GÖRÜNTÜLÜ

‘Eğitim, devrimi yönetebilmenin temelidir’

Şehit Rüstem Cudi akademisinde başlatılan Şehit Hüseyin Herekol eğitim devresinde sona yaklaşıldı. Akademi eğitmenleri ve öğrencileri sonuçlardan oldukça memnun.

Rojava Kürdistanı’nın Serêkaniyê şehrinde 2014 yılından bu yana eğitim veren Ş. Rüstem Cudi akademisinde başlatılan Şehit Hüseyin Herekol eğitim devresinin de sonuna yaklaşıldı. Akademi eğitmenleri ve öğrencileri Şehit Harun Herekol devresi hakkında ajansımız ANF’ye konuştular. 

‘ROJAVA ÖNDER APO’NUN EĞİTİM ALANIDIR’

Şehit Rüstem Cudi akademisini özgür alanların inşa yeri olarak adlandıran akademin yönetiminden Sozdar Bagok, akademinin esas amacının toplumu eğitmek olduğunu söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Rojava’ya büyük emeği olduğunun altını çizen Bagok, bu yüzden eğitim akademilerine daha özenli, daha özel bir ilgi gösterildiğini söyledi. Sozdar Bagok eğitim akademileriyle amaçladıklarını şu sözlerle ifadelendirdi: “Bu topraklarda binlerce yıldır insanlar düşmanın ve kapitalizmin zihniyet anlayışı ile eğitime tabi tutulmuş ve kendi gerçekliğinden uzaklaştırılmıştır. Burada toplumsallık ve bireycilik birbirinden kopuktur. Özellikle kadın toplumdan koparılmıştır. Bu da toplumun tek ayak üzerinden yürümesine neden olmuş ve toplumun kendi kendini yönetebilme yetisi elinden alınmıştır. Akademinin başlıca görevi de şudur ki, herkesin özgür insan ideolojisi temelinde kendi kendini yönetebilecek düzeye gelebilmesidir. Akademiyle amaçlanan, burada var olan herkesin kendisini tanıması, örgütlendirmesi ve yaşadığı her alanda yönetici birer irade olarak var olmalarını öğretmektir.

Akademi eğitimlerinin temeli bilinçlenme üzerine kurulmuştur. Doğal toplum, kadın tarihi, gerçek tarih nasıl ele alınmış ve yazılmış, toplumsal gerçeklik nasıl parçalanmış bunları vermeye çalışıyoruz. Ayrıca kutsal ve emek üzerine oluşturulmuş toplumsal gerçekliği de veriyoruz. Bir de Kültür ve ahlak, özel savaş gibi dersler de verilmektedir.’’ 

‘BİRİNCİL AMACIMIZ ÖNDER APO’NUN İDEOLOJİSİNİ GERÇEKLEŞTİRMEKTİR’ 

Huseyin Mîtan eğitim devresi öğrencisi Mitan Cudi, Hesekê şehrinden bu eğitime, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 21. yüzyıl ideolojisini ve paradigmasını gerçekleştirmek amacıyla katıldığını söylüyor. Mitan Cudi, eğitim devresiyle amaçladıklarını şu sözlerle ifade ediyor: ''İlk amacımız yeni bir federasyon sistemini dünyaya yaymaktır. Ortadoğu kaotik bir süreçten geçiyor. Her gelen talan etti bölgeyi. Her gelen kendi kültürünü bölgeye dayatmaya çalıştı. Suriye büyük saldırıların ardından yeni bir sürece girdi. Bu süreçte biz de yeni bir sistem kuruyoruz. Dünyaya demokratik federasyonu öneriyoruz. Biz bunun temsiliyetini yapacağız. Bu yüzden de eğitim önemli bir aşamadır. Erkek olsun, kadın olsun herkesin, toplumun kendini yönetebilmesi için eğitim sürecinden geçmesi gerekir. Kendini, tarihini tanıyabilmesi için eğitim sürecinden geçmesi gerekiyor. Önderliğin de dediği gibi ‘tarihini tanımayan birey boğazlanmış bir tavuk gibi çırpınır.’ Bu sebeple bütün arkadaş ve dostların kendilerini tanıyabilmeleri için Apocu harekin eğitim sürecine katılmaları gerektiğini düşünüyorum.

