Almanya’da her 10 kişiden biri sosyal yardımlarla geçiniyor

Almanya’da yayınlanan son verilere göre, ülkede her 10 kişiden biri devletten aldığı sosyal yardımlarla geçinmek zorunda kalıyor.

82 milyon nüfuslu Almanya’da son 10 yıldaki ekonomik büyüme ve işsizlik oranlarının ciddi düşüşüne rağmen yoksulluğun arttığı biliniyor. Nüfusun yüzde 15’inden fazlasının yoksulluk içinde yaşadığı Almanya’da en düşük temel sosyal yardım kanunu olan Hartz IV kapsamında geçinenlerin sayısı 5,9 milyonu buluyor.

Diğer sosyal yardımların da dahil edilmesiyle bu sayı 7,4 milyona ulaşırken, toplam nüfusun yüzde 9,7’sinin devlet veya diğer kurumlardan aldığı yardımlarla geçindiği anlaşılıyor.

Sosyal yardımlarla geçinmek zorunda kalan bireylerin sayısının özellikle mülteci göçü nedeniyle arttığı da bildiriliyor. Buna göre, 2015 yılında ilticacılar veya başvuruları kabul edilen mülteciler arasında devlet yardımıyla geçinenlerin sayısı 363 binden 975 bine yükseldi.

Aynı verilere göre Berlin yüzde 19,4 ile Almanya’da nüfusa oranla en fazla sosyal yardım alan bireyin yaşadığı eyalet oldu. Bremen’de halkın yüzde 18,5’i sosyal yardımlarla ayakta durmaya çalışırken, Bavyera’da bu oran yüzde 5,2, Baden-Württemberg’de ise yüzde 6 ile ülke ortalamasının çok çok altında idi.