengal Komutanı Raperin Nurhak, Şengal İnşa Meclisi sözcüsü Xıdır Salih ve meclis üyesi Heso İbrahim de katıldı. 

Törende bir konuşma yapan YBŞ Komutanı Mazlum Şengal “Şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz” dedi. Êzidî halkının savunma gücü olarak tüm YBŞ savaşçılarının Agit gibi yiğitçe savaşacağını ve bu uğurda bedeli ne olursa olsun bu davadan vazgeçmeyeceklerine dikkat çeken YBŞ Komutanı Şengal şunları söyledi: "Agit yoldaş Afrinli bir Êzidî olarak fermanın ilk gününden beri Şengal’e gelerek halkımızın savunmasında görev aldı, bu halkın acılarına ortak oldu. Bu yolda üzerine düşen tüm görevleri hiçbir fedakarlıktan çekinmeyerek yerine getirdi. Dün gece Komutan Agit öncülüğünde YBŞ güçlerimiz DAİŞ çetelerinin elinde bulunan ve hiç kimsenin giremeyeceği söylenen bir tepeye eylem düzenledi ve bu eylemde tepe tamamen güçlerimizin denetimine girdi. Agit yoldaş Êzidî halkının değerlerini korumak ve savunmak için canını ortaya koydu. Artık tüm dünya bu gerçeği bilmelidir, halkımız yalnız, savunmasız ve güçsüz değildir. Halkımızın savunma gücü YBŞ vardır ve Agit gibi evlatları olduğu sürece halkımıza ve değerlerimize hiç kimse saldıramaz. Agit gibi fedai yoldaşlarımız oldukça hiçbir egemen bu topraklara eskisi gibi hüküm süremez ve halkımıza zulmedemez. Bu uğurda bedeli ne olursa olsun halkımızı savunacağız ve değerlerimizi koruyacağız. Halkımıza YBŞ olarak şu sözü veriyoruz, özgür ve onurlu bir hayat yaşamayana kadar yaşamı yaşanmamış sayacağız, bu yaşamı egemenlere de haram edeceğiz. Şehitlerimiz hiçbir zaman unutulmayacak ve onlara bağlılığımızı topraklarımızı özgürleştirerek kanıtlayacağız. Şehit Agit'in silahı ve kanı yerde kalmayacaktır."

Şengal Meclisi kurucu üyesi Heso İbrahim de "Şehit Agit'in ailesine buradan başsağlığı diliyoruz. Tüm şehit ailelerinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Şehitler özgürlük öncülerimizdir. Şehit Agit gibi kahramanlarımız olduğu sürece bu halk yalnız değildir. Heval Agit fermanın ilk gününden itibaren halkımızın yanında olmuştur. Yiğitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız ve onların yolunda yürüyeceğiz" dedi. 

Yapılan konuşmalar ardından YBŞ savaşçısı Agit, Şêbil Kasım Mîcêwiri Şex Bapir tarafından kutsandı. Şex Bapir Agit Afrin'in cenazesi üzerinde dualar ve Kawiller okudu. Agit Afrin Şengalli anaların duaları eşliğinde defnedildi. Şengalliler YBŞ savaşçısının mezar taşını öperek şehitlikten ayrıldı.