Avrupa'da Kürtler tecrit ve işgale karşı alanlara çıktı

Avrupa’nın birçok merkezinde Kürtler ve dostları, İmralı tecridi ve Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı alanlara çıktı.

21.35

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta Defend Rojava Komitesi öncülüğünde Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırıları Rådhus alanında yapılan bir mitingle protesto edildi.

Vesterbrotorv alanında toplanan Kurdistanlılar, dostlarıyla beraber Rådhus miting alanına kadar yol boyunca “Faşist Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Yaşasın Rojava Direnişi”, “Yaşasın YPG-YPJ”, “Sessizlik suça ortak olmaktır” sloganlarıyla yürüyüş düzenledi.

Miting alanında bir dakikalık saygı duruşundan sonra Danimarka Birlik Partisi adına bir konuşma yapıldı. “Rojava’ya yönelik 19 Kasım’da başlayan hava saldırısı ve yoğun topçu atışları yaşam alanlarının ve altyapının imha ve tahrip olmasına yol açmıştır. Bütün dünyanın gözleri önünde halen süren bu saldırılar kabul edilemez” denildi.

Birlik Partisi Kürdistan Dayanışma Komitesi adına söz alan İbrahim Benli de, Rojava Özerk Yönetim sisteminin Kurdistan’da ve Ortadoğu’da yaşayan bütün halklar için örnek bir model olduğunu, ataerkil sisteme başkaldırıp çökerten ve DAİŞ’i yenerek destan yazan Kürt kadınının zaferine tahammülü olmayan AKP-MHP faşist devletinin saldırıları karşısında sessiz kalmanın, bizzat saldırılara ortak olmak anlamına geldiğini söyledi. Devamla, Rojava’ya yönelik uygulanan faşist ve barbarca saldırılar karşısında yetkili bütün kurum ve kuruluşları sorumluluğa ve duyarlı olmaya çağırdı.

21.24

LIMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde Kurdistanlılar ve dostları 20 aydır haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için yürüyüş ve miting düzenledi.
Kıbrıs Kürt Halk Meclisi ile Kürt Kadın İnisiyatifi’nin çağrısıyla Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle, buradan yürümeye başladı.

Yürüyüş esnasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, PKK, HPG, YPG ve YPJ'nin bayrak ve flamaları taşınarak tecride ilişkin yüzlerce bildiri dağıtıldı. Kitleye çevrede bulunan Kıbrıslılar ile turistler alkışlarla destek verdi.
Yürüyüş Limasol Belediyesi’nin önüne kadar sürdü. Burada eylemi mitinge dönüştüren Kurdistanlılar ile dostları, devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunda bulundu.

Eylemciler sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "İmralı'ya bin selam", "Bi can bi xwîn em bi te re ne ey Serok" sloganları atıldı.
Mitingde Kürt siyasetçi Lezgin Serhat bir konuşma yaptı.

21.04

TORINO

İtalya'nın Torino kentinde Defend Kurdistan öncülüğünde Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silah kullanımı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit protesto edildi.

Aralarında Enternasyonalist gençlerin de bulunduğu eylemciler Piazza Castello'da
bir araya geldi. Saat 15.00'da toplanan kitle RAI TV (İtalyan devlet televizyonu) genel merkezine kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde İtalyan aktivistlerin yaptığı, "Kürdistan'ı savun. Faşist Erdoğan rejimine karşı #WeSeeYourCrimes", "Öcalan'a özgürlük" ve "Jin jiyan
azadî" yazılı pankartlar ve PKK, YPG-YPJ bayrakları açıldı.

"Kurdistan dağları bizim evimizdir", "Jin Jiyan Azadî", "Abdullah Öcalan'a Özgürlük", "Bijî Berxwedana PKK" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı eylemde İran devletinin Rojhilat ve İran'daki halk ayaklanmasına yönelik saldırılarına da tepki gösterildi.

20.45

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm kenti Sergels Torg Norrmalm meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi ve Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

20.40

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de 20 aydır haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için stant kurularak Almanya devleti başta olmak üzere Avrupa devletlerinin sessizliği protesto edildi.
Dest-Dan Kadın Meclisi ve NAV-Berlin meclis üyeleri, kentin en işlek yerlerinden biri olan Alexanderplatz'da kurdukları stantla çevreden geçen halka bilgilendirmelerde bulundu.

