Şerefxan’ın mezarı tahrip edildi

AKP’li Bitlis Belediye Başkanı’nın Kürtçe tabelaları indirmeden önce Şerefname'nin yazarı Şerefxanê Bedlîsî ve ailesinin mezar taşlarının da tahrip edildiği ortaya çıktı.

Kürdistan kentlerinde siyasi ve kültürel soykırım uygulayan AKP, 31 Mart seçimlerinde sonra Kürt diline olan düşmanlığını Bitlis’i merkez alarak sergilemeyi sürdürdü.

AKP hükümeti, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 2014’te büyük farklarla kazandığı belediyelere kayyum atayarak, Kürt dili ve kültürüne karşı kırım yaptı. Belediyeler bünyesinde bulunan Kürtçe okul, kreş ve kültürel faaliyetler yasaklandı. 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi ve sonrasında binlerce Kürt siyasetçi ve yurtsever tutuklandı.

Bitlis Belediyesi hizmet binasının girişine DBP döneminde asılan Türkçe ve Kürtçe tabela, 31 Mart’tan sonra AKP’li Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay’ın talimatı ile yerinden indirildi. İndirilen tabelanın yerine sadece Türkçe yazılı tabela asıldı. AKP’li Tanğlay, daha sonra Bitlis kenti girişinde bulunan Kürtçe, Türkçe ve İngilizce "Bitlis’e hoş geldiniz" yazan tabelayı söktü. İndirilen tabelaların yerine sadece Türkçe yazılı tabela asıldı. Yine AKP’li Tatvan Belediyesi de belediye hizmet binası girişinde bulunan Kürtçe tabelayı indirdi.

AKP-MHP iktidarı döneminde sistematik hale gelen Kürtçe yasaklarının ve Kürtlere ait değerlere saldırının bir örneği daha ortaya çıktı. Kürt diline, kültürüne ve tarihine saldırılarının eksik olmadığı Bitlis’te, bu sefer de ünlü Kürt siyasetçi ve tarihçi Şerefxanê Bedlîsî’nin, Bitlis’te kendisinin ve ailesinin bulunduğu mezarlar tahrip edildi.