Dünyadaki en eski canlı organizmalar 3,7 milyar yıllık

Avustralya’nın Wollongong Üniversitesi’nden bilim insanlarının Grönland Adası’nda yaptıkları incelemeler sonunda, dünya üzerindeki ilk yaşam belirtisinin bilinenden çok daha eski olduğu belirlendi.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmada, Grönland’da eriyen karlar altında bulunan ve primitif mikro organizmaların fosilleşmesiyle oluşmuş stromatolitlerin bulunduğu belirtildi. Araştırmaya göre, bu bulguların günümüzden 3,7 milyar yıl öncesine ait olduğu tespit edildi.

Daha önce dünyadaki en eski canlı organizmanın Avustralya’nın Pilbara Çölü’nde bulunduğu ve 3,5 milyar yaşında olduğu kaydedilen araştırmada, Grönland’daki yaşam kalıntısının ise 220 milyon yıl daha eski olduğu vurgulandı.

Grönland’ın güneybatısında bulunan konik stromatolitlerin 1 ile 4 santimetre arasında boylarda olduğu belirtilen araştırma sonucuna göre, fosillerin kimyevi bileşiminin ve içindeki minerallerin yaşayan organizmalara ait olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Böylelikle dünya üzerinde biyolojik aktivitelerin günümüzden en az 3,7 milyar yıl önce var olduğu ve atmosferdeki karbondioksit oranına etki edecek düzeyde olduğu anlaşıldı.