Asrın Hukuk Bürosu’nun 29 Kasım'da yaptığı açıklamalar temelinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Hayri Konar ve Veysi Aktaş'ın sağlık durumlarına ilişkin bir haber alınamadığı gibi mutlak tecrit uygulamalarının kaygı verici olduğu belirtildi. CPT'nin 20-29 Eylül tarihlerinde Türkiye ziyareti sırasında İmralı hapishanesi hakkında rapor hazırlamaması ve bilgi vermemesinin insan hakları açısından kabul edilir olmadığı vurgulandı.

20.34

HANNOVER -DÜZELTME

Almanya’nın Hannover kentinde  Women Defend Rojava ve Defend Kurdistan öncülüğünde Hauptbahnhof önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, Kurdistan Özgürlük Gerillası’na yönelik kimyasal silah saldırılarını ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını kitlesel olarak protesto etti.

Women Defend Rojava, Defend Kurdistan, Interventionistische Linke (Müdahaleci Sol), Sol kanat ekoloji hareketinden gruplar ve Hannover'den diğer birçok Alman sol grubunun katılımıyla gerçekleştirilen mitingin ardından şehir merkezine doğru yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş, Alman polisinin engellemelerine rağmen gerçekleştirildi. Bazı eylemcilere yönelik kimlik kontrolü yapan polis, 1 eylemciyi de alıkoyduktan sonra serbest bıraktı.

Engellemelere rağmen süren yürüyüşte sık sık "Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla” ve “Bijî Şoreşa Rojava" sloganları atıldı.

20.25

BELLINZONA

İsviçreli siyasi parti ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde Bellinzona kentinde düzenlenen eylemde Türk devletinin Medya Savunma Alanları ile Rojava ekseninde Kurdistan'da sürdürdüğü işgal saldırılarına tepki gösterildi.

Eylemde İsviçre devletine insanlık ve savaş suçlarına karşı harekete geçmesi çağrısının yanı sıra CPT başta olmak üzere yetkili kurumların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve yaşamı üzerindeki kaygıların giderilmesi gerektiğine dair çağrılar yapıldı.

Aralarında  Sosyalist Parti (SP/PS), Yeşiller, Molino gençlik örgütü, Forum Alternativo,  İsviçreli kadınların yer aldığı Jîyan Kolektifi, Sosyalizm İçin Hareket (MPS), Ticino kantonu Kobanê Derneği, İsviçre Önderlik Komitesi ile Bellinzona Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK) yer aldığı inisiyatifin çağrısıyla Viale Stazione meydanında bir araya gelen kitle buradan Ticino Kanton Parlamentosu ile kanton hükümetinin bulunduğu Piazza Governo meydanına bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş öncesi inisiyatif adına Jiyan Kadın Kolektifi'nden bir aktivist tarafından ortak basın metni okundu. Eylemde CDK Bellinzona adına konuşma yapan Ahmet Yaman, Rojava Devrimini hedef alan işgal saldırılarına karşı Kürt halkı ve dostları olarak mücadelelerini
sürdüreceklerini aktardı.

İsviçre Önderlik Komitesi Sekreteri ve Türk ordusunun kimyasal silah kullanımına ilişkin rapor hazırlayan isimlerden Dr. Beppe Savary de geçtiğimiz ay kimyasal silah kullanımını araştırmak için Başûr'a gittiklerini fakat araştırmalarının KDP yönetimi tarafından engellendiğini söyledi. Savary, Başûr hükümetinin bu tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek OPCW'ye bir önce harekete geçmesi çağrısında bulundu.

20.10

BIEL

İsviçre’deki bir başka eylemin adresi ise Biel kentiydi. Biel kent merkezindeki Kongrehaus meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar buradan sloganlarla yürüyüşe başladı. Biel merkez Tren garına kadar yürüyen eylemciler burada açıklama yaptılar. Eylemde işgalci Türk devletinin gerillalara karşı kullandığı kimyasal silah, Rojava’ya dönük saldırılar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik sürdürülen tecride ilişkin hazırlanan bildiri Almanca okundu.

Eylemde konuşan Biel Demokratik Kürt Toplum merkezi eşbaşkanı Ahmet Kaya, Türk devletinin insanlık suçu işlediğini belirterek, "Aylardır gerillaya yönelik insanlık suçu sayılan kimyasal silah kullanılıyor. Bununla yetinmeyen işgalci Türk devleti Rojava’ya her gün saldırı gerçekleştiriyor. Bu saldırılara karşı bizler sokaklarda olacağız. Önderliğimizin CPT ile yapılan görüşmeye çıkmadığı haberini öğrendik. Önderliğimiz yıllardır direniyor. CPT ile yapılan görüşmeye çıkmayarak direniş mesajı vermiştir. Bir an önce Önderliğimizin üzerindeki tecrit sonlandırılmalı ve özgürlüğü sağlanmalıdır” dedi.

