YPG/YPJ güçleri Girê Sipî'ye dayandı

YPG/YPJ güçleri, çetelere ağır darbeler vurarak ilerlemeye devam ettikleri doğu cephesinde en son özgürleştirdikleri Baxdikê Köyü ile Girê Sipî'ye (Tel Ebyad) yaklaştı.

Kobanê kent merkezinin özgürleştirilmesinin ardından çetelere dönük operasyon başlatan YPG/YPJ güçleri, çetelere ağır darbeler vurarak ilerlemeye devam ettikleri doğu cephesinde en son özgürleştirdikleri Baxdikê Köyü ile Girê Sipî'ye (Tel Ebyad) yaklaştı. YPJ Komutanı Sorwxîn Zagros, "Halkımıza faşizmi dayatan tüm gerici güçlerin ensesinde silah namlumuzun olacağı bilinmelidir" dedi.

YPG/YPJ güçlerinin sürdürdüğü hamle kapsamında DAİŞ çeteleri ile yoğun çatışmalara sahne olan Kobanê Kantonu'nun cephelerinde, çetelere ardı ardına ağır darbeler vurulmaya devam ediliyor. Kent merkezinin aylar süren direniş sonucunda özgürleştirilmesi sonrası Burkan El-Fırat güçleri ile birlikte çetelere yönelik Temizlik Operasyonu başlatan YPG/YPJ güçleri, güney ve batı cephesi ile birlikte doğu cephesinde de çetelere ağır darbeler vurdu. Çetelerin yedikleri darbeler sonucu sürekli geri çekilmek zorunda kaldıkları doğu cephesinde, YPG/YPJ güçleri en son Gûndê Bexdikê'yi özgürleştirdi.

Bexdikê ile köyün oldukça stratejik öneme sahip tepesinde konumlanan çetelere dönük yapılan saldırı hamlesi sonucunda 23 çete üyesi öldürüldü. 10 YPG/YPJ savaşçısının da yaşamını yitirdiği şiddetli çatışmalarda, çeteler önemli miktarda silah ve cephanelerini de arkalarında bırakarak tepeyi terk etmek zorunda kaldı. Kaçıp, 2 km ilerisinde Xanê köyüne sığınsalar da çeteler orada da YPG/YPJ kuşatmasında.

YPG/YPJ GÜÇLERİ GİRÊ SİPÎ’YE DAYANDI

Bağdikê köyü ve tepesini özgürleştiren YPG/YPJ kuvvetleri, böylece çetelerin konumlandıkları önemli merkezlerden biri olan Girê Sipî'ye (Tel Abyad) kadar yaklaştı. Düz bir coğrafyaya sahip olan Girê Sipî'ye kuş uçuşu 10 km uzaklıkta bulunan Gûndê Bexdikê ve köyün şiddetli çarpışmalar sonucu alınan oldukça stratejik öneme sahip tepesinde şimdi sarı, kırmızı, yeşil renklerdeki bayrak dalgalanıyor. Savunma hatlarını her geçen gün geriye çekmek zorunda kalan çeteler, sığındıkları Xanê köyünde YPG/YPJ savaşçılarının kuşatması altında. Öyle ki Bexdikê köyü ile çetelerin konumlandığı Xanê köyü arasında kalan birkaç evden oluşan İdaniyê köyü de YPG/YPJ savaşçılarının kontrolü altında.

DİRENİŞ MEVZİLERİNİ ZİYARET

Aynı uğurda, aynı yolda birlikte yürüdükleri, yitirdikleri arkadaşlarına verdikleri sözle çetelere ardı ardına vurdukları darbeler dolayısıyla moralleri oldukça yüksek olan savaşçıları, kendisi de köy ve tepenin özgürleştirilmesi sırasında bizzat yer alan YPJ Komutanlarından Sorwxîn Zagros mevzilerinde ziyaret etti.

Savaşçılarla kucaklaşıp, eline aldığı dürbün ile düşman mevzilerini kontrol eden YPJ Komutanı, daha sonra cephelerindeki son durumu anlattı.

