GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa'da 14 Temmuz anmaları: Onlara layık olalım

Hollanda ve Almanya'da 14 Temmuz Şehitleri'ni anma etkinlikleri düzenlendi.

Hollanda ve Almanya'da 14 Temmuz Şehitleri'ni anma etkinlikleri düzenlendi. 14 Temmuz'un devam eden mücadelede de kazanımlara yol açtığına dikkat çekilen etkinliklerde, yine mücadelenin şehitlere layık bir şekilde sürdürüleceği mesajı verildi.

ROTTERDAM

Hollanda'nın Rotterdam kentinde, Demokratik Kürt Toplum Merkezinde 14 Temmuz Şehitleri anıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan anmada, Şehit Aileleri Komisyonu Sözcüsü Derman Heva bir konuşma yaptı. Heva, şunları söyledi: "14 temmuz şehitlerinin yarattığı değerler üzerinde halkımız ve partimiz yükselmiştir. Şehitlerimizin yarattığı değerlere sıkı sıkıya bağlı olup mücadelemizi daha da yükseltmeliyiz. 14 Temmuz şehitlerinden Mehmet Tunçlar'a, Zilanlar'a ve daha nice kahramanlara binlerce selam olsun!"

Anma etkinliği, şehit babası Xalo Mehmet ve Grup Pero Piya'nın ezgileriyle sona erdi.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezinde de 14 Temmuz Şehitleri anıldı.

Şehit Aileleri Komisyonu adına anmada konuşan M. Emin Uca, "12 Eylül karanlığında Amed zindanında Kürt tutsaklara düşman tarafından dayatılan yaşam reddediliyor. Özgür bir yaşama o kadar tutkulu olma var ki, Kemal arkadaşın bir sözünde de geçtiği gibi, 'yaşamı uğruna ölecek kadar seviyoruz.' Amed Zindan Direnişi ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi'nin bizlere anlattığı biraz da bu yaşam felsefesidir. 14 Temmuz aynı zamanda hem Türkiye halkına, hem Kürt halkına dayatılan kimliksizleştirmeye karşı onurlu bir kimlik mücadelesidir. Eğer bir yaşam olacaksa, bu onurlu bir yaşam olmalıdır mesajıdır."

Uca, Hayri Durmuş'un 'mezar taşıma halkına borçlu öldü yazın' sözünü de hatırlatarak, "O koşullarda, her şeyin tüketilmek istendiği, umudun tüketilmek istendiği o koşullarda, kendi bedeni, canı dışında elinde hiçbir şeyi olmamasına rağmen halkına borçlu olduğunu söylüyor. Bu yoldaşlarımız bu eylemi yaparken insanlığı kurtarmanın mücadelesini verdiler" dedi.

Uca, 14 Temmuz Şehitleri'ne layık olarak mücadeleyi yürüteceklerini belirtti.

Anma, direnişi konu alan sinevizyonun ardından sona erdi.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde de 14 Temmuz anması düzenlendi.

DKTM tarafından organize edilen etkinlikte konuşan NAV-DEM Sözcüsü Tahir Köçer, "Faşizm karşısında diz çökülmez, direnilir. Şimdi bu direnişçilerin yoldaşları, geleneği Sur’da, Cizre’de, Nusaybin’de, Gever’de ve Şırnak’ta yaşamın her alanında sürdürüyorlar" dedi.

"Direnişçilerin yürüttüğü mücadele bugün insanlık adına ve demokrasi adına büyük kazanımlar ortaya çıkardı" diyen Köçer, "Onlar insanlığa bir şey öğrettiler. Faşizm karşısında diz çökülmez, direnilir. Şimdi bu geleneği yoldaşları Mehmet Tunçlar, Pakizeler, Fatmalar, Asyalar sürdürüyor" diye ekledi.

Anmanın ardından Hannover Merkezi Tren İstasyonu önünde 14 Temmuz için yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte 14 Temmuz Şehitleri'nin ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Yürüyüşe Alman Kürt dostları ve devrimci-demokratik kurumlar da katılım gösterdi.