EĞİTİM DEVRELERİNDE YÖNETİM ÜZERİNE DE DERSLER VAR 

Amûde kentinden olan Semiha Mau da eğitim devresinin ve özgür yönetimin önemine dikkat çekti. Şehit Rüstem Eğitim Akademisi’nde birinci ayını dolduran Semiha Mau, “Gelişmek ve yaşam sebeplerimizi kavramak için buradayız. Yarın ve gelecekte neler yapacağımızı öğrenmek amacıyla eğitim görüyoruz. Yanıtlanmamış birçok sorumuz vardı. Fakat eğitim sürecinde günden güne arkadaşlarımız bizi aydınlattıkça sorularımız cevap buluyor” dedi. 

Ortadoğu, savaş, Kürdistan tarihi, kadın tarihi gibi birçok faydalı ders gördüğünü söyleyen Semiha Mau şunları aktardı: ‘’PYD yöneticileri olan arkadaşlarımız var. Derinleşme süreci yaşanıyor. Bu eğitim devresinden geçen arkadaşların her biri kendi görevinin başına geçecek. Eskiden yönetim denildiğinde, insanların gidip bir sandalyede oturmalarını anlıyorduk. Fakat yönetim üzerine dersleri gördüğümüzde yönetimin ne olduğunu kavramış olduk. Yönetim sadece bir koltukta oturmakla olmuyor, onun anlamını kavramak gerekiyor. Kendi düşüncelerinle orda olman gerekiyor, niçin orda olduğunun bilincine varmak gerekiyor. Kendi alanında ilerlemek içn kendine ait yol ve yöntemlerinin olması gerekiyor. Güzel bir üslup edinmek gerekiyor. Kurum ve toplumla ilişkilerinin sağlıklı olması gerekiyor.”

‘ÖNDER APO’NUN HAKİKAT ARAYIŞÇISI ÖĞRENCİLERİYİZ’

Tirbesiye’deki Şehit Warvin komün üyesi Sener eğitim devresine katılma amacını şu sözlerle getirdi: 'Serêkaniyê Şehit Rüstem Akademisi'nde yer alıyorum. Önder Apo'nun militanı olarak eğitime katıldık. Eğitime katılım amacımız Önder Apo'nun eğitime verdiği önemden kaynaklanıyor. Beş yıldır Suriye genelinde, özelinde de Kuzey Suriye'de bir devrim süreci yaşanıyor ve biz de bu devrim sürecinin içinde yer alıyoruz. Pratik içerisinde yönetim aşamasını yaşıyorduk. Fakat bu eğitim devresiyle eğitimin anlamına vakıf olduk. Eğitim, devrimi yönetebilmenin temeli demek oluyor. Eğitim devresine katılan arkadaşlar hakikat arayışçılarıdır, Önder Apo'nun öğrencileridirler. Bu eğitim vasıtasıyla toplumun öncü gücü olmaya çabalıyoruz, toplumsal sorunlara cevap olmaya çalışıyoruz. Cizre'nin Ölümsüz Şehidi Mehmet Tunç'un dediği gibi, 'Bizler boynunu bıçağın önüne uzatmış koyunlar değiliz, bizler gerçek arayışın savaşçılarıyız’ Biz de bu eğitimle buna sahip çıkmaya çalışıyoruz.” 

’KENDİ KARAKTERLERİMİZ VE ALIŞKANLIKLARIMIZLA DA MÜCADELE İÇİNDEYİZ‘

İlk direnişin Serêkaniyê’de verildiğini ve bu direniş temeli üzerinden, geri kalmış ve yozlaşmış kişiliklere karşı direnmeyi öğrendiklerini belirten Şehit Ailelerin Kurumu Üyesi Adlar Fatmê de şunları söyledi: “Rojava’da yaşanan ilk direniş yeri Serêkaniyê’dir. Tıl Helef kültürü olarak bilinen en eski kültür geleneği de Serêkaniyê’de başlamıştır. Sadece çetelere karşı bir direniş söz konusu değil burada. Aynı zamanda kendi karakterlerimiz ve alışkanlıklarımıza karşı da bir mücadele içindeyiz. Demokratik ulus temelinde Önder Apo’nun fikirlerini ve düşüncelerini esas alan tarihsel bir bakış açısı ile bir eğitim almaktayız. Kürtlüğümüzü daha iyi ve doğru öğreniyoruz. Bu eğitimden aldığımız bilinç ile çalışmalarımızı yürüteceğiz. Kendi toplumumuz içinde demokratik bir toplumu inşa edeceğiz. Devletçi zihniyeti yani yanlış olanı içimizden söküp atacağız.”