Milyarlarca civcivin katledilmesinin önüne geçecek makina geliştirildi

Kümes hayvanların üretiminde her yıl milyarlarca civcivin canlı canlı kıyma makinalarına atılarak yok edilmesinin önüne geçecek yeni bir sistemin geliştirildiği bildiriliyor.

Kümes hayvanı üreticiliği sektöründe ‘kar getirmemesi’ nedeniyle erkek civcivler elenerek, atıldıkları makinalarda katlediliyor. Birçok ülkede ciddi tartışmalara rağmen buna karşı henüz ciddi bir yasak kararı bulunmazken, Almanya’da bu uygulamanın önüne geçilmesini sağlayacak bir makina geliştirildi.

Bavyera eyaletinde düzenlenecek Uluslararası Yeşil Haftası adlı tarım üreticileri etkinliğinde tanıtımı yapılacak makinayla yumurtaların içindeki embriyonun cinsiyeti belirlenebiliyor. Böylelikle civcivlerin yumurtadan çıkmasını beklemeye ve canlı canlı yok etmenin önüne geçilmiş olacak.

Embriyosunun cinsiyeti belirlenen yumurtalar ise yüksek değerde protein olarak gıda sanayisinde yeniden değerlendirilebilecek.

Federal Tarım Bakanı Christian Schmidt tarafından duyurulan yeni makinanın Leipzig Üniversitesi’ne bağlı bilim insanlarınca geliştirildiği ve önümüzdeki bir kaç yıl içinde kullanıma hazır olabileceği bildiriliyor.

Birçok ülkede olduğu gibi Almanya’da erkek civcivlerin yumurtadan çıkar çıkmaz yok edilmesi işlemi ciddi tepki topluyordu. Daha önce Nordrhein-Westfalen Eyalet Hükümeti tarafından getirilen yasak kararı Eyalet İdare Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Niedersachsen eyaletinde ise hükümet tarafından alınan kararla, 2017 yılından sonra  makinada kıyma veya gazla öldürülme işlemlerine izin verilmeyecek.