Başûrê Kurdistan Parlamentosu'nda 'Rojava' kararları

Başûrê Kurdistan Parlamentosu, Türk devletinin işgalci saldırılarına karşı acil toplandı ve kararlar aldı. Yapılması gerekenlere karar verilen toplantıda, Kürtlere birlik çağrısında bulunuldu.

Başûrê Kurdistan Parlamentosu, Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye topraklarına yönelik başlattığı işgal saldırılarını görüşmek için bugün toplandı. Toplantıda KDP ve YNK grupları ile diğer parti grupları, Türk devletinin işgal saldırılarını kınayarak, tüm Kürtlere birlik olma çağrısı yaptı.

'TEHLİKE BÜYÜK, ADIM ATILMALI'

İlk konuşma KDP Grup Başkanvekili Umit Xoşnav tarafından yapıldı. Xoşnav, Türkiye’nin saldırılarını Suriye’de en güvenli bölge olan Rojava’ya yaptığına dikkat çekti. Xoşnav, Türkiye’nin bu bölgeleri hedeflemesinin nedenlerinden birinin, bölgenin demografik yapısını değiştirmek olduğuna dikkat çekti.

Xoşnav, KDP olarak sivil Kürtlerin öldürülmesini kınadıklarını belirterek, Bölgesel Parlamentonun savaş ve saldırıların durması için diplomatik faaliyetlere hız vermesini istediklerini söyledi.

Xoşnav, hâlâ bölgede bir DAİŞ tehlikesinin olduğuna dikkat çekerek, “Buna karşı duyarlı olmamız gerekir. Çünkü bu tehlike çok büyüktür” dedi. Xoşnav, Serekani ve Girê Spi’nin Efrîn gibi olmasını istemediklerini belirterek, “Partiler ve Kürt güçleri olarak Rojava’ya destek için ortak bir iradeyi ortaya çıkarmamız gerekir” dedi.

YNK Grup Başkanı Cemal Hewêz, bugün işgal saldırısına maruz kalan Rojava ve Kuzey Doğu Suriye güçlerinin, 11 bin şehit, 24 bin yaralı vererek DAİŞ’in sonunu getirdiklerini belirterek, "Kahraman kadın ve erkeğiyle bu mücadeleleri ile dünyadan özgürlüğün sembolü oldular” diye konuştu.

Hewêz, "Eğer böyle devam ederse insanlık adına büyük bir tehlike ile karşı karşıya geleceğiz” derken, Kürt güçlerine birlik olma çağrısı yaptı.

NELER YAPILMALI?

Goran Hareketi adına konuşan Eli Heme Salih, Rojava halkı ve savaşçılarını selamlayarak, şehitleri anarak konuşmasına başladı. Salih, Türkiye’nin işgal saldırısını kınadığını belirterek, bölgesel hükümet ve siyasi partilerin yapması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

“Türk devletinin işgal saldırılarının amacı Özerk Demokratik Yönetim yok etmek ve Kürtleri katletmektir. Ama başaramadılar. Diplomatik trafik şu ana kadar saldırıyı ve savaşı durduramadı. Bölgesel hükümet Rojava için harekete geçmeli. Önemli kararlar almalı. Yasalara uygun bir şekilde hükümetten gücü oranında Rojava'ya destek vermesini talep ediyoruz. Biz Goran grubu olarak Rojava Özerk yönetimine destek veriyor ve her türlü iş birliğini yapıyoruz. Rojava’ya maddi ve manevi destek verilmeli. Rojava direnişinde yaralananlar bölgeye getirlerek tedavi edilmeli.

Bölgesel yönetim Rojava için konsoloslukları ziyaret ederek saldırılara ilişkin bilgilendirmeler yapmalı. Başur 2014 yılında Rojava Özerk yönetimini resmi olarak tanıdı. Özerk Yönetimi ‘terörist’ ilan edenleri sert bir dille kınıyoruz.

Bölgemizdeki yabancı güçler topraklarımızdan çıkarılmalı, bunun için bölgesel ve Irak Parlamentosu ortak bir karar almalı. İslam alimleri İslam adına yapılan saldırıların gerçek olmayan yüzünü halka anlatmalı."

