Kars'ta Karadağ çöplüğü tehlike yaratıyor!

Karadağ Mahallesindeki yaşam alanına on yıldır dökülen çöpler artık büyük tehlike yaratıyor. Yıllardır katı atıkların yarattığı problemlerle uğraşan mahalleli, bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

Kars merkeze bağlı Karadağ Mahallesinde yaşayanlar yıllardır alanlarına çöp dökülmesi nedeniyle birçok sağlık ve çevre problemiyle karşı karşıya.

Kars’ta yerel yönetimler tarafından; katı atıkların yerinde ayrıştırılması, uygun şekilde toplanması ve bertaraf edilmesi uygulamaları yıllardır ihmal edilmiş durumda.

Karadağ Şehir Çöplüğü evlerin hemen dibine kurulmuş. Çöplüğün yan tarafı ise mera olarak kullanılıyor. Hayvanlar buralarda naylon ürünleri tükettikleri için bir süre sonra hastalanarak ölüyor. Koku ve birçok hastalığın sebebi olan bu çöplüğün yan tarafı ise kentin en büyük sebze hali.

Çöplerin döküldüğü alanda insan ve hayvan sağlığı, bitki örtüsü ve su kaynakları açısından hiçbir güvenlik önleminin alınmamış ve gelişigüzel atılan çöp yığınları büyük tehlike arz ediyor.

Oluşan devasa çöp tepeleri ve yol güzergâhındaki onlarca hayvan leşi salgın hastalıklar açısından çok büyük risk teşkil ediyor.

Çöplükte biriken metan gazının patlama olasılığı da mevcut. Bu çöpler her türlü kanserojen maddeler taşıyorken, bu çöplük martılar, sinekler, sokak hayvanları için beslenme alanı.

Yıllardır çöpün yarattığı sorunlarla yaşamak zorunda kaldıklarını dile getiren Hamza Kayar, bütün belediyelerin bu soruna kayıtsız kaldığını belirterek, “ Hangisi belediye geldiyse bu sorun çözülmedi. Kokudan yazın camlarımızı bile açamıyoruz. Hayvanlarımızı burada otlatırken birçoğu naylon poşet yedikten sonra hastalanıp öldü. Daha önce de bu konuyu çözeceklerini söylediler; ama çözülmedi. Kars’ın en yakım mahallesi burası. Nasıl bu soruna çözüm bulmazlar anlamıyorum” şeklinde ifade etti.

Çöp sularının yeraltı sularına karıştığını söyleyen Hatice Öz ise, çöpün belli zamanlarda patladığını belirterek, “Defalarca yangın çıktı. Bir gün büyük bir patlama olacak diye korkuyoruz. Sularımızı artık kullanmaktan korkuyoruz” dedi.

Konuya ilişkin görüştüğümüz İHD Kars Başkanı Ahmet Adıgüzel, Karadağ çöplüğünün genel olarak Karsı etkileyen bir sorun olduğunu dile getirerek, sağlık uzmanları ve çevre mühendisleriyle birlikte bir rapor hazırladıklarını belirtti. İnsanların çöple iç içe yaşamak zorunda bırakıldıklarını aktaran Adıgüzel, “Konuya ilişkin tüm verilerimizi topladık ve bir rapor halinde kamuoyuna sunacağız. Halkın başvuruları da oldu derneğimize. Bunları da gündemimize alarak çalışmamızı bitirdik. İlgili kurumlarla görüştük. Yaklaşık 10 yıllık çöp sorunu önümüzde duruyor. Acil çöplerin dökülebileceği bir ayrıştırma tesisine sahip, kentten uzak yeni bir alan belirlemek gerekiyor. Yine çöplerin yerinde ayrıştırılması, toplanması ve şehir dışında transferini sağlayacak daha büyük çöp araçlarının teminini sağlamak gerekmektedir” şeklinde konuştu.