YPJ savaşçıları Selvi ve Alan son yolculuğuna uğurlandı

Kobanê’de yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Şeyma Selvi Muş’ta, YPJ savaşçısı Mizgin Alan ise Eruh’ta son yolculuğuna uğurlandı.

Kobanê’de yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Şeyma Selvi Muş’ta, YPJ savaşçısı Mizgin Alan ise Eruh’ta son yolculuğuna uğurlandı.

YPJ SAVAŞÇISI SELVİ BULANIK’TA TOPRAĞA VERİLDİ

Kobanê'ye bağlı Bexdik köyünde 27 Şubat günü DAİŞ çeteleriyle yaşanan çatışmada hayatını kaybeden YPJ savaşçısı Şeyma Selvi'nin (Bêrîtan Axîn) Amed’den alınan cenazesi, Bitlis-Muş karayolunun Bulanık yol ayrımında yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Buradan yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde Bulanık'a doğru yol alan cenaze aracı, ilçe girişinde bir araya gelen binlerce kişi tarafından "Bijî berxwedana YPJ", "Bê Serok jiyan nabe", "Şehit Berîtan ölümsüzdür" sloganlarıyla karışlandı. Selvi'nin yeşil, sarı, kırmızı renkler ve PKK bayraklarıyla sarılı tabutunu omuzlayan on binler, çarşı merkezinden Şehitlik Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile YPJ savaşçısı Selvi'nin posterlerinin taşındığı yürüyüşte sık sık sloganlar atıldı. Yaklaşık 3 kilometre omuzlarda taşınan Selvi'nin tabutu, Şehitlik Mahallesi'nde bulunan Bediüzzaman Camisi'ne alınarak cenaze namazı kılındı.

Ardından mezarlığa geçen kitle, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu. Törende konuşan MEYA-DER Muş Temsilcisi İrfan Kandemir, Kobanê direniş ruhunun önemine vurgu yaparak, Kürt kadınlarının her türlü insanlık kurallarını ihlal eden barbar DAİŞ çetelerine karşı direnerek dünyaya insanlığı haykırdığını ifade etti. Kobanê'yi işgal etmek isteyen DAİŞ'i, YPG ve YPJ güçlerinin adım adım topraklarından silip süpürdüğünü dile getiren Kandemir, "Bunun bedelini de canlarımızı yitirerek veriyoruz. Bugün toprağa gömdüğümüz kahramanlar sayesinde Ortadoğu'da Kürtler yeniden diriliyor" dedi.

DBP Muş İl Eş başkanı Cihat Akpolat ise Kobanê'de Kürt kadınları öncülüğünde tarihi bir destanın yazıldığını ifade ederek, yaşamını yitiren YPG ve YPJ'lileri andı. Akpolat, "Rojava'da Kürt halkının özgürlüğü için savaşarak hayatını kaybeden şehitlerimize borçluyuz. Onlar verdiği mücadeleyle dört parçada Kürtlerin birlik ve beraberliğini oluşturdu. Herkes şunu iyi bilmelidir ki artık hiçbir kuvvetin Kürt halkının iradesini kırmaya gücü yetmeyecektir. Öcalan'ın barış için verdiği çabaları güçlendirerek, seçimlere birliğimizi yansıtıp Türk devletinin de artık Kürtleri kandıramayacağını göstermeliyiz" diye konuştu.

DBP Bulanık İlçe Eş başkanı Zeynep Topcu da, Rojava'da Kürt kadınlarının sergilemiş oldukları kahramanlıkla yeryüzünde yeni bir tarih yazdığını ifade ederek, "Beritan Axîn'in mücadelesi yolumuzu aydınlatarak, mücadelemize katkı sundu. Seni unutmayacağız. Özgür bir Kürdistan'ı inşa edene kadar davanı sürdüreceğiz" dedi.

