Solucanda obeziteyle mücadeleye yarayabilecek gen bulundu

Amerikan Bilimler Akademisi (PNAS) dergisinde yayımlanan bir araştırmayla, dünyadaki birçok hastalığı tetikleyen obeziteyle mücadelede faydalı olabilecek bir genin bulunduğu duyuruldu.

Avustralyalı ve Danimarkalı bilim insanlarının çalışmaları sonucunda, solucanlarda bulunan ve tokluk hissini harekete geçiren bir genin bulunduğu öğrenildi.

Buna göre, Caenorhabditis elegans adı verilen solucanın bağırsaklarında yeterli oranda yağ birikmesi halinde beyine hareket etmeme veya doymamış olması halinde ise harekete devam etme mesajı gönderiliyor.

Caenorhabditis elegans adı verilen ve sadece 1 milimetre büyüklüğünde olan transparan solucanın genlerinin yüzde 80’inin insanlarla aynı olduğu ve araştırmalar için oldukça uygun oldukları kaydedildi.

Bu solucanlarda bulunan ETS-5 geninin beyne insanlarınkinin tersine farklı bir mesaj gönderdiği ve açlık hissini harekete geçirmediği tespit edildi.

Araştırmayı yöneten Monash Üniversitesi uzmanlarından Roger Pocock, ilk kez metabolizmayı düzenleyen bir gene rastladıklarını savunurken, bununla aşırı yemek yeme ihtiyacının önüne geçilebileceğini kaydetti.