Şeladizê ikinci kez ayaklandı, ültimatom verdi…YENİLENDİ

Şeladizê halkı, yaklaşık bir yıl sonra ikinci kez işgalci Türk devletinin saldırıları ve bu saldırılara onay veren KDP’ye karşı serhildana kalktı. Bu kez talepler netti; Türk üssü kapatılacak, saldırılar duracak. KDP’ye üç gün süre tanındı.

Geçtiğimiz yıl bu günlerde yine işgalci Türk devleti Şeladizê, Bamerne, Kanimasi, Amediye, Dereluk hatlarını bombalamaya başlamıştı. Aslında 2007’den bu yana bu saldırılar devam ediyor. Ancak zaman zaman bu saldırılar boyutlanıyor.

Saldırıların tamamı gerilla üslerine yönelik olduğu iddiasıyla sivil yerleşim alanlarını hedefliyor. Bu da KDP ile Türkiye arasındaki anlaşmadan kaynağını alıyor. Zira bu anlaşamaya göre sivil yerleşim yerleri bombalanacak, KDP yetkilileri bu yerlerin bombalanmasının nedeni olarak gerillayı hedef gösterecek, böylece Başur halkı gerillaya karşı tepki duyacak.

Bu plan çerçevesinde işgalci Türk devleti, Zap, Metina, Heftanin, Zagros, Kandil, Xinêrê, Xakurkê bölgesinde yaylaya, arazilerine çıkan siviller ve bu alanlardaki sivil yerleşim yerlerini aralıksız bir şekilde bombaladı. Her saldırıda Başûrê Kurdistanlı siviller yaşamını yitirdi.

TÜRK ÜSLERİNE KARŞI ŞELADIZÊ AYAKLANMASI

En son 2019’da Zap ve Deralok çevresi bombalandı, 5 sivil yurttaş şehit düştü. KDP Başurê Kürdistan parlamenteri ve daha önce Rudaw’da program yapan Hevidar Ahmed bölgeye gitti. Yapılan cenaze töreninde halkın tepkisini Kürt özgürlük hareketi ve gerillalarına yönlendirmek için konuşmalar yaptı. Ertesi gün için bir yürüyüş planlandı. Yürüyüşe çıkan halkın yönü Şeladize’nin arka tarafı olan Geliye Blanda’ya verilerek Kürt özgürlük hareketi protesto edilmek istendi. Ertesi gün Şeladizê halkı ve Deraluk ile Amediye’de gelen binlerce kişi toplandı, yürüyüşe geçti. Ancak halk KDP’nin planladığının aksine yönünü Şeladize’deki Türk askeri üssüne verdi. Yürüyüşü yönlendirmek için öncülük edenlerin gücü halkı yönlendirmeye yetmedi. Kısa süre içinde askeri üs halk tarafından ele geçirildi. Üsteki askeri araçlar tahrip edildi. Çadırları ve barınaklar ateşe verildi. Halk Tankların üstüne çıkarak Şeladizê’nin Kürdistan olduğu ve işgalcilerin orada yerlerinin olmadığı mesajını verdi. İşgalci Türk devletinin askerleri halka ateş açtı. Serhildana kalkan halktan şehit düşenler ve yaralananlar oldu. Ancak halk bu saldırılara rağmen direnişini sürdürdü.

KDP’DEN BASKI KAMPANYASI, 13 KİŞİ HALA KAYIP

Şeladizê halkının serhildanından sonra KDP serhiladana kalkan halka karşı adeta sürek avı başlattı. Yüzlerce kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de vardı. Bazı TV kanallarının Duhok ofisleri kapatıldı. Gözaltına alınanlardan bazıları bırakıldı. 13 kişi öncülük yaptığı gerekçesi ile hala tutuklu ancak akıbetleri hakkında hiçbir bilgi yok. Birçok kişi, Türkiye’ye bile teslim edilmiş olabileceğinden şüphe ediyor.

İKİNCİ SERHILDAN: TALEPLER DAHA NET

Şeladizê serhildanının birinci yıl dönümüne sayılı günler kala 20 Haziran’da halk ikinci kez serhildana kalktı. Bu sefer ki serhildanın gerekçesi de yine işgalci Türk devletinin saldırıları oldu. Pikniğe, yaylalarda gezmeye ya da tarlalarında çalışma giden sivillerin katledilmesi öfkeyi sokaklara taşırdı

İşgalci Türk devleti Şeladize’nin hemen arka tarafından Çemçê yakınlarında olan Rêkani aşiretine ait ve 1961 yılından bu yana boş olan köyü bombaladı.

Köyde piknik yapmaya ve tarla ile bağ ve bahçelerine giden iki araçtaki gençler vuruldu. Her iki araçta dört Kürt genci katledildi. Katledilen gençlerden biri geçen seneki Şeladizê serhildanında Türk tankının üzerine çıkan bir genç olması, bu gençlerin çok bilinçli ve hedef gözetilerek vurulduğuna işaret ediyor.

