Kürt kentlerine ‘imam’ yığınağı

Kürt illerinde son dönemlerde ihtiyaçtan fazla imam ve Kuran Kursu öğreticisi ataması yapılıyor.

Hakkari ve Van’da HDP’li belediyelere kayyum atanmasıyla birlikte, başta Diyanet olmak üzere cemaatlerin faaliyetleri arttı. Hemen hemen tüm sokak, cadde, mahalle ve köylerde Diyanet, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezleri ve cemaatlerin eliyle yüzlerce Kuran Kursu, dernek açıldı.

Van, Urfa, Amed ve Erzurum gibi kentler, 2020’de en çok imam bulunan kentler arasında. 1 milyon 200 bin nüfuslu Van’da bin 422 cami, 280 bin nüfuslu Hakkari’de ise 487 cami bulunuyor. Van ve Hakkari’de hemen hemen her sokak ve caddede bir cami, bu camilerde birden fazla imam, müezzin Kuran Kursu öğreticisi bulunuyor. Atanan imam, müezzin ve Kuran Kursu görevlerinin, özellikle Karadeniz ve İç Anadolu’dan olması dikkat çekiyor.

Camilerde görev yapan imam, müezzin ve Kuran Kursu öğreticileri, camilerin bir bölümünü sınıflara çevirerek çocuklara dini eğitimler veriyor. Bu görevliler, ev ev dolaşıp aileleri ikna yoluyla öğrenci topluyor.

AKP-MHP iktidarı, Hakkari’de birçok imam-hatip lisesi ile dernek ve Kuran Kursu açtı. Bugün Hakkari merkezde 7 tane imam-hatip lisesi ile birçok imam-hatip ortaokulu; Gever, Şemdinli ve Derecek ilçelerinde 6 imam-hatip lisesi bulunuyor. Van merkez ve ilçelerinde toplam 37 imam-hatip lisesi var. Hakkari’de olduğu gibi Van’da da Diyanet, cemaat ve vakıfların yüzlerce okul ve kursu bulunuyor.

BİR KÖYDE 4 İMAM

Hakkari ve Van merkez ilçeleri ile köylerinde kadro fazlası imam ataması da göze çarpıyor. Van’ın Çatak İlçesine bağlı Tingi (Büyükagaç) köyünde bir cami olmasına rağmen 4 imam görev yapıyor. Büyükağaç köyü gibi onlarca köyde kadro fazlası imam görev yapıyor.

KADINLARA YÖNELİK FAALİYETLER

Her mahallede onlarca Kuran Kursu’nun yanı sıra Dini Değerler Kursu adı altında kurslar açılarak kadınlara hitap ediliyor. Milli Eğitim ve Halk Eğitim bünyesinde mahallelerde açılan Aile Destek Merkezlerinde imam-hatip öğrencileri ve halk eğitim usta öğrencileri tarafından kurs veriliyor. Aynı şekilde boş dairler kiralanarak onlarca kadına kurs veriliyor.