Almanya’da sınırdışı rekoru

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in bürosundan yapılan açıklamaya göre, geçen yıl iltica başvuruları reddedilen 80 bin kişi sınırdışı edildi. Bu rekor bir rakamı ifade ediyor.

Merkel’in büro müdürü Peter Altmaier, Bild am Sonntag gazetesine verdiği mülakatta, 2016’da gerçekleşen 700 bin iltica başvurusunun yarısına yakınının reddedildiğini söyledi.

Altmaier, “Geçen yıl, iltica talepleri reddedilen 80 bin kişiyi evlerine geri gönderdik. 2016’da yaklaşık 700 bin kişi iltica başvurusu yaptı ve bunların 300 bine yakını reddedildi” dedi.

Altmaier, “Bu insanları hızlı bir şekilde evlerine göndereceğiz, aksi halde hukuk kurallarına dayalı devlet güvenirliğimize zarar verir” diye gerekçelendirdi.

Merkel’in büro şefine göre, Parlamento üst kanadı hızlı bir şekilde Tunus, Cezayir ve Fas’ın statüsünü de değiştirecek. Bu da sözkonusu ülkelerden gelen iltica taleplerinin otomatik olarak reddedilmesini sağlayacak.

Almanya, son 18 ayda bir milyonu aşkın mülteci ve göçmen kabul etti. Bu kabuller, başlangıçta geniş bir şekilde medyatize edildi. Ancak çok geçmeden Merkel’in göçmen politikası ve bu çerçevede Türkiye ile yaptığı işbirliği, yoğun tepkilere konu oldu. Merkel’in izlediği politikalar kendi cephesinde de eleştirilirken, aşırı sağın yükselişine de yol açtı. Eylül ayında yapılacak federal seçimlerden önce Merkel’in pozisyonu giderek zorlaşıyor. Rakibi sosyal demokrat Martin Schulz öne geçmiş durumda. Göçmen sınırdışılarının hızlandırılmasının da seçimler öncesine denk gelmesi dikkat çekti.