Cenaze törenine katılan herkese teşekkür eden YPJ'li Selvi'nin babası Eşref Selvi ise "Şehidimiz sadece ailenin değil tüm Kürdistan'ın şehididir. Bizler evlatlarımızın bıraktığı mirasa her zaman sahip çıkarak onların anılarını yaşatacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından YPJ'li Selvi'nin cenazesi dualar eşliğinde toprağa verildi. Törenin ardından Hz. Ömer Camisi'ne geçen kitle, aileye başsağlığı dileklerinde bulunduktan sonra dağıldı.

ALAN’I KADINLAR SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI

Kobanê'nin doğusunda ki Bexdik köyünde 27 Şubat günü çetelerle girdiği çatışmada yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Mizgin Alan'ın (Nefel Basret) cenazesi, Mürşitpınar (Kobanê Sexet) Sınır Kapısı'ndan MEYA-DER yöneticileri ve ailesi tarafından teslim alındıktan sonra Urfa'da yapılan otopsi işlemlerinin ardından Amed’e getirilmişti. Bu sabah saatlerinde Siirt'e doğru yola çıkarılan YPJ savaşçısı Alan'ın cenazesi Amed’in Bismil ilçesi ve ardından Siirt, Eruh, Kurtalan üç yol ayrımında yüzlerce araçlık konvoy ile karşılandı. Yapılan karşılamanın ardından ise Alan'ın cenazesi Eruh Merkez Mezarlığı'na götürüldü. Eruh girişinde, yöresel kıyafet giyen gençlerin yanı sıra HDP, DBP Siirt il ve ilçe yöneticileri, Eruh Belediyesi eş başkanları Hüseyin Kılıç, Eda Kilis, Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, İHD, MEYA-DER, TUHAD-DER Siirt, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu binlerce kişi tarafından cenaze karşılandı. Kentin girişinde kadınlar tarafından omuzlara alınan YPJ savaşçısı Alan'ın cenazesi Eruh Mezarlığı'na yürüyüşle getirildi.

Kına tepsisi ve çiçeklerin taşındığı yürüyüşte "Biji berxwadana YPJ-YPG", "Şehit namirin", "PKK halktır halk burada", "Biji berxwadana Kobanê " sloganları atıldı. Yürüyüşte ayrıca, PKK kurucularından Mahsum Korkmaz (Egit), Öcalan ve YJP savaşçısı Alan'ın fotoğrafları ile "Şehit namirin" yazılı pankart taşındı.

Mezarlıkta kılınan cenaze namazının ardından YPJ bayrağına sarılı Alan'ın cenazesi kadınlar tarafından toprağa verilirken, ilk toprağı Alan'ın annesi, teyzeleri ve kardeşleri attı. Defin işlemlerinin sona ermesinin ardından ise Rojava ve Kobanê'de yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunda "Çerxa şoreşa" marşı okundu. Daha sonra konuşan MEYA-DER Siirt Temsilcisi Kadriye Cengiz, aileye başsağlığı dileğinde bulundu. Ardından konuşan anne Zeliha Alan, "Artık bir şehidim binlerce evladım var. Kürdistan'ın, Önder Apo'nun, mücadele arkadaşlarının başı sağ olsun. Şehidini sahiplenen onurlu herkese teşekkür ediyorum. Şehit, hepimizindir. YPJ ve YPG saflarında mücadele eden evlatlarımıza başarılar diliyorum" dedi. Anne Alan, Rojava'da DAİŞ çetelerine karşı mücadele yürüten YPJ ve YPG'lilere seslenerek, "Yolunuz açık olsun, bizlerin alnını tüm dünyaya ak eylediniz" diye belirtti. 

Anne Alan'ın ardından konuşan Eruh Belediye Eş Başkanı Eda Kilis ve HDP Siirt İl Eş Başkanı Dilber Sevim'in yanı sıra YPJ savaşçısı Alan'ın aile fertleri de birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Alan için Dih Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurulan taziye çadırına kitlesel yürüyüş geçerleştirildi.