Uyurken beynimiz ne yapıyor?

Daha iyi öğrenmek için unutmak. İşte beynimizin biz uyurken yaptığı iş. Yakın bir zamanda yapılan bir araştırmaya göre, beynimiz anılarımızı arıtmak amacıyla hafızamızın bir kısmını siliyor.

Daha önceki araştırmalarda, yetersiz uykunun kalp veya şeker hastalıklarının gelişme riskini arttırdığı tespit edilmişti. Ama yeni araştırma ile iyi uyumanın farklı avantajlarının da olduğu ortaya çıktı.

Tüm gün boyunca öğrenilenlerin rafine edilmesi ve anıların budanmasına hizmet ediyor.

Bu teze göre, 8 hatta bazen 16 saate kadar varan uykumuz, tüm gün boyunca beyinde biriken potansiyel olarak zehirli proteinleri gizlendikleri yerden çıkarmayı sağlıyor.

Uyku, inanılmaz derecede karmaşık bir davranış olarak tanımlanıyor. Biyolojik işleyişten, bağışıklık sistemimiz ve sindirim sistemimize kadar uzana bir bağlantısı var. Bu nedenle, tam olarak hangi nedenden dolayı uyuduğumuzu tespit etmek zor görünüyor.

Ancak araştırmalar, gün içinde öğrendiklerimizin beyindeki sinaptik bağlantıları güçlendirdiğini gösteriyor. Bu durum enerji ihtiyacını arttırıyor ve yeni bilgilerle beynin doymasına yol açıyor. Uyku, beynin kendisini güncellemesi ve öğrenilen yeni bilgilere entegrasyona katkı sağlıyor. Böylece pekiştirilmiş anılarla, bir sonraki gün kendimizi daha zinde hissetmemize yardımcı oluyor.