Afganistan’dan Kürdistan’a mesaj: Halklarımızın kaderi birdir

ANF’ye konuşan Cemiyet-i İslami yetkilisi Haci Khalil ve Taliban komutanlarından Mowlawa Khanan, Afganistan halklarının ile Kürdistan halkının aynı kaderi paylaştığına dikkat çekti.

Afganistan’da, geçtiğimiz haftalarda Taliban ile ABD arasında varılan anlaşmadan sonra yeni bir sürecin başlaması bekleniyor.

Ülkedeki durumu, Katar görüşmelerine katılan Cemiyet-i İslam yetkilisi Haci Khalil ve Taliban komutanlarından Mowlawa Khanan ile konuştuk. Ülkenin en önemli siyasi gücü olan Cemiyet-i İslami bu süreçten umutlu, Taliban ise ‘zafer’ havasında.

Afganistan’daki savaşın sona ermesi için Katar’da yapılan anlaşmanın ne kadar hayat bulup bulmayacağı henüz net değil. Ancak birçok kesim bu durumdan umutlu değil. Çünkü ülkenin yarısından fazlasına hakim olan devlet dışı güç konumundaki Taliban, silah bırakmayı veya kendi sistemini lağvetmeyi düşünmüyor. Mevcut devlet yapılanmasının da devam edeceğine göre ülkedeki iki başlılık, siyasi ve askeri çatışmaların sürmesi en büyük olasılık olarak ortada duruyor.

Geçtiğimiz haftalarda Katar’da yapılan görüşmelere Cemiyet-i İslami Partisi adına katılan Haci Khalil, ülkede yapılacak seçimlere dikkat çekiyor ve Taliban’ın dışlanamayacağını vurguluyor.

Cemiyet-i İslami, Tacik asıllı Afganistan eski devlet başkanı Burhaneddin Rabbani tarafından kurulan bir parti. Rabbani, 20 Eylül 2011 tarihinde bir suikast sonucu katledildi. Ama partisi ülkenin kuzeyinde en büyük siyasi güç konumunda.

Cemiyet-i İslami’den sonra üç partiden oluşan Şia blok etkin. Şia blok yüzde 20’ye tekabül ediyor. Özbek, Peştun ve diğer kesimler de çeşitli partilerde örgütlenmiş durumdalar.

ABD’nin ülkeye müdahalesinden sonra kurulan tüm hükümetlerdeki kilit koltuklar dışarıdan yani Afganistan’da yaşamayan politikacılardan atama yapılıyor ve bu durum itirazlara sebep oluyor. Bunlar genelde ABD ve AB vatandaşı Afganlı siyasetçiler. Görevleri sona erdiğinde ise ülkeden ayrılıyorlar. Hükümetin yarısı bu kesimlerden oluşuyor. Taliban dönemindeki birçok üst düzey bürokrat ve politikacı halen devlet sistemi içinde ve parlamentoda görev yapıyor. Olası bir seçimde Taliban’ın yüzde 30-40 civarında oy alacağı iddia ediliyor.

Cemiyet-i İslami yetkilisi Haci Khalil, Taliban’ın hükümeti devirip kendi sistemini kurmak istediğini, hükümetin ise Taliban’ı sisteme dahil etmek istediğine dikkat çekiyor. Khalil, ‘durum zor gibi görünüyor. Ama Taliban içinde de uzlaşma eğilimi gelişiyor’’ diyor. Kendisinin ABD-Taliban anlaşmasını gördüğünü, zaman zaman arabuluculuk yaptığını da ifade eden Khalil, ABD’nin hükümet ve Taliban arasında uzlaşmanın sağlanması için baskı yaptığını belirtti. Görüşme sürecinin daha 3-4 ay süreceğini belirten Khalil, ‘çünkü Taliban kendi içinde bazı kesimleri ikna etmekte zorlanıyor’ diyor. Anlaşma imzalamanın kolay, ama uygulamasının zor olduğunu belirten Khalil, kısa zamanda şiddetin bitmesini beklemiyor.

KÜRT VE AFGAN HALKARI DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALI

Haci Khalil, Kürdistan’daki savaşı takip ettiklerini, ABD ve AB’nin Kürt sorunun konusunda olumlu tutum içinde olmadıklarını ve kendi çıkarlarına göre hesap yaptıklarını belirtiyor. Afgan siyasetçi, Erdoğan’ın Kürtlere yönelik saldırılarını da üzülerek izlediklerini belirtti. Khalil, ‘büyük güçler Afganistan ve Kürdistan gibi ülkelerde kendi çıkarları için kaos ve kargaşa çıkarıyor. Olan mazlum halklara oluyor. Kürt halkı da mazlumdur ve haklarını elde edeceğine inanıyoruz. Mandela nasıl kazandıysa Kürt halkı da öyle kazanacaktır. Kürdistan’a dayanışma mesajımızı iletiyoruz. Afgan ve Kürt halkı dayanışma içinde olmalıdır.’’ dedi.

TALİBAN: BİZ KAZANDIK!

ANF’ye konuşan Taliban komutanlarından Mowlama Khanan ise, Katar’da varılan anlaşmayı kendileri için ‘zafer’ olarak tanımlıyor. ABD’nin savaşı kaybettiğini ve çekileceğini belirten Khanan, “Afganistan halkı bizi destekliyor. ABD ve işbirlikçileri kaybetti” dedi.

Mevcut sistemin hiç bir soruna çözüm olmadığını Taliban’ın ise ülkedeki tüm sorunları hızlı şekilde çözebildiğini iddia eden Khanan, bundan dolayı halkın kendilerini desteklediğini ifade ediyor.

‘İslamiyet adı altında’ Kürtlere yönelik saldırıları kesinlikle kabul etmediklerini belirten Khanan, “Kürt halkı Selahaddini Eyyubi’nin torunlarından oluşuyor. Kürtler mazlum bir halk ve İslamiyet adı altında Kürtlere yönelik saldırıları kabul etmiyoruz.”

Kürtlerle herhangi bir ilişkilerinin de olmadığını belirten Khanan, kendilerinin değil ama bazı müttefiklerinin Türkiye’yle iyi ilişkilere sahip olduğunu da kabul ediyor.

Khanan, bu müttefiklerin isimlerini ise vermiyor. Ancak ülkedeki siyasi gözlemciler, Taliban’ın Pakistan yönetimi ile hareket ettiği, Pakistan’ın ise Ankara ile son derece iyi ilişkiler içinde olduğunu ifade ediyor.