AB Komisyonu emisyon hilelerini biliyordu

Eylül 2015’te Alman otomobil üreticisi Volkswagen’la patlayan ve araçların emisyon değerlerinin olduğundan düşük gösterildiğinin ortaya çıktığı Dieselgate skandalının yıllar öncesinden AB Komisyonu’nun bilgisi dahilinde olduğu bildirildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından hazırlanan geçici rapora göre, birçok otomobil markasının motorlarının belirtilenden çok havayı kirlettiği 2005 yılından bu yana biliniyordu. Bu durumun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nca bilindiği belirtilen raporda, zamanında harekete geçilmediğine dikkat çekildi.

AB Komisyonu’nun ve üye ülkelerin zamanında önlem almamasının Eylül 2015’te ortaya çıkan Dieselgate skandalına yol açtığı vurgulanan raporda, otomobil üreticilerinin bunu fırsat bilerek emisyon değerlerini düşük gösteren sistemlere yöneldikleri belirtildi.

Raporda, Fransa, İtalya, İspanya ve Almanya gibi ülkelerin emisyon değerlerine ilişkin üreticilerin geliştirdikleri stratejilere karşı sessiz kaldıklarına yer verildi.

2015 yılında Volkswagen şirketinin yaptığı emisyon hilelerinin ortaya çıkması ardından ABD’de bu şirkete karşı büyük tazminat cezaları verilmişti. Ancak daha sonra dizel motorlara ilişkin hileli sistemlerin diğer üreticiler tarafından da kullanıldığı anlaşılmıştı.

Volkswagen şirketinin 2008-2015 yılları arasında bu yöntemlere başvurduğu ortaya çıksa da, AP’nin raporu bunun çok eski yıllara dayandığını gösteriyor.