YPS: Çiyager zafere yürüyenlere emir, direnenlere kılavuzdur

'Tarihi sur direnişinin büyük komutanı ÇİYAGER yoldaş öz yönetimler temelinde süren halkımızın büyüyen özgürlük arayışının en önemli sembollerinden biri olmuş, direnen gençlik için yeni bir kuşağın adı haline gelmiştir.'

YPS Genel Koordinasyonu, geçtiğimiz yıl 12 Mart günü Amed Sur direnişinde yaşamını yitiren Cihat Türkkan (Çiyager Hêvî)’yi andı.

YPS açıklamasında, ‘’Çiyager yoldaş şahsında Sur ve tüm diğer şehir direnişi şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz’’ denildi.

YPS Genel Koordinasyonu, 12 Mart 2016 tarihinde Amed’in Sur ilçesinde yaşamını yitiren direniş komutanı Çiyager Hêvî’nin anısına yazılı açıklamada bulundu.  

YPS açıklamasında, ‘’Adı anılmaya değer, hafızalarda yer edinen tarihi gelişmelerin ve çıkışların tarihi kişiliklerin eseri olduğu bilinmektedir. Bu tarihi kişilikler doğru zamanda doğru yerde en doğru kararları kişiliklerine sığdırdıkları büyük değerlere dayanarak almış, bunu uygulayarak tarihin gidişine yön vermişlerdir. Özellikle halkların tarihi de böyledir. Zulmün baskının egemenliğin varolduğu zamandan günümüze bu büyük kişiliklerin özgürlük safında yaptıkları, ortaya koydukları insanlığın gidişatında önemli roller oynamıştır.

Özellikle Kürdistan’da, özgürlük adına büyük ve kutsal bir savaşımın yükseldiği bu topraklarda da zalimin büyük imkanlarla geliştirdiği amansız saldırıları, bitirme planları, yok etme çabaları karşısında ortaya çıkan tarihi direniş ve ayağa kalkışın ardında tarihi kişilikler vardır. Bu kişilikler yüreklerinde büyüttüğü büyük erdemleri, içlerinde taşıdığı yüksek cesareti, her zaman için göstermeye hazır olduğu büyük fedakarlığı birer mücadele silahına dönüştürmüştür.  Bu yürüyüşüyle halkına ışık olmuş, arkasına yüz binleri almayı bilmiştir. Bu kişiliklerin başında muhakkak ki Önder APO gelmektedir. Önder APO ile bütünleşen bir çizgi temelinde şehitler gerçeğimiz de baştan aşağı halka halka bu tarihi kişiliklerden oluşmuş bir kahramanlar zinciridir’’ denildi.

SUR DİRENİŞİ VE KOMUTAN ÇIYAGER

Sur direnişi ve komutanı Çiyager’in tarihsel rolüne dikkat çekilen açıklamada şu değerlendirmeler yapıldı:

Tarihi Sur direnişi de Kürdistan’ın özgürlük arayışında hep gururla anılacak bir tarihsel dönemeçtir. Bu direniş boyunca ortaya çıkan büyük kahramanlıklar insanlık adına, özgürlük adına, ülke adına bir grup genç savaşçının gösterdiği duruş tarihin ne büyük iradeler ortaya çıkarabileceğinin göstergesidir. Sur’da bu bir grup gencin Türk devletinin her türlü imkan her türlü avantaja dayanarak geliştirdiği kural tanımayan vahşetine karşı ortaya koyduğu teslim olmama, en zor şart altında bile hayatı pahasına direnme tavrı kendi zamanını ve mekanını aşan bir etkide bulunmuş, bir gidişata yön vermiş ve bir ışık rolü oynamıştır. Çiyager yoldaş öncülüğünde gelişen bu görkemli duruş teslim olmama ve direnme tavrı bir halka özgürlüğün ne kadar büyük bir aşk olduğunu hatırlatmış ne olursa olsun bir halkın zalim karşısındaki savaşçı duruşunun görkemli bir sonla sonuçlanacağını emretmiştir. Çiyager yoldaşın bu emri teslimiyeti bir kez daha halkımızın gözünde alaşağı etmiş, yerden yere vurmuş, ona karşı büyüyen öfkeyle savaşan halk gerçekliğimizi zafere daha hazır hale getirmiştir. Çiyager arkadaşın bu zaman ve mekanda ortaya koyduğu her duruş, her söz, her mimik, her bakış kendi zamanını artık aşarak, bir bireyin olmaktan çıkmış bir tarihi dönemecin şifreleri, mesajları, zafere yürümenin kodları haline gelmiştir.

‘ÇIYAGER DİRENENLERE KILAVUZDUR’

Çiyager yoldaş işte böyle tarihin en çarpıcı anında en görkemli haliyle ortaya çıkmış bir tarihi kişilik olmuştur. Onun şehadetinin yıl dönümünü bu gerçeklere göre karşılarken hikayesinin hala tarihe etki ettiğini biliyor onun ışığı altında geleceğe bakmayı sürdürüyoruz. Tarihi sur direnişinin büyük komutanı ÇİYAGER yoldaş öz yönetimler temelinde süren halkımızın büyüyen özgürlük arayışının en önemli sembollerinden biri olmuş, direnen gençlik için yeni bir kuşağın adı haline gelmiştir. Onun dile getirdiği Sonun muhteşem olacağına dair olan umut Kürt halkının yenilmez davasının sırrına dönüşmüştür.  Hayalleri, sözleri, bakışları, gülüşü, duruşu, savaşçı kişiliği her an ve her mekanda hayat bulmakta, gerçek olmakta bu temelde yaşamaktadır. Bu bakımdan bugün ve sonrası için de ÇİYAGER ZAFERE YÜRÜYENLERE EMİR, DİRENENLERE KILAVUZDUR. Yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha Çiyager yoldaş şahsında Sur ve tüm diğer şehir direnişi şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz.  Çiyager’in yolunda büyük yürüyüşümüzü muhteşem bir zaferle sonlandırmak üzere sürdüreceğimizi belirtirken tıpkı onun gibi tarihin üzerimize yükleyeceği her türlü sorumluluğu da ÇİYAGER gibi gururla taşıyıp hakkını vereceğimizin sözünü bir kez daha belirtiyoruz.

ÇIYAGER KİMDİR?

Çiyager Hêvî kod isimli Cihat Türkkan 1982 yılında Batman’da dünyaya geldi. Kürt özgürlük mücadelesi saflarında yer alan Çiyager, tarihi Sur direnişine başından sonuna kadar komutanlık yaptı. Sur direnişi için ‘ne olursa olsun sonu muhteşem olacak’ diyen Komutan Çiyager, bu duruşuyla tarihe geçti. Komutan Çiyager, 12 Mart 2016 tarihinde Sur’da Türk devlet güçleriyle girilen çatışmada yaşamını yitirdi.