McGurk: Türkiye ABD’nin yerini dolduramaz, realist değil!

ABD’nin DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon’daki eski özel görevlisi Brett McGurk, Washington’un geri çekilme sonrası için bir Suriye planının olmadığını söylerken Türkiye seçeneği için “realist değil” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Aralık ayında Suriye’den çekilme kararı ardından istifa eden Brett McGurk, Minbic’te 4’ü Amerikan askeri 19 kişinin hayatına mal olan saldırıdan sonra CBS kanalına bir mülakat verdi.

Geri çekilme kararını değerlendiren McGurk, “Sonrası için bir plan yok” diyerek, alandaki bunun da sahadaki Amerikan askerlerine yönelik riskleri arttırdığı yorumunda bulundu.

Donald Trump, 2 bin dolayındaki Amerikan askerini çekme kararı ardından ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de görevinden istifa etmişti. Tepkiler üzerine Washington’un çekilme kararına ilişkin üst düzey yetkililerden çelişkili açıklamalar gelmeye başladı. Ancak Pentagon, çekilmenin başladığını duyururken, bu sürecin ne zaman tamamlanacağına ilişkin bir takvim vermedi.

McGurk, “Başkan (Trump) açık konuştu, gidiyoruz. Bu da, birliklerimizin açık bir görevinin olması gerektiği anlamına geliyor: geri çekilmek, ve güvenlikli bir şekilde geri çekilmek.”

“Mevcut durumda bir planımız yok” diyen McGurk, “Bu durum, birliklerimizin kırılganlığını arttırıyor. Suriye’de sahada olan insanlarımız için riskleri arttırıyor ve bu İslam Devleti’ne alan açacak” diye ekledi.

TÜRKİYE GÜVENİLİR İTTİFAK DEĞİL

Eski özel görevli McGurk, Ankara’nın iddia ettiği gibi Türkiye’nin Washington’un yerini doldurabilecek bir ortak olmadığını belirterek, “Bu realist değil” dedi.

Bir yandan geri çekilirken, diğer yandan onların yerini başka bir koalisyon ortağı ile doldurma formülü arayışının zor olduğunu ifade eden McGurk, “Bu yaşayabilir bir plan değil” vurgusunda bulundu.

McGurk, 18 Ocak’ta da Washington Post gazetesine verdiği mülakatta Türkiye’nin böyle bir rolü tek başına üstlenebilecek askeri olanaklarının olmadığını söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, geri çekilme kararı için Türkiye’ye rol vermeyi gerekçe göstermişti. Ancak McGurk ile diğer bir çok uzman böyle bir seçeneği zan altında bıraktı.

McGurk daha önceki bir açıklamasında geri çekilmenin Başar El Esad rejiminin güçlendireceğini, ABD’nin İran ve Rusya karşısındaki etkisini zayıflatacağını söylemişti.