Neptün’den iki kat daha uzak cüce gezegen keşfedildi

Uluslararası Astronomi Birliği (UAI) tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 700 kilometre çapında yeni bir cüce gezegen bulunduğu duyuruldu.

UAI bünyesinde çalışmalar yürüten Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) tarafından yapılan açıklamada, Neptün’ün uzak yörüngesinde dönen bir cüce gezegenin varlığının tespit edildiği bilgisi verildi. Açıklamaya göre, cüce gezegen Güneş’ten yaklaşık 9,7 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor.

CNRS astronomlarından Jean-Marc Petit, 700 kilometre çapındaki gezegenin bazı dönemlerde Güneş’ten 19 milyar kilometre kadar uzağa gidebildiğini kaydetti.

Petit, UAI’ye bağlı Minor Planet Center’in (MPC) yeni bulunan uzay cismini ‘cüce gezegen’ olarak teyit ettiğini söyledi.

RR245 numarasıyla kodlandırılan yeni mini gezegenin Eylül ayında Kanada-Fransa-Hawaii (CFHT) adı verilen bir uzay teleskopuyla yapılan gözlemler sırasında bulunduğu bildirildi. Cüce gezegenin Güneş’e uzaklığının Neptün’den iki kat daha fazla olması ve yavaş hareket etmesinin dikkatleri çektiği ve bu sayede yapılan incelemeyle tespit edildiği de öğrenildi.