Onları özgürlük arayışı buluşturdu

Yerîvan ve Sarya iki genç kadın yürekti. Botan ve Serhat’tan yola çıkan iki kadının yolu özgürlük arayışında kesişti ve YJA Star saflarında geçtiğimiz yılın 12 Nisan’ında düştü toprağa.

Geçtiğimiz 2015 yılında beri başlayan yoğun savaş sürecinde Kürdistan Özgürlük Gerillaları Türk ordusuna karşı büyük mücadele yürüttü. Yaşanan yoğun savaş sürecinde YJA Star gerillalarından Yerîvan Kiçî (Şöhret Şen) ile Sarya Jiyan (Evîn Eğircik) 12 Nisan 2016’da yaşamını yitirdi.

Biri Serhat’lı biri Botan’lı olan iki YJA Star gerillasını özgürlük dağlarında buluşturan Kürt halkının tarihi direniş ruhudur.  Sarya’da Agirî’nin isyan ruhu, Yerîvan’da ise Şirnex’in direniş ruhu… İkisini gerilla saflarında buluşturan ise yıllar önce Kürdistan’a serpilen özgürlük tohumu.

BERÎVAN CIZÎRÎ’NİN ŞIRNAKLI ARDILI YERÎVAN

Yerivan Kiçî (Şöhret Şen) Şirnex’in Hezex ilçesinde yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Doksanlı yıllarda Şirnex halkının Türk devletinden çektiği acıları büyüklerinden dinler. Cizre ve Türk devlet vahşetine dair duydukları Yerivan’da derin bir öfke uyandırır. Bir de Cizre’li Berîvan’ın başkaldırı hikâyesini dinler. Bu hikâyeler Yerivan’da düşmanına karşı büyük öfke geliştirir. Gerilla Yerîvan, Botan halkının zulme karşı direnişlerini her dinlediğinde, özgürlük arzuları daha da artar. Küçük yaşında Kürt özgürlük mücadelesini, tarihini araştırır ve gerilla saflarına katılıp mücadeleyi zirvede yürütme kararı alır. Ve 2013 yılında gerilla saflarının yolunu tutarak halkının umudu olur.

ONU HEP KENDİMİZE ÖRNEK ALDIK

Yerivan Kiçî’yi gerilla arkadaşı Amara Rosa Botan şu şekilde anlatır; ‘‘Yerîvan arkadaş çok genç olmasına rağmen PKK yaşamını derinden özümsemiş ve müthiş bir ruhla yaşamın her anında var olmayı kendisine ilke edindi. Düzen ve disipliniyle her zaman gözde bir gerillaydı. PKK’ye bağlılığını yoldaşlarına olan sevgisinden görebiliyorduk. Davasına büyük bir inançla sarılıp mücadelenin yükseltilmesi için durmadan emek harcardı. Azimli ve çaba sahibi oluşu O’nu tüm pratiklerinde ve çalışmalarında başarılı kılıyordu. Bizler de O’nu hep o güzel özellikleriyle anıyor ve kendimize örnek alıyoruz. Kürdistan özgürlük mücadelesinde Yerîvan Kiçî (Şöhret Şen) arkadaş ve şehit düşen tüm yoldaşlarımıza mücadeleyi zafere evirme sözümüzü yineliyoruz.”

İSYANKAR RUHU SARYA’YI DAĞLARA GETİRDİ

PKK’nin diğer direnişçi gerillası Sarya Jiyan (Evîn Eğircik). O da beraber şehit düştüğü arkadaşı Yerîvan Kiçî gibi yurtsever bir ailenin kızıdır. Aslen Ağrı’nın Bazid ilçesinden olan Sarya Jiyan, 1992’de doğar daha sonra ailesiyle beraber İstanbul’a göç eder. Kapitalizmin kol gezdiği bu kentte Kürt kültürüne, değerlerine bağlı olarak büyür. Ağrı’nın dillere destan isyanını hiçbir zaman unutmaz. Ve her zaman halkının yaşadıklarını anımsayarak yaşar. Daha sonra Üniversite’ye gider ve Muhasebe bölümünü okur.  Ancak arayışları, halkı, Önderliği ve isyankâr ruhu Sarya’yı bulunduğu yere sığdıramaz. O da 2014 yılında kendisinin olması gereken yere Kürdistan’ın özgür dağlarına çıkar.

‘ŞEHİTLERİMİZİN EMANETİ OLAN MÜCADELEMİZ KAZANACAKTIR’

Beraber kaldığı arkadaşı Zelal Mardin, gerilla Jiyan’a ilişkin şunlar anlatıyor: “Sarya arkadaş yanlışlar karşısında çok radikal bir tavır sergilerdi. Her zaman hareketimizin doğrularını korumaya özen gösterirdi. Bütün arkadaşlarına çok yardımcı olurdu. Temiz kalpli ve güler yüzüyle insanı büyülerdi. Fedakâr bir şekilde yaşamın her alanında yer alırdı. O da yaşamda fedakâr olanın her yerde fedakâr olacağı bilinciyle yaklaşırdı. PKK’nin fedai ruhu iliklerine kadar işlemişti. Bütün gerillalar gibi Sarya arkadaşta gerillacılığın en zor olduğu Kuzey sahasında gerilla olmayı çok isterdi. Ondan çok şey öğrendim. Melek yoldaşıma layık olmak için onun ve şehit arkadaşlarımızın bizlere emanet ettiği mücadelemiz kazanacaktır.”

HAKİKATİ YOLDAŞLARINA EMANET ETTİLER

Serhat’lı ve Botan’lı olan Sarya ile Yerîvan gerillaya katıldıktan bir süre sonra Medya Savunma Alanlarında tanışırlar. Çok uzun bir süre beraber kalma şansları olmadığı halde beraber kaldıkları süre boyunca PKK’nin yoldaşlık bağını güçlü bir şekilde kurarlar. İkisi de muazzam güzellikteki özellikleri ve PKK’ye bağlılıklarından yoldaşlığın simgesi olurlar. Onları güzelliğin doruklarına taşıyan ise arkadaşlarının söylediği gibi ortak amaçları olan ‘‘Özgür Önderlik, Özgür Kürdistan ve Özgür Kadın’dır.’’ Yerivan Kiçî ( Şöhret Şen) ile Sarya Jiyan (Evîn Eğircik) 12 Nisan 2016’da büyüttükleri mücadelelerini, onlara sonsuz bağlılık duyan arkadaşlarına emanet ederek hakikat yolcularının kervanına katılırlar.