Fransa’nın ilk Alzheimer köyü kuruluyor

Fransa’nın Nouvelle-Aquitaine bölgesine bağlı Dax kasabasında ülkenin ilk Alzheimer Köyü kuruluyor.

Le Parisien gazetesine konuşan Dax eski Belediye Başkanı Gabriel Bellocq, 2019 yılına kadar sadece Alzheimer hastalarının yaşayacağı bir köyün projesinin tamamlandığını söyledi.

Amaçlarının Alzheimer hastalarının ‘kendilerini evlerinde hissetmeleri’ olduğunu belirten Bellocq, kurulacak köyde kuaför salonu, kafe, bar ve yeşil alan gibi birçok yapının olacağını kaydetti.

Bellocq, köyde yaşayacak hastaların güvenliğini sağlamak ve olası kaybolmaları veya kaçışları engellemek için 120 personelin görevlendirileceğini dile getirdi.

Köyün yer alacağı Landes ilinde faaliyet gösteren France-Alzheimer Derneği yöneticisi Françoise Diris ise, il yönetiminin yanı sıra bölgesel sağlık ajansının da projeyi finanse edeceğini söyledi.

Alzheimer Köyü’nün hastalığa yönelik terapilerde aşama kaydedilmesi için önemine dikkat çekilirken, bununla sadece ilaç tedavisiyle yetinilmesinin zararlarının önleneceği vurgulanıyor.

France-Alzheimer yöneticisi Françoise Diris, 2009 yılındaHollanda’nın Weesp kentinde kurulan benzeri bir köyün Alzheimer hastalarına getirdiği faydalara dikkat çekti. Diris, Weesp’deki Alzheimer köyü sayesinde hastaların yaşam sürelerinin uzadığını söyledi.

24 milyon euroya mal olacak Alzheimer köyünün yılda 7 milyon euroluk bir bütçeyle ayakta kalması sağlanabilecek. Her bir Alzheimer hastasının günlük 60 euro ücretle köyde kalacağı belirtilirken, bu sayede mümkün olduğu kadar fazla kişinin köyde yaşaması hedefleniyor.

66 milyon nüfuslu Fransa’da toplam 850 bin kişinin Alzheimer hastası olduğu biliniyor.