FEDA: Pir Cilasun'u yaşatacağız!

FEDA, yaşamını yitiren Cilasun için mesaj yayımladı. Mesajda, "Onun bize öğrettiği kadim bilgeliğine bağlı kalacağız" vurgusu yapıldı.

Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Ali Haydar Cilasun'un yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı mesaj yayımladı.

Mesajda, Cilasun'un şahsında Alevi inancını yaşatmanın sürdürüleceği vurgulanarak, şunlar belirtildi:

"Pir Cilasun, Seyit Rıza'nın, Beseler'in davasını takip etmiş, yiğit Dersimli Kürt Alevi piriydi. Bu soylu davanın neferi olarak o topraklarda nice katliama, nice acılara tanıklık eden biriydi. Dersim'in aynı zamanda sözlü ve yazılı Alevi tarihinin hafızasıydı. 

Sanatıyla, şiirleriyle tam da bir muhalif, sosyalist bir duruşun sahibiydi hep. Nerede ezilen, dışlanan, hor görülen bir cümle can varsa Pir Cilasun onun yanındaydı. Bu duruşun sahibi olmasından dolayı hep zalimin zulmüne karşı, mazlumun safında yer almıştır.  Ne ırkçılığa ne gericiliğe karşı, ne de kendi düşünsel sanatsal yaşamından taviz vermeyerek, kendi muhalif kişiliğini korumuş birisiydi. 

'İNANCINDAN VE KÜRTLÜĞÜNDEN TAVİZ VERMEDİ'

Ne kendi inancından, ne de Kürtlüğünden taviz vermeyerek yaşamış ve yaşatmaya çalışmış pirlerden biri olmuştur. Tüm yaşamı fırtınalarla dolu geçmiş, ne kadar muhalif kuşaklar varsa hepsiyle birlikte, ırkçılığa, faşizme karşı kavgaya tutuşmuş, kocaman bir yaşam maratonu içinde yerini almıştır."

Cilasun'un özellikle Avrupa'da 'Kürdistan Aleviler Birliği' ve Kürt Alevi inancının geliştirilmesine öncülük ettiğine dikkat çekilen mesajda, "Onun bize öğrettiği kadim bilgeliğine bağlı kalarak hak yolu Aleviliği yaşatmaya yaşamaya devam edeceğiz" denildi.