İklimsel etkenler bulutların hareketlerini değiştirdi

Yeryüzüne yansıyan güneş radyasyonlarının tümüyle toprağa inmesini engelleyen bulutların hareketlerinde iklimsel nedenlerden dolayı değişiklikler yaşandığı bildirildi.

Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı Scripps Institution of Oceanography adlı enstitü tarafından yapılan araştırma Nature dergisinde yayınlandı.

Araştırmaya göre, 1980’li yıllardan bu yana subtropik kuru bölgeler kutuplara doğru genişlerken, bunda genel olarak bulutlardaki azalma gösterildi. Buna göre, tüm dünya üzerinde mevcut bulutlar daha yüksek rakımlara çıkıyor.

Bulutlardaki azalma nedeniyle Güneş’ten gelen radyasyonların emilerek tekrar uzaya gönderilmesi işleminin aksadığı belirtilen çalışmada, bu radyasyonların daha fazla oranda yeryüzüne ulaştığı kaydedildi. Bu da yeryüzündeki sera etkili gazların oranının yükselmesine ve küresel ısınmanın artmasına yol açıyor.

Bulutlar, güneşten gelen termik radyasyonları emerek tekrar uzaya doğru geri gönderilmesinde rol oynuyor. Bu sayede tüm radyasyonların yeryüzüne inmesi ve ısınmanın artması engelleniyor.