GÖRÜNTÜLÜ

‘YPJ’nin iradesi DAİŞ’in silahlarından daha güçlüydü’

Kobanê direnişinde yer alan YPJ savaşçısı Jinda Welat: YPJ’nin iradesi o güçlü ağır silahlardan daha güçlü ve büyüktü. Bu irade sayesinde bugünlere gelindi.

Kobanê’nin güneybatı cephesinde DAİŞ çetelerine karşı verilen direnişte yer alan YPJ savaşçısı Jinda Welat, Kobanê zaferinin 2. yıl dönümü nedeniyle ANF’ye konuştu.

Kobanê gibi küçük bir kentin direnişinin dünyanın tüm meydanlarına yayıldığını belirten YPJ savaşçısı Jinda Welat “Kobanê şahsında Kürt kadını gücünü bütün dünyaya kanıtlamıştır. Kobanê evrenselleşti ve herkesin oldu. Bu Ortadoğu ve Rojava için büyük bir etkidir” dedi.

DAİŞ çetelerinin kirli varlıkları karşısında insanda inanç ve iradenin çok daha güçlü geliştiğini söyleyen Welat, 3 yıl önce Kobanê’de esas olarak bin yılların kiri ve insanlığın başına bela olmuş olan bir sistem ile savaştıklarını belirtti.

Kobanêli olan Jinda Welat, DAİŞ çetelerinin Kobanê yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırılarından çok kısa bir süre önce YPJ saflarına katıldı. DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik başlattığı işgal saldırıları karşısında yeni bir savaşçı olmasına karşı korkusuzca en ön cephelerde DAİŞ çetelerine karşı savaştı.

‘YPJ’NİN İRADESİ DAİŞ ÇETELERİNİN AĞIR SİLAHLARINDAN DAHA GÜÇLÜYDÜ’

“Kobanê’yi özgürleştirmek için DAİŞ çetelerinin saldırılarını kırmamız gerekiyordu” diyen Welat şöyle devam etti: “Başta saldırılara karşı çok kısıtlı imkanlarla karşı koyabiliyorduk. Örneğin silah ve diğer askeri malzeme çok eksikti. Çetelerin elinde çok farklı ve güçlü ağır silahlar vardı. Çeteler çok güçlü ve ağır silahlar ile YPG/YPJ’ye saldırıyordu.

Ancak YPJ’nin iradesi o güçlü ağır silahlardan daha güçlü ve büyüktü. Bu irade sayesinde bugünlere gelindi.”

Çetelerin en şiddetli saldırısının 29 Kasım günü Mürşitpınar sınır kapısından gerçekleştirilen saldırı olduğunu vurgulayan Welat, çetelerin sınır kapısını kontrol altına almak istediğini, ancak YPG / YPJ savaşçılarının ortaya koyduğu irade ile çetelere bu fırsatın verilmediğini de belirtti.

O dönemin bütün YPJ/YPJ savaşçılarının yüksek moral ve fedakarlık ruhu ile çetelere karşı görkemli bir direniş sergilediğini de dile getirdi.

‘TESLİM OLMADIK! DAHA DA ÖFKELENDİK VE DİRENİŞİ YÜKSELTTİK’

Şengal trajedisinin bir kez daha tekrarlanmaması için YPG/YPJ savaşçılarının tüm gücü, iradesi ve ısrarı ile başarı kazandığını belirten Welat, “DAİŞ çeteleri YPJ savaşçılarına karşı yoğun psikolojik savaş yürüttü. Çeteler kafa kesme başta olmak üzere birçok uygulama ile cephedeki YPJ savaşçılarının moralini ve iradesini kırmak istiyordu. Ancak YPJ savaşçıları olarak böylesi uygulamalara teslim olmadık, moral bozmadık. Öfkelendik ve direnişi yükselttik” dedi.

YPJ savaşçısı Jinda Welat, tarihi direnişte ölümsüzleşen Arin, Özgur, Gulan, Viyan, Hebûn, Zozan, Stêrk, Êvar, Nûjiyan ve Zehra gibi savaşçıları anarak Kobanê şahsında Kürt kadınlarının kendisini dünyaya ispatladığını ve Kürt kadının DAİŞ çetelerine karşı verdiği direniş ile tüm dünya için örnek olduğunu söyledi.

‘YPJ ÖNDERLİK FELSEFESİ İLE DAİŞ ÇETELERİNE KARŞI SAVAŞTI’

YPJ’nin Kobanê’de ortaya koyduğu direnişin altında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ideolojisi ve direniş felsefesinin olduğunu da kaydeden Welat, böylesi zorlu süreçlerin insanları irade savaşında güçlü kıldığını da belirtti.

Kobanê savaşında düşman üzerine giderken, inanç ve irade ile ve tamamen ideolojik ve fedai bir ruh ile gittiklerini dile getiren Welat, çetelerin kirli varlıkları karşısında insanda inanç ve iradenin çok daha güçlü bir şekilde geliştiğini söyledi.

