Fransa’da halkın yarısından fazlası sömürgeciliği suç olarak görüyor

Fransa’da son günlerde yeniden gündeme gelen sömürgecilik tarihi tartışmalarında halkın yarıya yakınının ‘sömürgeciliği insanlık suçu’ olarak gördüğü ortaya çıktı.

Hafta içinde Cezayir’de bir televizyon kanalına konuşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favorisi konumundaki Emmanuel Macron, “Sömürgecilik Fransa tarihinin bir parçasıdır. Sömürgecilik insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur” demişti.

Macron’un sözlerine sol ve liberal kesimlerden destek gelirken, en büyük rakipleri sağ ve aşırı sağcılardan tepki gelmişti. İsmi skandallarla gündemde olan sağcı aday François Fillon ile aşırı sağcı Marine Le Pen, Macron’un özür dilemesi gerektiğini savunmuşlardı.

Emmanuel Macron’un sözlerini önemli bir fırsat olarak gören sağ partilerin yanı sıra dün Toulon’daki mitingine gelen 150 kadar milliyetçi, sömürge tarihine ilişkin sözleri nedeniyle Macron’u ‘ihanetle’ suçladı.

Tepkiler üzerine Emmanuel Macron, ‘Pied noirs’ olarak bilinen sömürgelerde yaşamış Fransızlardan özür dilemişti.

HALKIN YARISI SÖMÜRGE TARİHİNİ KABUL ETMİYOR

Öte yandan IFOP araştırma şirketi tarafından yapılan bir ankete göre Fransız halkının sadece yarısı sömürgeciliğe ilişkin Macron’la aynı görüşte.

Ankete katılanların yüzde 51’i sömürgeciliğin ‘insanlığa karşı işlenmiş suç’ olduğuna inanıyor.

Fransa’nın sömürgeleştirdiği ülkelerden özür dilemesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 52 olarak gerçekleşti.

Aynı ankete göre, Emmanuel Macron’un başında olduğu En Marche adlı partinin sempatizanlarının yüzde 85’i ve ırkçı Marine Le Pen’in seçmenlerinin yüzde 26’sı sömürgeciliği ‘insanlığa karşı işlenmiş suç’ olarak görüyor.

Genel toplamda sol seçmenlerin yüzde 70’i Macron’a destek verirken, sağ seçmende bu oran yüzde 27’de kaldı.

Sömürge tarihine karşı tepkili olanların oranı 35 yaş altı gençlerde yüzde 66’yı bulurken, 65 yaş üstü bireylerde ise yüzde 32 gibi düşük bir oranda kalıyor.