Van’da halk sorunlarına artık mahalle meclislerinde çözüm arıyor

Demokratik özerkliğin ve demokratik örgütlenmenin gelişmesinin temel ayaklarından biri olan mahalle meclisleri, Van’da halka rahat bir nefes aldırdı.

Demokratik özerkliğin ve demokratik örgütlenmenin gelişmesinin temel ayaklarından biri olan mahalle meclisleri, Van’da halka rahat bir nefes aldırdı. Van’ın birçok mahallesinde hayata geçilen uygulamanın ardından halk sorunlarını mahalle meclislerinde tartışarak çözüm arıyor.

Van’da nüfusun en yoğun olduğu mahallelerden biri olan Şerefiye Mahallesi’nin sorunları son yıllarda Mahalle Meclisinin ve DBP’li İpekyolu Belediyesi’nin çalışmalarını oldukça hafifletti.

Son olarak mahallede 8 sokakta yaşayanların mahalle meclisinden talep etmesi üzerine İpekyolu Belediyesi yolu asfaltladı. Mahalle Meclisine şikayetlerini bildiren halk şimdi de sokakların ortasında duran belediyenin asfaltlama çalışmalarını engelleyen ve tehlike saçan elektrik direklerinin kaldırılmasını istiyor.

Yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren Şerefiye Mahalle Meclisi Eş Başkanları Fadıl Barıştıran ve Edibe Babur, Van’daki tüm mahalle meclislerinin yoğun bir biçimde halkın sorunlarını çözmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA DEVLETİN BÜROKRASİSİ ENGEL OLUŞTURUYOR’

“Halk artık sorunların merkezden değil, yerelden çözüleceğine inandığı için bize başvuruyor” diyen Şerefiye Mahallesi Eş Başkanı Fadıl Barıştıran şunlara dikkat çekti: “Mahallemizin sorunları çok, biz de halkımızla birlikte bu sorunları tespit ettik. Halkımızla yaptığımız toplantılarda sorunları birlikte tespit ediyoruz ve çözümü için gerekli çabayı gösteriyoruz. Ancak özellikle devlet kurumları sorunların çözümü için yaptığımız başvurularda gerekli duyarlılığı göstermiyor. Örneğin artık yolun ortasında kalan elektrik direklerinin kaldırılması için defalarca TEDAŞ’a başvuru yapmamıza rağmen sonuç alamadık. Birçok sorunumuz devletin bürokrasisine takılıyor. Sorunlarımız çok ancak halkla birlikte bunları çözecek gücümüz var.”

‘HALKIMIZ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN MAHALLE MECLİSİMİZE BAŞVURMALI’

Mahalle meclislerinin amacının demokratik örgütlenmenin en küçük birimi olarak mahallelerde halk örgütlenmesini geliştirmek olduğunu kaydeden Barıştıran “Mahalle meclislerinin kendi bulundukları alanda kültürel, sosyal, ekonomik ve eğitsel faaliyetler yürütmek gibi bir işlevi var. Bu bağlamda hedefleri arasında halk örgütlülüğünü geliştirip demokratik kültürü tabanda geliştirmek de bulunuyor. Bu konuda Van’daki mahalle meclisleri büyük aşama kaydetti. Tüm halkımıza çağrımız sorunların çözümü için mahalle meclislerine başvurmalarıdır” diye konuştu.

‘HALK ARTIK SORUNLARI MERKEZDEN DEĞİL YERELDEN ÇÖZMEK İSTİYOR’

Şerefiye Mahallesi Meclisi Eşbaşkanı Edibe Babur ise, “Mahalle Meclislerini, demokratik özerkliğin en önemli alt birimi veya başlangıç birimi olarak görüyoruz. Mahalle meclisleri kendi ilçe ve illerinde ayrıca il meclisi gibi oluşumlara da gidiyorlar. Meclislerimiz var olan resmi devlet işleyişi dışında halkın sağlık, ekonomi, kültür, çevre, eğitim gibi alanlarda kendi dayanışmasını sağlıyor. Biz de bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halkımız mahalle meclislerimizle birlikte kısa sürede sorunlara merkezi değil yerelden çözüm arıyor. Bu bilincin gelişmesi oldukça sevindirici” diye konuştu.

‘ESKİDEN SORUNLARIMIZI İLETECEK MUHATTAP BULAMIYORDUK’

Şerefiye Mahallesi sakini Sami Salihoğlu, mahalle meclisinin yürüttüğü çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları ekledi: “Mahalle içlerinde kurulan baz istasyonları, tehlike saçan elektrik direkleri, mahallede doğaya yönelik gelişen tahribatlardan daha bir çok soruna kadar mahalle meclisine başvurduk. Eskiden sorunlarımızın çözümü için bir muhatap bulamıyorduk. Şimdi öyle değil, her sorunumuzda bizi dinleyen ve sorunların çözümü için uğraşan mahalle meclislerimiz var. Bu bizi oldukça sevindiriyor.”