Savaştıkları şeyin bir birey, bir çete grubundan ziyade bin yılların zihniyeti olduğunu sözlerine ekledi.

‘BAKUR GENÇLİĞİNİN FEDAİLİĞİNE, BAKUR HALKININ FEDEKARLIĞINA BORÇLUYUZ’

Welat, Bakurê Kürdistan halkının Kobanê direnişi dönemindeki destek ve dayanışmasına vurgu yaparak şunları söyledi: “YPJ olarak Bakurê Kürdistan halkına borçluyuz. Bakur gençliği çağrılara cevap vermiş, efsanevi direnişe katılarak Kobanê zaferinde çok önemli bir rol oynamıştır.

Bakur gençliği en ön cephelerde yerini almıştır. Gerek direnişte gerekse de sınır da şehit düşmüştür. Bakur halkımız maddi ve manevi tüm desteğini Kobanê için sefer etmiştir. Bakur halkımız Bakur’a geçen Kobanêlilere olağanüstü bir şekilde yardım etmiştir.”

‘KOBANÊ SAVAŞININ KAZANILMASINI SAĞLAYAN ŞEHİTLERİMİZDİR’

Kobanê direnişinde yaşamını yitiren savaşçıları da anan Welat, “Büyük direnişler sonucu geliştirilen bu kazanımlar Rojava devriminin nasıl fedai bir tarzla elde edildiğini de efsanevi Kobanê direnişi ve yaratılan ruh ortaya koymuştur” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın ‘düştü düşecek’ dediği günlerde, YPG/YPJ güçlerinin, farklı halk ve inanç topluluklarından insanlar ile birlikte büyük direnişler sergileyerek Kobanê zaferini elde ettiğini vurguladı.

‘ÖZGÜR KADIN İRADESİ HİÇBİR ZAMAN TESLİM ALINAMAYACAK’

YPJ savaşçısı Arîn Mîrkan’ın DAİŞ çetelerinin barbarlığına karşı fedai bir eylem gerçekleştirerek, onlarca çeteciyi öldürdüğünü ifade eden YPJ savaşçısı Jinda Welat, Arin Mirkan’ın bu eylemiyle çetelere çok açık ve net bir mesaj verdiğini kaydetti.

Arîn Mirkan’ın DAİŞ çetelerine ve destekçilerine şu mesajı verdiğini söyleyen Welat şunları dile getirdi: “Sizin katlettiğiniz ve pazarlarda satma fermanı çıkardığınız kadınlar, şimdi direniş mevzilerinde size karşı mücadele ediyor. Ve özgür kadının iradesi hiçbir zaman kırılmayacaktır. Özgür kadın iradesini hiçbir zaman teslim alamayacaksınız.”

Welat, Arîn Mîrkan’ın bu eylemi ve duruşu ile özellikle dünya kadınları arasında ses getirdiğini belirterek, Kürt kadınının hiçbir zaman köleliği kabul etmeyeceğini, nerede olursa olsun özgürlük istemini dünyaya duyuracağını vurguladı.

‘KADINLAR TÜM KÖLELİK ZİNCİRLERİNİ KOBANÊ SAVAŞI İLE KIRDI’

Kobanê savaşının üzerinden 3 yıl geçtiğini hatırlatan Welat, kadınların eskiye oranla çok daha fazla direnişin her alanında yer aldığını belirtti.

Kürt kadınının büyük fedakarlıklar ve büyük başarılara imza atarak, dünya kadınlarına esin kaynağı olduğunun altını çizen Welat, kadının kendisini küllerinden yeniden yaratarak toplum öncülüğünü üstlendiği ve topluma kendi rengini kattığını söyledi.

Rojava devriminin kadın devrimi olduğunu Kobanê’deki efsanevi direnişle tüm dünyaya ispatladığına dikkat çeken YPJ savaşçısı Jinda Welat, kadınlar tüm zincirlerini kırarak, zulüm ve zorbalığa karşı mücadele ettiğini ve bu durumun tarihin akışını değiştiren bir tavır olduğunu ifade etti.

“Kadınlar, YPJ saflarında tarihte örneğine rastlanmayacak bir mücadeleyle toplumsal değerleri ve kadınları savunurken şehit düştü” diyen Welat, Kürt kadınlarının ortaya koyduğu bu mücadeleyle tüm dünya kadınlarının özgürlüğü için aydınlatıcı rol oynadığına dikkat çekti.

YPJ olarak bundan dolayı da düşman karşısında kazanma sorumluluğu hissettiklerini ifade eden Welat, halkların birlikteliği ve özgürlük değerlerine karşı yoğun bir saldırı içerisinde olan DAİŞ çetelerine karşı kanlarının son damlasına kadar savaşacaklarını kaydetti.