24. Uluslararası Kürt Kültür Festivali 3 Eylül’de

Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 24’üncüsü, 03 Eylül 2016 tarihinde yapılacak. Festival, Almanya’nın Köln kentindeki Rhein Energie Stadion’da gerçekleştirilecek.

Festivali organize eden Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bi ruhê berxwedana xweserîyê, ber bi azadîya Rêber APO û Kurdistanê ve”  sloganıyla yapılacak Festivalin tüm teknik ve bürokrartik girişimlerinin başlatıldığı, hazırlıklar için işbölümü ve planlamaya gidildiği belirtildi. Festivalin kültür-sanat programı ve konuşmacıların netleştirildiği, konuya ilişkin bilgilendirmenin daha sonra yapılacağı kaydedilen açıklamada, bu yıl 24.’sü düzenlenecek etkinliğin denk geldiği sürece değinildi. Festivalin, Türk devleti ve işbirlikçileri DAİŞ ve El Nusra gibi faşist terörist şer odaklarının Şengal ve Kobane’yle başlatıp, son bir yıldır da Cizre, Sur, Nusaybin, Gever, Şırnak ve Lice başta olmak üzere Bakure Kürdistanı’na yaydırdığı soykırım saldırılarının yoğunlaştığı bir ortamda gerçekleşeceğine dikkat çekildi. Kürtlerin böyle ağır bir soykırım saldırısıyla karşı karşıya kalmasının esas nedeni de, açıklamada, “halkımızın Bakur, Rojava, Başur ve Rojhilat’ta güçlenmesi, özgürlüğü temelinde ulusal, toplumsal ve siyasal statüsünü ete-kemiğe kavuşturma aşamasına gelmesidir. Kürt’ün büyük kazanacağı görüldüğü için tüm Kürt düşmanları bir araya gelip soykırım saldırısı içine girmişlerdir” olarak vurgulandı.

İnsanlığın, özgürlük, demokrasi adına ne varsa bunu ağır bedellere rağmen faşizme karşı direnenlere borçlu olduğu vurgulanan açıklamanın devamında, “Eğer bugün onurlu Kürtlük varsa, Kürt’te özgürlük tutkusu meşalesi yanıyorsa, Kürtler özgürlük, demokrasi ve insanlık için direniyorsa bunu ağır bedellere rağmen direnenlere borçluyuz. Şengal’de, Kobane’de, Minbiç’da, Cizre’de, Sur’da, Silopi’de, Şırnak’ta, Nusaybin’de, Gever’de fedaice direnenler, yarınki özgürlük tarihimizi yazanlardır; bizi özgür ve demokratik yaşama kavuşturacak değerlerdir” denildi.

Bu nedenle bu yılki Festivalin Sêvê Demir, Pakize Nayır, Asiye Yüksel, Sevda Çağdaş, Mehmet Tunç ve Ebu Leyla’lar şahsında, bu destansı direnişte yaşamını yitirenlere adandığı bildirilen açıklamada, Avrupa’daki Kürdistanlılar ile başta HDK-A, ABDEM ve Güçbirliği bileşenleri olmak üzere ilerici, demokrat, sol ve devrimci tüm kesimlere, “Sömürgecilik ve Faşizme Karşı, Halkların Direnişini Yükseltelim” şiarıyla, etkinliğe güçlü katılım çağrısı yapıldı.

‘TÜM ZAMANLARIN EN KALABALIK FESTİVALİ OLMALI’

“Festivalimiz, tüm zamanların en kalabalık ve etkili festivali olmalıdır, tam bir direniş ve serhildan ruhu ile gerçekleşmelidir. Faşist soykırım saldırılarına karşı en etkili cevap vermenin yolu, festivale güçlü katılmaktan geçmektedir” vurgusunu yapan NAV-DEM, bunun için kendilerine bağlı Demokratik Toplum Merkezleri ve bileşen kurumların yönetim ve üyelerinden, şimdiden hazırlık çalışmalarını başlatmasını istedi.

‘HALKIMIZ PLANLAMALARINI FESTİVALE GÖRE YAPMALI’

Kürdistanlılar ile dostlarına da düğün, vb etkinlikleriyle planlamalarını, 3 Eyül’de Köln’de Festivale katılacak biçimde yapması çağrısında bulunan NAV-DEM, farklı toplumsal kesimleri temsil eden dernek ve kurumların da, kendilerini tanıtmaya dönük yöresel, inançsal, kültürel-sanatsal, sportif etkinlik ve enformasyon için, tertip komitesine başvurabileceğini duyurdu.