Orman yangınları 100 bin kişinin erken ölümüne yol açtı

Columbia ve Harvard üniversitelerinin yaptığı bir araştırmaya göre, Endonezya’da geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınları 100 bin kadar kişinin erken ölümüne yol açtı.

Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya’da geçtiğimiz yıl meydana gelen yangınlarda 2,6 milyon hektar ormanlık alan yanmışken, yangınlar nedeniyle oluşan dumanlar ülke sınırlarını aşacak şekilde geniş bir alana yayılmıştı.

ABD’nin Harvard ve Columbia üniversitelerinin ortak yaptığı bir araştırmaya göre ise, orman yangınlarının neden olduğu dumanlar nedeniyle yaklaşık 100 bin kişi normalinden erken hayatını kaybetti. Environmental Research Letters dergisinde yayınlanan araştırmada, çapı 2,5 mikrometreden daha az olan partiküllerin yetişkin bireylerin sağlığına verdiği zarar incelendi.

Araştırmada, geçtiğimiz meydana gelen yangınların Endonezya’da 91 bin 600, Malezya’da 6 bin 500 ve Singapur’da 2 bin 200 kişinin erken ölümüne yol açtığı sonucuna ulaşıldı.

Araştırmaya ilişkin konuşan Greenpeace Endonezya temsilcilerinden Yugun Indradi, önlem alınmaması halinde orman yangınlarının her yıl ‘korkunç sonuçları’ olacağının altını çizdi. Indradi, “Ölümlerin önlenmesi için acilen harekete geçilmemesi kriminal bir suç olur” diyerek uyardı.