İnsanın bağırsaklarında 15 milyon yıl öncesinden kalma bakteriler var

Amerikan Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, günümüz insanının bağırsak florasında yer alan birçok bakteri türünün oluşumu günümüzden 15 milyon yıl öncesine kadar gidiyor.

Araştırmada incelenen bazı bakteri türlerinin insanların bağırsak organlarının oluşumu esnasında önemli rol oynadıkları ve bağışıklı sisteminin gelişiminde etkili oldukları belirtildi. Buna göre, bazı bakteriler ile milyonlarca yıl önceki Afrika maymunlarınınki arasında bir bağ bulunuyor.

Araştırmada yer alan Kaliforniya Üniversitesi uzmanlarından Andrew Moeller, günümüz insanında bulunan birçok bağırsak bakterisinin maymunlarınkinden günümüze geldiğini savundu.

Yapılan araştırmada ayrıca insanlar ile maymunlardaki bu bakterilerin günümüze kadar birçok evrim geçirdiği ve bu evrimin insanların maymunlardan ayrışmaya başladığı dönemde başladığı kaydedildi. Uzmanlar bunun günümüzden 15,6 milyon yıl önce başladığı sonucuna vardı.

Bakteri türleri arasındaki ikinci ayrışmanın ise günümüzden yaklaşık 5,3 milyon yıl önce başladığı tahmin ediliyor. Bunun ise insan türlerinin şempanze ve bonobolardan ayrıştığı dönem olduğu belirtiliyor.


Bilim insanı Andrew Moeller, araştırmanın esas amacının insanlardaki bağırsak oluşumunda rol oynayan bakterilerin çevresel etkilerle mi yoksa evrilerek mi oluştuklarının belirlenmesi olduğunu söyledi.

Araştırma için ABD’de yaşayan insanlar ile Afrika’da şempanze, goril ve bonobolara ait dışkı örnekleri incelenmişti. Yine aynı araştırmanın sonucuna göre, bu dört türün ortak atalarından evrilmeye başlamaları günümüzden 10 milyonu aşkın yıl öncesine dayanıyor.

Bağırsak florası, insan mikrobiyomunun yüzde 20’sinin üzerinde bir kısmını oluştururken, içerisindeki üç bakteri grubunun ikisinin evrim aşamalarının şempanze, bonobo ve gorillerin de dahil olduğu büyük insansı (hominid) grubuyla benzerlik gösteriyor.