Bazı kanser türlerindeki artış dikkat çekici boyutlarda

Le Monde gazetesinin Fransız Ulusal Kamu Sağlığı Ajansı verilerine dayandırdığı haberine göre, ölüm oranları azalsa da kanser türleri ölümlerde ikinci sırayı alıyor.

1980-2012 yılları arasında kanser türlerinden dolayı ölümlerde yüzde 34 gibi bir gerileme kaydedilse de, sadece 2015 yılında 148 bin kişi yaşamını yitirdi.

66 milyon nüfuslu Fransa’da 2015 yılında yeni kanser vakalarının sayısının 355 bin olduğu kaydedilen raporda, 33 kanser türünden 21’ine yakalanma oranının arttığı belirtiliyor.

Kanser türlerinin kardiyo-vasküler hastalıklardan sonra ikinci önemli ölüm sebebi olduğuna dikkat çekilen raporda, özellikle 30-49 yaş arasında même kanserine yakalanma oranının artış gösterdiği vurgulandı. Raporda, özellikle 50-79 yaş arası kadınlarda kansere yakalanma riskinin azaldığı, bunun da menopoz dönemlerindeki hormonal tedavilere son verilmesi sayesinde olduğunun altı çizildi.

Ajansın raporuna göre, Fransa’da özellikle prostat kanseri vakalarının son 35 yılda yüzde 118 civarında arttığı ve bunun en sık tespit edilen kanser türü olduğu belirlendi. Ülkede artış gösteren kanser türleri arasında tiroid ve testikül kanserlerinin geldiği de raporda yer aldı.