Almanya’da tutuklu Kürt siyasetçi Öcalan hastaneye kaldırıldı

Geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren Almanya’da tutuklu olan Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan’ın rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan, merkezi Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılığın 2019 yılından bu yana hakkında yürüttüğü soruşturma sonucunda Mayıs 2021’de gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 129b maddesinin gereğince açılan soruşturmada “Yabancı terör örgütü” üyesi olduğu iddia edilen Öcalan’ın PKK’nin Almanya’da güneyinde yer alan birçok kenti kapsayan “bölge sorumlusu” olduğu iddia edilmişti.

Frankfurt cezaevinde tutulan ve 11 Nisan’da Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde yargılaması yapılan 58 yaşındaki Öcalan’ın 10 Mayıs günü safra kesesi iltihabı teşhisiyle hastaneye kaldırıldığı ve 12 Mayıs’ta ta ameliyat edildi öğrenildi. Öcalan’ın son günlerde artan şiddetli ağrılarına rağmen cezaevi idaresinin duyarsızlığı yüzünden gecikmeli olarak hastaneye gönderilerek tedavi altına alındığı belirtildi.

TEDAVİSİ KELEPÇELİ SÜRÜYOR

Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin ANF’ye bilgi veren Almanya’daki Kürt siyasi tutuklularla dayanışma derneği Azadî’den Monika Morres “Ameliyattan sonra şu anda sağlık durumu iyi. Fakat hastanedeki tedavisi ağında kelepçeli bir şekilde sürüyor ve başında da iki güvenlik görevlisi sürekli nöbet tutuyor” dedi.

Cezaevi idaresinin hastalığını ve ağrılarını ciddiye almadığını belirten Morrres, Öcalan’ın dört gün boyunca şiddetli ağrılar geçirdiğine dikkat çekti.

İdarenin yaklaşımını kınayan Morrres devamla şu bilgileri verdi:

“Zaten görüştüğümüz doktorlar da cezaevi koşullarından dolayı safra kesesinin iltihaplandığını söylediler. Avukatları kendisini ziyaret etti, sağlık durumu şu anda iyi fakat bir süre daha hastanede kalacak. Kötüleşen sağlık durumunun yargılama sürecini nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz.”

Uzun yıllardır sürgünde yaşayan Abdullah Öcalan ise 2007 yılında Türk devletinin İmralı adasında esir tuttuğu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın zehirleme girişimi ardından Strasbuorg’da gerçekleşen açlık grevi direnişçilerinden biriydi. 39 gün süren açlık grevine Öcalan ile birlikte 18 Kürt siyasetçi ve aktivist katılmıştı.