20.03

BASEL

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın CPT ile görüşmeyi reddetmesinin duyulmasıyla birlikte İsviçre'de yaşayan Kurdistanlıların eylemleri sürüyor.

İsviçre'deki eylemlerin ilk adresi Basel kenti oldu. Basel De-Wetteplatz meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar burada bir açıklama yaptı. Açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik
yıllardır devam eden tecride karşı mücadele etme çağrısı yapıldı.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına hazırlanan Almanca bildiriyi Özen Aytaç okudu. Bildiride “Aylardır Rojava ve Başûrê Kurdistan’da, Türk ordusu, uluslararası hukuku ihlal ederek kimyasal silahlar dahi her türlü yasak silahı kullanmaktadır. 19 Kasım gecesinden bu yana, yeni bir saldırı ile Suriye'nin kuzeyindeki altyapı ve sivil tesisleri bombalanarak tahrip edilmektedir. Diğer yerlerin yanı sıra, Corona hastanesi, okullar ve elektrik şirketleri saldırıya uğradı. Ayrıca, DAİŞ’li çetelerin kaldığı hapishaneleri savunanlar hedef alınarak bu çetelerin kaçmasının koşulları yaratıldı” denildi.

Türk devleti bölgeye yönelik saldırılarını hiçbir zaman kesintiye uğramadığına vurgu yapılan açıklamada Başta ABD ve Rusya olmak üzere Avrupa devletlerinin sessizliği, Türkiye devletinin bu saldırıları pervasızca yapmasına neden olduğu belirtildi. CPT'nin tecrit konusunda yalan söyleyerek toplumu manipüle ettiğine vurgu yapılan açıklamada, tecrit ortadan kaldırılıncaya kadar Kürt halkının sokaklarda olmaya devam edeceği ifade edildi.  İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Başkanlık divan üyesi  Salih Sağlam da yaptığı konuşmada, Abdullah Öcalan'ın İmralı tecrit sistemine karşı 24 yıldır direndiğine vurgu yaparak “Önder Apo CPT ile yapılan görüşmeye çıkmayarak tavrını net olarak ortaya koymuştur. Bizlere verdiği mesaj da direnme mesajıdır. Bulunduğumuz her yerde Önderliğimizin bu direnme mesajını esas alarak alanlarda olmalıyız” dedi.

Konuşmalardan sonra kitle sloganlarla Keserne alanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yol boyunca el bildirilerinin dağıtıldığı eylem, kesintisiz mücadele çağrısıyla sona erdi.

19.58

MALMÖ

İsveç'in Malmö şehrinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit protesto edildi. Eylemde bir konuşma yapan NCDK İskandinavya Eşbaşkanı Hamit Bilen, "Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü bizler için
vazgeçilmezdir. Rêber Apo bizim kırmızı çizgimizdir. Ona yönelik en ufak saldırı tüm Kürt halkına yapılan bir saldırıdır. CPT görevini yerine getirmeli, Türk devletinin ağzı ve yöntemiyle bize
yaklaşmamalıdır. Rêber Apo'nun özgürlüğü sağlanana kadar mücadelemizi büyütecek ve direnişimizi yükselteceğiz" dedi.

19.00

LONDRA

Londra’da KRG binası önünde bir araya Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto ederken, KDP’ye de “İhanetçi çizgi yenilecek” mesajını verdi.  

Londra Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Kurdistanlılar ve dostları, Londra’daki Kurdistan Bölgesel Yönetim Temsilciliği (KRG) binası önünde bir araya geldi.

Sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Kahrolsun işbirlikçi ihanet”, “İhanetçi Barzani”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî PKK” şeklinde sloganlar atan kitle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan flamaları ile YPG, YPJ bayrakları taşıdı. Güney Kurdistan’da katledilen gazetecilerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, KRG binasına gazetecilerin resimlerinin bulunduğu poster asıldı.

