BM, Yemen’de 1500 çocuk savaşçı var

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’de 2 yıldan bu yana devam eden iç savaşta çocukların savaşçı olarak kullanıldığını duyurdu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği  (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, Yemen’de 26 Mart 2015 ile 31 Ocak 2017 tarihleri arasında 1476 çocuğun silah altına alındığını söyledi.

Bu sayının sadece tespit edilebilen çocuk savaşçıları kapsadığını belirten Shamdasani, kimi ailelerin yaptırım korkusuyla bilgi paylaşmadıklarını savundu.

Çocuk savaşçıların önemli bir kısmının Husi milisleriyle eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh yanlısı gruplarca silah altına alındığını kaydeden Shamdasani, iç savaştaki diğer güçlerin de çocuk savaşçılara başvurduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yayınlanan bir başka raporda ise, savaştırılan çocukların ailelerine aylık 80 ile 120 dolar arasında para ödendiği iddia edilmişti.

Yemen’de 2015 başında başlayan ve Mart 2015’ten bu yana Suudi Arabistan ile diğer Körfez ülkelerinin de dahil olduğu iç savaşta şimdiye kadar 8 bine yakın kişi yaşamını yitirdi. İç savaş nedeniyle milyonlarca kişi yerlerinden olurken, 26 milyonluk nüfusun yarısına yakınının gıda yardımına muhtaç olduğu tahmin ediliyor.