Stres ve hareketsiz yaşam tarzı genç sağlığını etkiliyor

Almanya ve Avusturya’da yapılan araştırmalara göre, stres ve aşırı hareketsiz yaşam tarzının çocuk ve gençlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

12-19 yaş arasındaki gençlerin beşte dördünde üç ayda bir kez ağır baş ağrısı görülüyor.

Avusturya’da 14-19 yaş arası 500 gençle yapılan ankete göre, son 3 ay içerisinde en az bir kez ağır baş ağrısı çekenlerin oranı yüzde 75’i buluyor. Bu gençlerin yüzde 3’ü neredeyse günlük olarak ağrıları olduğunu söylerken, yüzde 10’u ise haftada bir kaç kez baş ağrısından muzdarip. Haftada bir kez baş ağrısı çeken gençlerin oranı ise yüzde 20’yi buluyor.

Almanya’nın MünihÜniversitesi’nce kentte yaşayan 12-19 yaş arası gençlerle yapılan araştırmaya göre, son 6 ayda en az bir kez baş ağrısından şikayet edenlerin oranı yüzde 80’i buluyor.

Gençlerin üçte biri baş ağrıları yüzünden ayda en az bir kez okula veya işe gidemezken, bir o kadarı da eğlence veya diğer aktivitelere zaman ayıramıyor.

Avusturya’daki ankete göre ise haftada bir kaç kez baş ağrısı çeken genç kız çocuklarının oranı yüzde 22’yi bulurken, erkeklerde bu oran yüzde 5 civarında.

Münih Üniversitesi uzmanları, özellikle yaşam tarzının baş ağrısının oluşmasında etkili olduğu görüşünde. Migren ve gerginlikle bağlantılı baş ağrıları sigara ve alkol kullanan veya çok az hareketli olan gençlerde daha fazla görülüyor.

Çocuk ve gençlerin özellikle stres, boyun ağrısı, az hareket etmek veya omuz ağrıları sonrasında baş ağrısı çektiklerini beyan ettikleri de verilen bilgiler arasında.