Kürt kadın aktivist Bêrîtan, KRG’nin kapısına posterleri asarken, KDP’ye tepkisini dile getirdi. KDP ve Barzanilerin ihanetçi çizgisinin asla Kurdistani olmadığını dile getiren Bêrîtan, “Bu halkın özgürlüğünü, bu halkın eşitliğini, halka adalet isteyen PKK’dir, Başkan Apo’dur. Bu ihanetçi alçaklıktan dolayı Kurdistan gençleri toprağa düşüyor. Biz bu ihanetçilere geçit vermeyeceğiz. Kurdistan’da akan her Kürt kanından bu KDP zihniyeti sorumludur” dedi.  

Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Ercan Akbal da, Türk devletinin kimyasal silahlar kullandığına ve insanlık suçu işlediğine dikkat çekerek, “Türk devleti gerilla karşısında yenilirken, her türlü insanlık suçunu işliyor. Kimyasal silahlar kullanıyor. Türk devleti bu cesaretini KDP ve Barzanilerin ihanetinden alıyorlar. Bugün faşist rejim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi ağırlaştırmış durumdadır. Ancak bilinmelidir ki, faşizm yenilecek, tecrit kırılacak, ihanetçi çizgi yenilecek ve Önder Apo özgürleşecek” diye kaydetti. Devrimci Gençlik Hareketi adına konuşan Agîd Riha’da Türk devletinin savaş suçlarını KDP’nin ortaklığıyla yaptığına dikkat çekerek, Önder Apo’nun özgürlük çizgisinde olan Kurdistan gençliğinin bu ihanetçi çizgiye geçit vermeyeceğini vurguladı.  

Alkış ve sloganların atıldığı eylem, “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK” sloganları ile sona erdi.  

18.51

OSLO


Norveç’in başkenti Oslo’da yaşayan Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi protesto etmek için merkezi tren istasyonu önünde bir eylem düzenledi. 
NCDK-OSLO tarafından düzenlenen eylemde bilgilendirme çadırı açıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme talep eden pankartların asıldığı çadırda, İşkenceyi Önleme Komitesi CPT'den üzerine düşen rolü oynaması istendi.
Eyleme katılan Kurdistanlılar etraftaki halka tecride ve işgal saldırılarına dikkat çeken bildiriler dağıttı.

18.46

DARMSTADT

Almanya'nın Darmstadt şehrinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit yapılan bir yürüyüşle protesto edildi. Almanca konuşmaların yapıldığı eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatlarının uluslararası kurumlara yaptıkları başvuruların cevapsız kaldığı hatırlatıldı. İmralı'ya giden CPT heyetinin Abdullah Öcalan ile görüşememesinin Kürt halkında kaygı ve endişeyi daha da arttırdığına dikkat

çekilen konuşmada, "Kürt halkı ve dostları Önder Apo’nun sağlığı ve güvenliği hakkında derin bir endişe içindedirler. Biliyoruz ki Kürt düşmanı politikalarıyla sonuç almak isteyen Türk devleti Önder Apo üzerinde derin ve ağır bir tecrit uygulamaktadır. CPT görevini yapmayarak hem uluslararası hukuka uygun davranmıyor, hem de bu yanlı tutumuyla Türk devletinin Kürt katliamına zemin sunuyor" denildi.

Eylem, "Bijî Serok Apo" ve "Tecride hayır" sloganları ile sona erdi.

18.44

PARİS/VILLIERS LE BEL

Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers le Bel banliyösünde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce Kurdistanlı 20 aydır kesintisiz süren tecridi ve Rojava’ya yönelik işgal savaşını protesto etti.

Banliyöden DKTM önüne kadar süren yürüyüşte kitle sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganları attı.

Yürüyüş sonrası DKTM Villiers le Bel adına konuşma yapan Egîd Bagok, Türk devletinin savaş suçlarını teşhir eden konuşma ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde kesintisiz devam eden tecridi kınadı.

Etkinlik, “Bijî Serok Apo” sloganı ile sona erdi.

18.30

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde saat 15.00'da yapılan eylemde Alman hükümetinin politikalarına ve Rojava'da yaşanan savaşa tepki gösterildi. Enternasyonalist gençlerin öncülük ettiği eyleme Kurdistanlılar, YPG-YPJ bayrakları ile katıldı. Türk devletinin Rojava işgaline dikkat çekilen yürüyüşte, PKK'nin 'terör listesi'nden çıkarılması için de imza toplandı. Yürüyüş, "Bijî Berxwedana Rojava" ve "Bijî Berxwedana YPG-YPJ" sloganları ile sona erdi.

18.22

HAMBURG

Almanya'nın bir diğer şehri Hamburg'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridi protesto etmek için yapılmak istenen yürüyüş Hamburg polisi tarafından yasaklandı.