4 yıldır çembere alınan Kobanê’de, kent merkezinde DAİŞ çetelerine karşı verilen 5 aylık destansı bir direniş sergilendiğini vurgulayarak sözlerine başlayan YPJ Komutanı Sorxwîn Zagros, şehadete ulaşan arkadaşlarının, işgal edilen topraklarının tekrar özgürlüğüne kavuşmasına dair umutlarının verdikleri bu büyük direnişte kendileri için en büyük değer olduğunu ifade etti.

Kanlarının son damlasına kadar mevzilerini terk etmeme yönünde ettikleri yemin ile çeteleri doğu cephesinde Kaniya Kurda'da kentten çıkardıktan sonra Gûndê Alişar'dan (Alişer Köyü) başlayarak Temizlik Hamlesi'ne giriştiklerini belirten YPJ Komutanı Zagros, en son bulundukları yer olan Gûndê Bexdikê'ye kadar ulaştıklarını dile getirdi.

'BAŞARIMIZDA YİTİRDİĞİMİZ ARKADAŞLARIMIZIN PAYI BÜYÜK'

"Önder Apo’nun fedai ruhunu taşıyan YPG/ YPJ savaşçıları, çetelerin doçka ve diğer ağır silahlarla konumlandıkları bölgenin en stratejik tepesini Kürdistan halkları için kara gün sayılan 15 Şubat günü, çetelere ağır darbe vurarak özgürleştirdi" diyen Zagros, tepeyi almalarında yaşanan çatışmalar sırasında hayatlarını kaybeden arkadaşlarının payının büyük olduğunu kaydetti.

Zagros, tepeyi ele geçirmeleri sonrası frekanslarından dinledikleri çete üyelerinin kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda hakaretlerde bulunsalar dahi tepeyi aldıkları için kendilerine saygı duyduğunu dinlediklerini de aktardı.

'SERZORÎ KÖYÜNDEN VAHŞİ ÇETELERİ SÖKÜP ATACAĞIZ'

Şuan Kobanê’nin diğer cephelerinde de DAİŞ çetelerine aman verilmediğini dile getiren Zagros, devamında şunları söyledi: " DAİŞ’in çekirdek kadrosunun çok büyük bir bölümünü Kobanê kent merkezinde imha ettik. Şimdi kalanlar da etraftaki köylerde zorla topladıkları köylülerden oluşuyor. Bu köylüler hem zorla savaşa sürükleniyor hem de savaş tecrübeleri olmadığı için daha çoğu yerde daha silah patlatılmadan kaçıyorlar. Güney cephesinde de çeteler farklı yöntemlerle saldırıyorlardı ancak her seferinde geldiklerine bin pişman oluyorlar. YPG/YPJ askeri gücü hiçbir düşman gücünden korkmuyor ve geri adım da atmayacak. Önümüzde Serzorî Köyü bulunuyor. Yiğit arkadaşlarımız Serzorî Okulu'nu direniş kalesine dönüştürdüler. O arkadaşlarımızın hayallerini gerçekleştirmeye ant içtik. Serzorî Köyü'nden vahşi çeteleri söküp atacağız."

‘TÜM GERİCİ GÜÇLERİN ENSESESİNDE SİLAH NAMLUMUZUN OLACAĞI BİLİNMELİ'

Zagros, çetelere karşı verdikleri savaşın yaşadıkları topraklarda yaşayan Asuriler, Süryaniler, Türkmenler, Azeriler, Aleviler, Êzidîler, Farzlar, Acemler, Araplar ve Kürtler için olduğunu da vurguladı. Tüm bu halkların iç içe yaşadığını ve felsefelerinin de bu halkların tamamına eşit ve özgür bir yaşam kurmak olduğunu belirten Zagros, "Tüm halkların değerlerini korumak için, ahlaki-politik bir toplumu yaratmak için elimizden ne geliyorsa yerine getireceğiz. Tarih boyunca katliamlarla yüz yüze kalmış Şengal toplumuna yönelik soykırım saldırısını önlediğimiz gibi YPG/ YPJ güçleri olarak felsefemiz halkları, inançları, kimlikleri ve kültürlerini korumaktır. Halkımıza faşizmi dayatan tüm gerici güçlerin ensesinde silah namlumuzun olacağı bilinmelidir. Biz bu halklara söz vermişiz, topraklarımızı, halklarımızı ve önderliğimizi özgürleştirene kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.