Hollanda’da 'işkence' konteynırları ortaya çıkarıldı

Hollanda polisi, işkence odaları olarak kullanılan yedi konteynır içerisine gizlenmiş bir “cezaevi” ortaya çıkardıklarını açıkladı.

Polis işkence konteynırlarının, organize suçlar için kullanılan EncroChat isimli kriptolu telefon sistemi üzerinde tespit edilen bilgiler sayesinde bulunduğunu bildirdi.

Bu küresel iletişim ağı, bundan bir kaç gün önce Hollanda ve Fransız polisleri tarafından, bir sızma yoluyla ortaya çıkarılarak tasfiye edilmiş ve 800’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Hollanda kriminal polis birliği şefi Andy Kraag, konteynırların güneydeki Bergen op Zoom yakınında bir depoda bulunduğunu belirtti. Bunlardan birinin “işkence odası” olarak kullanıldığı açıklandı.

“İşkence odasında” bahçıvan makasları, bir testere, neşterler ve penseler bulunduğunu belirten polis, odada ayrıca bir dişçi sandalyesinin görüldüğünü kaydetti.

Andy Kraag, diğer altı konteynırın ise “insanların bağlandığı sanılan cezaevi hücreleri” olarak kullanıldığını belirtti. Tavana kelepçelerin yerleştirildiği, duvarların ses geçirmez hale getirildiği ve termik kameralarla tespitini engellemek için alüminyum ile kaplandığı ifade edildi.

Kraag, kurbanlar konusunda detay vermedi ancak “büyük bir netlikle” alıkoymaların planlandığını vurguladı. Konteynırlara yönelik operasyonda da 6 kişinin gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Encrochat operasyonu bir çok Avrupa ülkesinde yürütülmüş ve bu ağ üzerinde dünya genelinde suçlular arasındaki gerçek zamanlı 100 milyonu aşkın özel mesajın deşifre edilmesini sağlamıştı.

Hollanda polis şefi Jannine van den Berg, “Kriminallerle canlı olarak bir tartışma masasında gibiydik” diyerek durumu yorumlamıştı.