Harburg tren istasyonu önünde bir araya gelerek, "Xwedî derkeve" pankartı açan eylemciler, Türk devletinin tecrit politikalarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yapmak istedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini bahane eden Hamburg polisi yürüyüşün yapılmasına engel oldu. Eylemciler adına açıklama yapan Rumet Piling, yasağa tepki göstererek, "Erdoğan dostu Alman polisi tarafından engellenen yürüyüşümüz Avrupa demokrasinin vesikasıdır" dedi.

Eylemciler Alman polisinin yaklaşımlarını, "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî Berxwedana gerîla" ve "Kurdistan faşizme mezar olacak" sloganları ile protesto etti.

18.19

PARİS/VILLIERS LE BEL

Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers le Bel banliyösünde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce Kurdistanlı 20 aydır kesintisiz süren tecridi ve Rojava’ya yönelik işgal savaşını protesto etti.

Banliyöden DKTM önüne kadar süren yürüyüşte kitle sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganları attı.

Yürüyüş sonrası DKTM Villiers le Bel adına konuşma yapan Egîd Bagok, Türk devletinin savaş suçlarını teşhir eden konuşma ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde kesintisiz devam eden tecridi kınadı.

Etkinlik, “Bijî Serok Apo” sloganı ile sona erdi.

18.08

BREST

Fransa'nın Brest kentinde aralarında birçok sol örgüt ve sivil toplum örgütü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tüm tutsakların serbest bırakılması, PKK’nin AB terör listesinden çıkarılması, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarının ve gerillaya karşı kimyasal silah kullanımının durdurulması talebiyle bir eylem düzenledi. Eyleme Ķürt dostlarının ortak açıklamasıyla çevre kentlerde yaşayan Kurdistanlılar da katıldı.

Brest Place La Liberte Meydanında saat 14:30'da bir araya gelen eylemciler kentin işlek caddelerinde yürüyüşe geçtiler.Kürt halkıyla dayanışma eylemi boyunca Kürtçe, Brotanca ve Fransızca "Bijî Berxwedana Gerilla", "Kurdistan faşizme mezar olacak", "Diktatör Erdoğan", "Jin Jiyan Azadî", "Bijî Serok Apo", "Şehid namirin" sloganları atıldı. Place La Liberte Miting meydanında toplanan eylemciler, üzerinde “Rojava Devrimini savun”, “Jin Jiyan Azadî”, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük”, “Kurdistan için sessizliği bozup seferber olalım” Fransızca yazılı pankartlarla kimyasal saldırılar sonucu şehit düşen 17 gerillanın fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıdı.

Yürüyüşe, 10 Şubat 2018’de Efrîn’de Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yürütülen Çağın Direnişi’nde şehit düşen Bretagne kökenli Fransız savaşçı Olivier le Clainche’in (Kendal Breizh) arkadaşları da katıldı. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal ve soykırım saldırılarına ve Medya Savunma Alanları’nda kimyasal saldırılarına dikkat çeken bildirilerin dağıtıldığı eylemde, batılı ülkelerin ikiyüzlü politikalarına da tepki gösterildi. 

Türk devletinin Rojava'da hastaneleri, okulları ve diğer sivil yerleri hedeflediğine değinilen konuşmalarda, Ukrayna'nın işgalini haklı olarak kınayan ama Erdoğan'ın Rojava'ya ve Bakur'daki Kürtlere yönelik saldırıları hakkında hiçbir şey söylemeyen Fransa ve NATO üyelerinin ikiyüzlülüğüne dikkat çekildi. Jîna Eminî'nin katledilmesinden sonra İran ve Rojhilat'ta başlayan ayaklanmalar sonucu 500'den fazla insanın rejim tarafından katledildiğine vurgu yapılan konuşmalarda İran halklarının haklı mücadelesine destek verildi.

Dayanışma eylemi halaylar ve sloganlar ile son buldu.

Dayanışma eylemini organize eden kurumlar şunlar: Collectif des Iranien-nes de Brest, Communauté Kurde de Brest, Amitiés Kurdes de Bretagne, Brest Insoumise, CNT Interpro-Brest, Douar ha Frankiz, NPA BREST, Union Communiste Libertaire Finistère, UDB Bro-Brest, UDB Jeunes - UDB Yaouank, Union Locale CGT BREST, Solidaires 29, PCF Pays de Brest, Collectif des brestoises pour les droits des femmes, Union Pirate.

