OPCW önünde kimyasala karşı süresiz ‘adalet’ eylemi

Türk devletinin kimyasal silahlı saldırılarına karşı uluslararası sessizliğe tepki gösteren bir Kürt, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) önünde eylem başlattı.

Türk devletinin kimyasal silahla gerillaya karşı gerçekleştirdiği saldırıları protesto eden Xwaşnav Ata isimli Kürt, Hollanda’nın Den Haag kentinde OPCW binası önünde “Türk devleti bir yeğenimi kimyasalla katletti. OPCW neden araştırma yapmıyorsun?” yazılı dövizle süresiz eyleme geçti.

Ata, her gün saat 10.00 ile 13.00 arası eylemini sürdüreceğini belirtti.  İki gerilla yeğeninin Türk devletinin saldırılarında şehit düştüğünü söyleyen Ata, uluslararası kurumları harekete geçmeye çağırdı.

Ata’nın yeğenlerinden Jînda Gabar (Mihriban Ata), 5 Aralık 2021’de Dersim'in Ovacık ilçesi Mercan Dağları’nda yedi yoldaşı ile birlikte şehit düşmüştü.

Binevş Agal (Gülperin Ata) ise mayıs 2022’de beş yoldaşı ile birlikte Zap’ın Kurê Jahro alanında şehit düşmüştü. HPG, Türk devletinin bu saldırıda kimyasal silahlar kullandığını açıklamıştı.

Almanya’dan gelerek eylem başlatan Xwaşnav Ata, “Yasaklı silahlar çocuklarımıza karşı kullanılıyor. OPCW’nin bunu araştırmasını talep ediyoruz” dedi.

OPCW ile görüşmek istediğini de ifade eden Ata, özetle, “Dünya bilmeli ki tek talebimiz adalet. Vicdanlı olmalarını bekliyoruz” dedi.

Olumlu bir yanıt alana kadar eylemini sürdüreceğini ifade eden 56 yaşındaki Ata, “Kimyasal silahlar konusunda bir inceleme başlatmalarını istiyoruz. Bu yönlü bir adım atılmadıkça eyleme son vermeyeceğim” diye ekledi.