Tümör içinde minyatür beyin bulundu!

Japon cerrahlar, 16 yaşındaki genç bir kadındaki tümör içerisinde minyatür bir beyin ve kafatası keşfetti. Doktorlar için merak uyandıran bu keşif, sıradan insanlar için ürkütücü olarak değerlendirildi.

New Scientist dergisine göre, Japon cerrahlar bir operasyon sırasında, minyatür bir beyin ve kafatası içeren bir tümörü kesti. Bu tümör, 16 yaşındaki bir genç kadının yumurtalığında büyüme halindeydi.

Tümörü çıkaran doktorlar saç ve 3 santimetrelik bir beyin içeren yağlı dokudan oluşan pıhtılar keşfetti. Keşfedilen beynin bir kafatasını andıran kemik yapısına sahip olduğu belirtildi.

Bu yapıyı yakından inceleyen cerrahlar, bunun genellikle beynin iki yarım küresinin altında yer alan minyatür bir beyin versiyonu olduğuna hükmetti. Beyin gövdesine benzeyen bu yatak kütlenin, omurilik ile bağlantı kurduğu belirtiliyor.

İyi huylu yumurtalık tümörleri genellikle yabancı dokular içeriyor. Bunlarda özellikle saç, diş, kıkırdak, yağ ve kas bulunuyor. Teratom adıyla bilinen bu tümörler adını Yunancada “canavar” anlamına gelen Teras’dan alıyor. Yumurtalık teratomlarının nedeni henüz bilinmese de embriyon içinde embriyon olgusuna dayanarak yapılan bir teoriye göre böyle bir tümör, son derece gelişmiş siyamlı bir parazit ikiz tarafından provoke ediliyor.

Araştırmacı Masayuki Shintaku’ya göre, minyatür beyin, tıpkı normal beyin gibi kendi nöronları arasında elektrik dürtülerini ulaştırabiliyor.

Söz konusu genç kadın ameliyat ardından herhangi bir semptom yaşamasa da, yumurtalık teratomları hastalarda paranoyak düşünceler, kasılma veya hafıza kaybı gibi nörolojik sorunlara yol açabiliyor. Genç kadının tümörü ise başarılı bir şekilde, herhangi bir komplikasyon yaşanmadan alınabildi. Bilim dergisine göre, genç kadın tamamen iyileşti.