GÖRÜNTÜLÜ

Strasbourg’daki açlık grevi: Halka ve Uluslararası topluma duyarlılık çağrısı

Fransa’nın Strasbourg kentinde Şengal’in statüsünün tanınması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın hayatına yönelik endişeleri gidermek amacıyla heyet gönderilmesi talebiyle başlatılan açlık grevi 5’inci gününde.

Strasbourg'daki açlık grevine katılan eylemciler ile destek veren Kürdistanlılar, Êzidîler başta olmak tüm Kürt halkına birlik çağrısı yaparken, uluslararası toplumun da artık ‘kan üzerinden pazarlıklara’ izin vermemesini istiyor.

‘ONURLU HER EZİDİ EVİNDEN ÇIKARAK SESİNİ YÜKSELTMELİDİR’

Açlık grevine dayanışma amacıyla katılan Alevilerin olduğunu söyleyen Hesen Çavreş, “bizler gibi zulüm ve baskı gören Alevilerin bizimle birlikte greve katılmalarından oldukça memnunuz” dedi. Eylemlerine diğer inançlardan bireylerin destek amaçlı ziyaretlerini selamlayan Hesen Çavreş, 40 milyonluk Kürt halkının önderi olan Öcalan’la acilen görüşülmesi ve Şengal’in statüsünün tanınması talepleri olduğunu yineledi.

Êzidîle başta olmak üzere tüm Kürt halkının bu eyleme destek vermesini isteyen Hesen Çavreş, Êzidîlerin yaşanan soykırıma karşı harekete geçmesinin önemine dikkat çekti. Açlık grevi eylemcisi, Êzidîler olarak hak taleplerinde ısrar etmeleri gerektiğini söylerken, “Onurlu her Êzidî, evinden çıkarak sesini yükseltmelidir” diye konuştu.   

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Açlık grevine katılanlardan Naile Kurt adlı Êzidî Kürt kadını ise, Şengal’in statüsünün tanınmasının gerekliliğine dikkat çektiği konuşmasında, 5 Nisan 2015’ten bu yana Kürt Halk Önderi’ne uygulanan tecrit ve halkın İmralı’dan bilgi alınamamasına yönelik endişelerini hatırlattı. Kurti açlık grevinin Öcalan’dan net bir haber alınana kadar devam edeceğini vurguladı.  

Şengal’de 2014 yılında DAİŞ çetelerince uygulamaya konan ‘74’üncü Fermana’ değinen Naile Kurt, binlerce kadın ve çocuğun çetelerce kaçırılarak köleleştirildiğini hatırlattı. Bu soykırım girişimine karşı tüm Kürdistan’da gelişen mücadeleye vurgu yapan Kurt, yaşanan vahşete karşı dünya ülkelerinin de daha fazla tavır alması gerektiğini söyledi.

Kürdistan ve Mezopotamya’da bir ‘dünya savaşı’ yaşandığını dile getiren Kurt, dünya halklarının ve devletlerinin demokrasiyi esas almaları çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM)’ye seslenen Kurt, yaşanan katliamlara rağmen halkların ‘çocuklarının kanı üzerinden pazarlık yapılmaması’ gerektiğinin de altını çizdi.

Naile Kurt, Şengal katliamında yaşamını yitirenler ve tüm insanlık adına ‘mücadele edecekleri’ sözünü verdiklerini de sözlerine ekledi.

‘KİMİN SAHİP ÇIKTIĞI VE ONLAR İÇİN KANINI DÖKTÜĞÜNÜ GÖRMELİYİZ’

Almanya’nın Lahr kentinden gelen Hemo Çelik isimli Kürdistanlı ise, Ezidilerin birlik olarak haklarına sahip çıkması gerektiğini söyledi. Çelik, “Ezidiler, ‘kim onlara sahip çıktı’, ‘kim onları sattı’,  ‘Kim Êzidîlere destek oldu, onlar için kanını döktü, bunu bilmek zorundadır” diye konuştu.

Êzidîlerin Kürt Halk Önderi’ne sahip çıkması çağrısı yapan Hemo Çelik, Strasbourg ve çevre kentlerdeki Kürdistanlıların da açlık grevi eylemine destek vermelerini istedi. Kürt yurtseveri Çelik, Öcalan’dan kesin bir bilgi alınmayana kadar halkın sokaklarda olması gerektiğini söylerken, Öcalan’la birlikte olunacağı mesajı verdi. 

...