Koman: Yasa çocukların cinsel açıdan sömürülmesine yol açacak

Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Koman, tecavüzcüleri aklayan skandal yasa tasarısının, çocuğa yönelik cinsel şiddeti meşrulaştıran ve çocukları cinsel açıdan sömürülmesine yol açan bir tasarı olduğunu vurguladı.

Skandal yasanın çocuklar açısından doğuracağı sonuçları ANF’ye değerlendiren Pedagog Koman, bu yasanın çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Açıkçası pek çok çocuk intiharının evlilikler sebebiyle olduğunu biliyoruz. Bu evlilikler meselesinin, nasıl bir çaresizlik ve sıkışık hissettirdiğinin göstergesi” dedi

Bu skandal yasa çocuklar açısından ne sonuçlar doğuracak?

Bu yasa tasarısı çocuğa yönelik cinsel şiddeti meşrulaştıran ve çocukları cinsel açıdan sömürülmesinin önünü açan bir tasarı. Çocukları bu tasarı yoluyla yetişkinler tarafından daha da baskı altına alınacak. Bu baskı ve evlilikler, çocukların tüm gelişimlerini olumsuz etkileyecek; hak ve özgürlüklerini ihlal edecek. Açıkçası pek çok çocuk intiharının evlilikler sebebiyle olduğunu biliyoruz. Bu evlilikler meselesinin, nasıl bir çaresizlik ve sıkışık hissettirdiğinin göstergesi… Bu tasarı bu anlamda da çok endişelendiriyor.

‘ÇOCUKLARINI EVLENDİREN AİLELER SUÇ İŞLEMİŞ OLACAK’

İstismar edilen çocuklarını evlendiren ailelerin bu konuda sorumluğu nedir?

Aileler açısından bakıldığında bu öncellikle bir suç. Bu suçu işlemiş ve de suça göz yummuş olacaklar. Ama bu durum aile içinde başka karmaşık olaylara da yol açılabilecek. Örneğin, anne ve ya da kız kardeşler diğer çocuğun evlenmesini istemediğinde, karşı çıktıklarında bu kişilere yönelik de baskılar gerçekleşecektir. Ya da eğer fail, nüfuzlu bir kişi ise ki bu durum çok sık görülüyor aile yine baskılarla çocuklarını evlendirecektir. Bu onlarda telafisi pek mümkün olmayan yaralara sebep olacaktır. Gerçekten yasa her açıdan çok sıkıntılı.

‘TOPLUMDAKİ KUTUPLAŞMA ARTACAK’

Peki, bu yasa toplumda nasıl bir etki yaratacak? Nasıl sonuçlara neden olacak?

Bu yasa toplumdaki halihazırdaki kutuplaşmayı artıracak. Ama belli ki toplumun en önemsediği çocuk sorunu, cinsel şiddettir. Bu açıdan yaşadıkları ihlaller arasında en büyük tepkiyi cinsel şiddet alıyor… Böyle olunca da toplumun adalet duygusu zedelenecek. Çünkü bu bir tür cezasızlık demek. Fail istismar ettiği çocukla evlenerek ceza almaktan kurtulacak… Cezasızlık insan hakları açısından büyük bir kısır döngü ve ihlallerin yeniden yeniden gerçekleşmesine neden oluyor. Bunca tepkiye rağmen bir kazanım sağlanamazsa, toplum zamanla bunu kanıtsar hale gelebilir. Bu da cinsel şiddetin, sadece çocuklara da değil, yetişkinlere ve hayvanlara yönelik cinsel şiddetin meşrulaşmasına yol açacak.

‘ÇOCUK HAKLARI AÇISINDAN BÜYÜK BİR GERİ ADIM’

Bu yasa aynı zamanda çocuk yaşta evliliklerin önünü açacak mı?

Bu yasanın çocuk istismarı kadar çocuk evliliklerini de meşrulaştıran bir tarafı var şüphesiz. Evliliklerin bir hak ihlali, bir cinsel şiddet ve sömürü türü olduğunu söylerken, 18 yaş altı evliklerin yasaklanması gerektiğini anlatırken, devletin bu konuda önlem alması ve etkili bir politika geliştirmesi gerektiğini söylerken, çocuk hakları açısından büyük bir geri adım atılmış olacak.

ÇOCUKLAR BİREY GÖRÜLMEKDİKÇE…

Hükümet tarafından getirilen bu yasa tasarısı insan haklarına aykırı değil mi?

Gerçekten oldukça öfke verici. Tabii bütün bunların sebebi sadece çocuk alanında değil her alanda olduğu gibi devletin insan haklarından ve yükümlüklerinden uzaklaşması anlamını taşıyor. Çocuk hak sahibi özgürlükleri olan bir birey görülmedikçe, onlara şiddet uygulayan faillerin evlendirilmeleri bile mümkün olabilir.