17.55

KÖLN

 Almanya’nın Köln kentinde JXK (Kurdistanlı Öğrenci Kadın Birliği ) öncülüğünde Rojihilatê Kurdistan ve İran'daki serhildanları sahiplenmek için yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş Köln Aachener Weiher'da başladı. Kurdistan, İran genç kadın hareketleri ve Alman feminist hareketlerinin katılımıyla yapılan yürüyüşte, Jin Jiyan Azadi Platformu tarafından açıklama yapıldı.

JXK adına konuşan Arya Yıldız, Kürt kadın kurtuluş ideolojisinin Abdullah Öcalan'ın felsefesiyle geliştiğini belirtti.

Eylem boyunca sık sık Almanca, Kürtçe ve Farsça sloganlar atıldı. 

17.41

DÜSSELDORF

Almanya'nın NRW eyaletinde yaşayan Kurdistanlılar, tecride karşı yürüdü. Fed-Med ve NRW Yjke tarafından organize edilen yürüyüş DGB Haus önünde bir mitingle başladı.

Burada Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Mahmut Şakar bir konuşma yaptı. Şakar, şunları söyledi: "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 2011 yılından bu yana avukatları ile görüşemiyor. 5 Mart 2020 den bu yana ailesi ile görüşmesi yasak. Kürt Halk Önderi ile ile kurulan en son temas 25 Mart 2021'de gerçekleşti. O zamandan bu yana kendisinden haber alamıyoruz. Avukatlarının bilgi almak için yaptığı girişimler üzerine Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi Eylül ayında İmralı'yı ziyaret etti. Bu ziyaretle birlikte Sayın Öcalan'dan sağlıklı bilgi alacağımızı düşündük. Fakat Sayın Öcalan'ın avukatları kısa süre önce yaptıkları açıklamada Abdullah Öcalan'ın CPT ile herhangi bir görüşmesinin gerçekleşmediğini kamuoyu ile paylaştı.Bu durum bizde büyük bir şüphe ve büyük bir kaygı uyandırdı. Bizim edindiğimiz intiba sadece Sayın Öcalan'ın koşullarının değil sağlık durumunun da kötü olabileceğidir. Bu yüzden halkımızın ve uluslararası kurumların bir an önce aktif bir tutum içine girmesi gerekmektedir."

17.22

HELSİNKİ

Finlandiya'da yaşayan Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi protesto etmek için Helsinki'de bir eylem düzenledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme talep eden pankartları taşındığı etkinlikte CPT'den de bu konuda aktif rol oynaması istendi. İngilizce bildirilerin okundu ve dağıtıldığı eylem, "Abdullah Öcalan'a özgürlük" sloganının atılması ile sona erdi.

17.18

PARİS

Fransa'nın Mantes-la-Jolie bölgesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve Türk devletinin Kurdistan’a yönelik işgal saldırıları protesto edildi.
Mantes-la-Jolie Belediyesi binası önünde yapılan basın açıklamasında, Abdullah Öcalan'ın özgür olması gerektiği belirtilirken, CPT’nin  derhal açıklama yapması istendi.
Eylemciler, "Tecrit kalkana ve Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar alanlarda olacağız" dedi.
Eylem, “Bijî Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

17.13

LÜBECK

Almanya'nın Lübeck kentinde Türk devletinin Rojava ve Güney Kurdistan'a yönelik insanlık dışı saldırıları ve yine İran devletinin saldırıları protesto edildi.
Kurdistan Devrim Şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan eylemde Kürtçe ve Almanca konuşmalar yapıldı.

Türk devletinin Kurdistan'a yönelik kimyasal silah saldırılarının savaş suçu ve insanlık dışı olduğu belirtildi, birlik çağrısı yapıldı.

Ayrıca İran'da katledilen Jîna Emînî'nin anıldığı protesto eyleminde Kurdistan kadın mücadelesine dikkat çekildi.

17.09

FRANKFURT

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının İmralı'ya giden CPT heyetiyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın görüşmemesinin duyurulması üzerine, Almanya'nın Frankfurt kentinde yaşayan Kurdistanlılar da alanlara çıktı.

Kurdistanlılar, merkezi tren istasyonu önünde bir miting gerçekleştirerek,  CPT'nin derhal bir açıklama yapmasını istedi.

"Freiheit für Öcalan", "Es lebe Öcalan" sloganlarını atan halk, Türk devletinin saldırılarını da protesto etti.