HDP yöneticilerine ajanlık teklifi

HDP Esenyurt İlçe yöneticileri Hicran Yıldız ve Muhammed Baran, polis tarafından kendilerine ajanlık teklif edildiğini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi üzerinde oluşturulan baskı, her geçen gün farklı şekillerle artarak devam ediyor. Hakkında kapatma davası devam eden, hazine yardımı hesabı bloke edilen HDP yönetici ve üyelerine yönelik son zamanlarda ajanlaştırma çalışmaları da artmış durumda.

HDP’ye yönelik baskılar, farklı şekillerde, farklı biçimlerde artarak devam ediyor. Yönetici ve üyeleri tutuklanan, hakkında kapatma davası sona yaklaşan, hazine yardımı hesabı bloke edilen HDP’nin şimdi de üye ve yöneticilerine yönelik ajanlaştırma çabaları artmaya başladı.

Son olarak İstanbul Esenyurt İlçe yöneticilerine ajanlaştırma teklifi yapıldığı ortaya çıktı.

HDP Esenyurt İlçe yöneticileri, Hicran Yıldız ve Muhammed Baran ile polisin ajanlaştırma teklifini nasıl yaptığını konuştuk.

İLK GÖRÜŞME

HDP ilçe yöneticisi Muhammed Baran, ilk olarak telefonla aranıp ifade için karakola çağrıldığını belirtti. Bu aranma sonrası HDP’yi bilgilendiren Baran, bir süre sonra yeniden polisler tarafından aranmaya başlamış. Polislerin kendisine ‘Bir kişi ile ilgili soru soracağız’ dediğini aktaran Baran, polislerle evine yakın bir parkta buluştuğunu, orada kendisine işbirliği teklif edildiğini belirtti.

HDP İlçe yöneticisi Hicran Yıldız ise, sağlık kontrolü için gittiği hastaneden çıktığı sırada polisler tarafından aranıp, ‘ifaden var’ denilerek Esenyurt Kıraç Polis Merkezi’ne çağrıldığını, ancak ilk arama sonrası karakola gitmediğini, sonrasında birkaç kez daha arandığını, en son aramada, askerde olan kardeşiyle ilgili bir sorun olduğu için arandığını belirttikleri için karakola gidip orada polislerle konuştuğunu anlattı.

KARAKOL POLİSİNİN HABERİ YOK

Yıldız, karakola gidip kapıda görevli polise ifade için çağrıldığını belirttiğinde polisin böyle bir durumdan haberi olmadığını, kendilerinde böyle bir kaydın olmadığını söylediğini ancak daha sonra kendisini arayan numarayı istediğini ve o numarayı aradıktan sonra kendisine polis merkezinin 3. katına çıkması gerektiğini belirttiğini söyledi.

Karakolda görevli polisin haberinin olmamasına şaşırdığını belirten Yıldız, polis merkezindeki 3. katın TEM şube tarafından kullanıldığını, oraya gittiğinde bir odaya alındığını ve iki polis tarafından sorgulandığını belirtti.

‘SİZİ SÜRECİ KONUŞMAK İÇİN ÇAĞIRDIK'

Hicran Yıldız, sorgu odasında iki polisin kendisiyle konuşmak için beklediğini ancak ifade ya da kardeşi ile ilgili hiçbir şey sormadıklarını belirterek, polislerin kendisine, ‘Sizi buraya süreci konuşmak için çağırdık’ dediğini açıkladı. Kendisinin kardeşine bir şey olup olmadığını sorduğunda, ‘Kardeşin iyi durumda, onu söylemezsek gelmezdiniz’ dediklerini aktaran Yıldız, polisin HDP’de neler yapıldığını, toplantılarda neler konuşulduğunu, seçim sürecinde neler planladıklarını, İmamoğlu’nu destekleyip desteklemediklerini sorduğunu belirterek, kendisine ajanlık teklifi yaptıklarını, bunu kabul etmediğinde de özel hayatına dair birçok şeyi anlattıklarını söyledi.

PARA TEKLİF ETTİLER, 6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİLER

Muhammed Baran, kendisiyle özellikle telefonda konuşan polislerin maddi durumunun sıkışık olduğunu bildiklerini belirterek, kendisine para teklifi yapıldığını, 6 yaşındaki çocuğunun iyi okullarda okumasını sağlayabileceklerini söylediklerini belirtiler. Gece, gündüz özellikle WhatsApp uygulaması üzerinden arandığını belirten Baran, ajanlaştırma teklifini kabul etmezse ailesi ile arasını açacaklarını, çocuğunu öldüreceklerini dahi söylediklerini, bazı tehdit mesajlarının kendisinde halen olduğunu, avukatlar aracılığıyla suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Hicran Yıldız ise, yeni evli olduğu için borçlarının olduğunu belirterek polisin bu borçlarını ödemeyi teklif ettiğini, askerdeki kardeşinin rütbe almasının sağlanacağını söylediklerini açıkladı.

Üniversite sınavlarına hazırlandığını belirten Yıldız, polisin kendisine sınav sorularını verebileceklerini hatta bununla kalmayıp, istediği üniversitenin istediği bölümüne girmesini sağlayabileceklerini belirttiğini, ajanlık teklifini kabul etmesi durumunda herhangi bir maddi sorun yaşamayacağı sözü verdiklerini belirtti.

İki HDP yöneticisi de, kendilerinin borçlarını bildiklerini, banka hareketlerinin dahi izlendiğini, il dışında ya da il içinde yaptıkları seyahatleri bile takip ettiklerini belirterek, kendilerine buralardan yaklaştıklarını, ajanlık tekliflerini kabul etmedikleri içinde aileleriyle tehdit edildiklerini belirtti.

NE İSTİYORLAR?

HDP yöneticilerine ajanlık teklifinde bulunan emniyetin istedikleri bilgiler ise şunlar;

  • Toplantılarda neler konuşuluyor
  • Süreci nasıl değerlendiriyorlar
  • Toplantılara kimler katılıyor
  • Partiye kimler üye oluyor
  • Kimler aktif çalışma yürütüyor
  • Gençlik Meclisi’nde kimler var
  • Gençlik Meclisi eylemlerini önceden bildirmek
  • Ailesinde PKK’ye katılanların isimleri