O yüzden Şeladizê, Deraluk ve Amediye halkı 20 Haziran’da ikinci kez Şeladizê’de toplandı. KDP serhildanı önlemek için Rêkani Aşiret Reisi Muhammed Ağayê Kelhê ile Şeladizê ve bölgedeki sorumlusu Ömerê Oreyê’yi devreye soktu. Ama Şeladizê, Dereluk ve Amediye halk serhildanda kararlıydı. 20 Haziran Şeladizê’de yeni bir serhildan başladı. KDP Amediye, Dereluk, Zaxo ve Duhak’tan çok sayıda Asayiş gücünü bölgeye aktardı. Asayiş güçleri bir yandan halka müdahale ederek serhildana kalkmasını önlemeye çalışırken öte yandan da Şeladizê’deki işgalci Türk üssünün güvenliğini alıyordu. Gün boyu devam eden gösteriye Asayiş güçleri saldırdı. Halk sokak aralarına dağılarak serhildanını sürdürdü. Gece olunca KDP’nin Şeladizê’deki en büyük merkezinin üzerine yürümeye başladı. KDP’nin bölgedeki komutanı Ömerê Kelêhê Barzani ailesinden birilerini arayarak, halkın KDP merkezine yürüdüğünü ve kısa süre içinde merkezin halkın eline geçeceğini aktardı. Barzaniler oradaki temsilcilerine halk görüşmesini ve ne istediklerini sormasını istedi. Halktan oluşan bir heyet KDP temsilcisi ile görüştü, taleplerini çok net bir şekilde üç başlık altında iletti.

TALEPLER

Birincisi; Şeladizê ve Amediye’deki Türk işgalci üsleri kapatılacak, Türk askeri varlığına son verilecek.

İkincisi; geçen yılki serhildanda yakalananlar serbest bırakılacak.

Üçüncüsü; Rêkani köylerine giden yollar açılacak ve o bölgeye yönelik bombardıman durdurulacak.

GENÇLERİN YERİNİ KDP Mİ BİLDİRDİ?

KDP temsilcisi halkın bu çok bir şekilde dile getirilen taleplerini merkezlerine iletti. Barzaniler askeri üs meselesinin, sadece kendi ellerinde olmadığı için bir şey diyemeyecekleri ancak diğer talepleri kabul ettikleri yönünde yanıt verdi. Bunu da “halkın PKK’ye yanaşmaması” şeklinde tek bir şarta bağladı. Eylemciler ise bölgelerinde PKK’nin olmadığı, topraklarının bilinçli bir şekilde bombalandığı, gençler Sida’ya giderken bunu KDP yetkililerine bildirdikleri ve bombalanmamasını istediği, KDP’lilerin de “tamam gittiğiniz yerler bombalanmayacak” dediği için gittikleri, bu nedenle bölgenin bombalanmasının tesadüf olmadığı, çocuklarının bilinçli bir şekilde hedef alınarak vurulduğu tepkisinde bulundu. KDP’ye ültimatom veren eylemciler, kabul edilen talepler üç gün içinde yerine getirilmezse, daha büyük bir serhildan başlatacakları uyarısında bulundu.

Aynı gün Kanimasi’ye bağlı Metina’nın Golka Köyü de bombalanmıştı ve orada da bir sivil yurttaş şehit düşmüştü. Golka’da şehit düşen gencin kardeşi de KDP’ye tepki gösterdi. Aile bireylerine göre, şehit düşen gencin yerini KDP Türk devletine bildirdi.

SERHILDANIN VERDİĞİ NET MESAJLAR

Ortaya çıkan durum şu; halk artık arazileri, köyleri, yerleri ve çocuklarına ilişkin koordinatların KDP tarafından Türk savaş uçaklarına verildiğini açık bir şekilde artık dile getiriyor.

Bütün bunlar bir araya getirildiğinde Şeladizê, Deraluk, Amadiye, Kaniması’ye bağlı arazi ve köylerde yaşayan halkın tamamı işgalci Türk devletine karşı tavrını net bir şekilde almış durumda. Ayrıca işgalci Türk devletine destek veren ve onunla işbirliği içinde olan KDP’ye karşı da tavrını netleştirmiş. O yüzden ikinci Şeladizê serhildanında çok daha açık ve net bir şekilde taleplerini iletmiş. Eylemciler ayrıca taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda serhildanı sürdüreceklerini belirtmiş.

KDP NASIL BİR ADIM ATACAK?

Şeladizê, Amediye ve Deraluk halkının tavrı, tutumu ve talepleri oldukça net. Bunların yerine getirilmesi için tanıdıkları süre de çok net ve kısa. KDP talepleri kabul ettiğini ve yerine getireceğini söylemiş olsa da şimdiye kadar herhangi bir adım atmadı. Süre giderek azalıyor. KDP bazı talepleri yerine getirebilir ancak halkın taleplerinin başında Şeladizê’deki işgalci üssün kapatılması yer alıyor. KDP o üssün oradan çıkarılmasına karar verebilir mi, Türkiye’ye açtığı o alandan çıkarabilir mi, o biraz zor görünüyor. Zira Türkiye işgal ettiği yerde çıkmak istemez.  Ama talepler yerine getirilmezse Şeladizê yeni bir serhildan dalgası gelişebilir ve işgalciler ile onlara destek veren, ortak olanların bölgeden çıkarılmasının başlangıç tarihi olabilir...