ABD’den uyarı: Trump Türkiye’ye karşı askeri eylem için de hazır

ABD Dışileri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de belirledikleri ‘çizginin’ dışına çıkması ve ‘ihtiyaç halinde’ askeri müdahale seçeneğine de hazır olduklarını söyledi.

CNBC’den Wilfred Frost’a konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye karşı ilk kez askeri eylem seçeneğini dile getirdi.

“Barışı savaşa tercih ederiz” diyen Pompeo, ‘ihtiyaç halinde’ Başkan Donald Trump’ın bir askeri eyleme tümüyle hazır olduğu uyarısında bulundu.

EKONOMİK VE DİPLOMATİK YÖNTEMDE ISRAR EDİLECEK

Pompeo’nun bu sözleri Türkiye’ye karşı uzun bir aradan sonra bir Amerikan yöneticisinden gelen ilk askeri eylem uyarısı olurken, Türk ordusu ve çeteleri ile QSD güçleri arasındaki çatışmalarda ‘ateşkesin’ sürdüğü bir dönemde gelmesi dikkat çekti. Ateşkes, yarın gece saat 22.00’den sonra sona eriyor.

Türkiye’ye karşı ekonomik gücü kullandıklarını kaydeden Pompeo, diplomatik yollarla birlikte silahsız baskıyı temel aldıklarını kaydetti.

AZINLIKLAR TÜRKİYE’DEN KORUNDU

QSD güçleriyle Türk ordusu arasında imzalanan ateşkesin ‘çok sayıda hayat kurtardığını’ iddia eden Pompoe, “Sadece (Kürt) savaşçıların değil, bölgedeki etnik azınlıkların da hayatları kurtarıldı” şeklinde konuştu. Pompeo, ateşkesin bölgedeki etnik azınlıkları ‘Türklerden korumaya’ hizmet ettiğine vurgu yaptı.

İŞGAL EDİLEN SURİYE EGEMEN BİR ULUS

Barack Obama döneminde Suriye rejimine yönelik de ‘kırmızı çizgi’ çizildiğinin hatırlatılması üzerine Pompeo, “Türkiye’nin işgal ettiği ülke Suriye; egemen bir ulus” diye konuştu.

ABD’nin QSD güçleriyle birlikte DAİŞ’e karşı savaşının doğru olduğunun altını çizen Pompeo, bunun hem Kürtler hem ABD hem de ‘tüm dünya’ için yararlı bir ittifak olduğunu vurguladı. Pompeo, ABD’nin bu ittifak kapsamında paylarına düşeni yaptığını iddiasını da sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Pompeo’nun sözlerine ilişkin yorum yapmadığı da öğrenildi.