İsveç'te eşitsizliklere karşı ‘Eşitlik Kurumu’ oluşturuldu

Toplumsal ve cinsel eşitsizliklere karşı sürdürülen çalışmaların eşgüdüm içinde yürütülmesi için İsveç'te “Eşitlik Kurumu” oluşturuldu.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller'in oluşturduğu İsveç Hükümeti, bu yılın Eylül ayında parlamentoya sunduğu bütçe tasarısında, eşitliksizliğe karşı sürdürülen çalışmaların birbirinden kopuk olduğunu ve çalışmaların merkezileşmesi ve tek elden yürütülmesi için bir “Eşitlik Kurumu” oluşturmasını kararlaştırılmıştı.

Yeni oluşturulan kurumun hangi ilde kurulacağı ve çalışma yürüteceği ise belirlenmemişti. Eşitlikle ilgili çalışmalar yapan illerden Göteborg, Örebro, Umeå ve Gotland, kurumun kendi illerinde çalışma yürütmesini istemişlerdi.

Hükümet, geçtiğimiz günlerde “Eşitlik Kurumu”nun Göteborg ilinde kurulacağını kamuoyuna açıkladı. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren çalışmalarına başlayacak olan kurumda 75 personel eşitsizliklere karşı mücadelenin koordine edilmesi için çalışacak ve toplumsal, sınıfsal ve cinsel eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için yapılması gerekenleri saptayacak.

Daha eşitlikçi bir sistemin gerçekleşmesi için 2017-2020 yılları için ayrılacak 900 milyon kronun 400 milyonu toplumda artış gösteren şiddeti engelleyici çalışmalar için kullanılacak.

İsveç'te bir “Eşitlik Kurumu” oluşturulması önerisi Sol Parti ve Çevre Partisi Yeşiller'den gelmiş, Liberal Parti de öneriye destek vermişti.

Irkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları'nın yanı sıra Muhafazakar Parti, Merkez Partisi ve Hıristiyan Demokratlar bir eşitlik kurumuna ihtiyaç olmadığını öne sürerek “Eşitlik Kurumu”nun kurulmasına karşı çıkmışlardı.