'BİRLİKTE BAŞKA ÇAREMİZ YOK'

Yeni Nesil Hareketi adına konuşan Dr. Kazım da şunları söyledi: "Rojava’da olan Kürtlere yönelik bir saldırıdır. Bu kendiliğinden ortaya çıkan bir durum değil. Partilerin Türkiye ve İran ile diğer ülkelere dayalı siyaset yapması bizi bu duruma getirdi. Bunun yerine neden dört parça Kürtleri olarak birlik olmayalım ve dar zamanlarda birbirimize destek olmayalım? Şimdi her zamandan daha çok Kürtlerin ortak bir yönetimde buluşmalarına ihtiyacımız var."

Dr. Kazım, hükümete şöyle seslendi:

"Kürt sorununun çözülmesi için Kürtlerin ortak bir yönetimlerinin oluşması gerekir. Hükümet Rojava'ya maddi ve manevi yardımda bulunmalı. Rojava’ya sağlık ekipleri gönderilmeli, ben de bir hekim olarak bu ekiplerden birinde gitmeye hazırım."

'İSLAM'I KULLANIP ÇOCUKLARI KATLEDİYORLAR'

Komaley İslami adına konuşan Ebdulsettar Mecid, "Hz. Muhammed adına operasyon yaptıkların söylüyorlar ancak saldırılarda savunmasız kadın ve çocukları öldürüyorlar. Türk devletinin saldırılarını kınıyoruz. Bu saldırı uluslararası tüm yasalara aykırı bir saldırıdır" dedi.

İslamiye Yekgurtu adına konuşan Dr. Şêrko Cewdet, “Rojava kahraman ve fedailerini selamlıyorum, Türk devletinin işgal saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Din ve ideolojilerin insanları öldürmek için kullanılmasını kınıyoruz. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Bölgesel parlamentomuz Rojava’ya yardım için acil bir karar almalı”dedi.

KARARLAR

Parlamento oturumunda 12 maddeden oluşan şu kararlar alındı:

"1. Kürdistan Parlamentosu barışçıl bir çözümü destekliyor.

2. Saldırı ve işgali kınıyor ve sivil halkın can ve malları korunmalı.

3. Kürdistan Parlamentosu uluslararası güç ve AB, BM gibi kurumlardan hızla barışçıl bir çözüm bulmaları için çağrı yapıyor.

4. Bölgesel hükümet uluslararası kurumlarla savaştan ötürü göç edip bölgemize gelenler için yardım çalışmaları için hazırlık yapmalı.

5. Bölgesel hükümet ve bölgesel başkan başta Irak barışçıl bir çözümün gelişmesi için ortak hareket ederek, uluslararası güçleri harekete geçirmeli.

6. Merkezi hükümetten bölgeye göç edenlere yardım etmek için bölgesel hükümete yardım etmesi talep ediyoruz.

7. Bölgemizdeki tüm misyon yerleri ve büyükelçiliklerden Rojava’nın durumu karşısında duyarlı olmalarını istiyor, saldırılar, talan önünde çaba içinde olmalarını istiyoruz.

8. Kürdistan Parlamentosu Rojava’ya yardım için ulusal düzeyde bir kampanya başlatacak.

9. Kürdistan parlamentosu Efrinde cihdaçı gruplar tarafından yapılan soykırım ve katliamların Serêkaniyê, Girê Spî ve Rojava'nın diğer bölgelerinde yaşanmamasını istiyor.

10. Suriye ve Kürt halklarının yasalara uygun bir şekilde uluslararası platformlarda sorunlarını çözmeye hakları var

11. Kürdistan Parlamentosu Rojava’daki siyasi parti ve taraflardan çelişkilerini bir tarafa bırakarak yeni bir sayfa açmalarını talep ediyor

12. Kürdistan Parlamentosu ABD güçlerinin bölgeden çekilerek, saldırların başlamasından sonra yeniden DAİŞ vb. canlanmaya başlayacağı konusunda uluslararası güçlerin dikkatini çekiyor. "