Kediler de ekosisteme tehdit

İnsan nüfusuyla birlikte kedi nüfusu da ciddi bir şekilde artıyor. Bilim insanlarına göre kedi nüfusundaki artış 100’dan fazla hayvan türünün soyunun tükenmesiyle bağlantılı olabilir.

Avusturalya’da yapılan bir araştırmaya göre dünyada en aktif avcı memelilerden biri olan kediler, ekosistem için ciddi bir tehdit oluşturuyor. İnsanlarla birlikte dünyanın dört bir tarafına yayılan kediler özellikle kuş türlerinin soylarının tükenmesinde rol oynuyor.

Avusturalyalı ekolojist bilim insanı Tim Doherty ve ekibinin soyu tükenen hayvanlar listesi üzerinde bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmaya göre 596 tehdit altında ve 142 soyu tükenmiş türler kedi nüfusunun artışından olumsuz etkilendi.

Araştırmada köpek ve kedilerin artışı tüm tehdit altındaki kuş, memeli ve sürüngen türlerinin yüzde 58’ini etkilenmiş durumda.

Kediler kendilerinden küçük herşeyi ihtiyaç dışında da avlayan bir tür. Bilim insanları kedi sahiplerine boyunlarına zilli ve renkli bir tasma takmalarını bu şekilde avlanmalarının engellenebileceğini ifade ediyor.