Kaçak av ve ticaret canlı türlerini yok ediyor

Güney Afrika’da dün başlayan Nesli Tehlike Altındaki Yabani Canlı Türlerinin Ticaretine İlişkin Uluslararası Sözleşme (CITES) Konferansı vesilesiyle yayınlanan canlı katliamı verileri oldukça ürkütücü boyutlarda.

Dünya genelindeki vahşi ticari hırs yüzünden yok olmakla karşı karşıya olan canlıların korunması amacıyla düzenlenen CITES konferansı Güney Afrika’da başladı. Konferansta, yok olmakta olan 500 canlı türünün kurtarılmasına ilişkin tartışmalar yürütülecekken, yabani hayvan ve bitki türlerini hedef alan kaçak ticarete karşı önlemler görüşülecek.

KAÇAK AV VE TİCARET VAHŞİ DOĞADAKİ CANLILARI YOK EDİYOR

182 ülke tarafından imzalanan ve 1975’ten bu yana yürürlükte olan CITES, tehlike altındaki canlıların ‘en sıkı şekilde korunmasını’ amaçlıyor. Antlaşma kapsamında koruma altına alınan hayvan türlerinin sayısı 5 bin 600 iken, 30 bin kadar bitki türünnün korunması da hedefleniyor.

CITES konferansında konuşan Humane Society International üyesi Teresa Telecky, kaçak av ve ticaret faaliyetleri nedeniyle dünya genelindeki çok sayıda hayvan ve bitki türünün yok olmakla yüzyüze olduğu uyarısında bulundu. Telecky, fil, gergedan, aslan ve pangolinler başta olmak üzere amblematik önemdeki hayvanların korunması için tartışmaların olacağına dikkat çekti.

Telecky, CITES sözleşmesine dahil olan ülkelerin önlem almaması halinde doğal yaşam için önemli olan yüzlerce canlının varlığının tehlikede olacağı uyarısında bulundu.

20 MİLYAR DOLARLIK BİR KAÇAK AV SEKTÖRÜ VAR

CITES Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan raporlara göre, dünya üzerindeki kaçak avlara karşı önlem alınmaması nedeniyle tahribat oldukça büyük. 

Yıllık 20 milyar dolarlık kaçak av piyasasının olduğuna dikkat çekilen raporlarda, silah, sahte ürünler ve insan ticaretinden sonra dördüncü illegal ticaret alanı olduğunun altı çiziliyor.

Doğal Yaşamı Koruma Örgütü (WWF) verilerinde ise hayvanlara uygulanan katliamlar daha net anlaşılıyor. Dünya üzerindeki gergedanların yüzde 80’inin yaşadığı Güney Afrika’da sadece son 8 yılda 5 bin kadarı katledildi. Gergedanların boynuzlarının Asya’da geleneksel tedaviler için satıldığı bilinirken, altından daha değerli olduğu savunuluyor.

Benzer şekilde Afrika’daki fillerin sayısı 2007-2014 yılları arasında üçte bir oranında azaldı.